Selmin Zeki Hanım’ın hikayesi bu akşam Moda Sahnesi'nde

Selmin Zeki Hanım’ın hikayesi bu akşam Moda Sahnesi'nde
Moda Sahnesi’nin oyunu Selmin Zeki Hanım’da batının “hasta adam” olarak tarif ettiği Osmanlı İmparatorluğu’nun en çalkantılı dönemi bir kadının gözünden anlatılıyor.

EDA YILMAYAN

Moda Sahnesi’nde tiyatro gösterimleri devam ediyor. Bu akşam sahnede Mürüvet Esra Yıldırım’ın kaleme aldığı, Onur Ünsal’ın yönettiği Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı oyunu olacak.

600 yıl süren, batının “hasta adam” olarak nitelendirdiği Osmanlı İmparatorluğu çökmekte, Balkan Savaşları’yla başlayan büyük toprak kayıpları, göçler, ardından I. Dünya Savaşı ve İstanbul’un işgaliyle halk yorgun düşmüştür. Oyunda tüm bu tarihsel süreç bir kadının gözünden anlatılıyor. Savaşa giden erkekler, cepheden gelen ölüm haberleri, kıtlık, yoksulluk… Yakın zamanda kaybettiğimiz Tarihçi Zafer Toprak’ın öğrencisi olan Mürüvet Esra Yıldırım’ın kaleme aldığı metin, imparatorluğun yaşadığı en zorlu süreci yalıda büyüyen bir kadın karakter üzerinden anlatması nedeniyle izleyicilere farklı bir tarih anlatısı sunuyor. Oyunun sonunda Nazan Makaudyan’ın döneme ilişkin araştırması ekrana yansıyor. Özellikle kadın intiharları konusunda sosyolog Max Bonnafous’un 1920’li yıllarda yaptığı çalışma savaştan yorgun düşen kadınlara ilişkin bilgi veriyor. İstanbul’daki kadın intihar vakalarının incelendiği çalışmada her ne kadar intiharlar dönemin gazetelerinde sansüre uğrasa da Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Yeni Hayat İnkılap ve Travma 1908-1928’ kitabında da yer aldığı gibi kadınların toplumsal değişim ve dönüşüme ayak uydurmaları kolay olmuyor. Yıldırım’ın metinle izleyici üzerinde bıraktığı etki hem kadınların siyasal, toplumsal süreci nasıl yaşadıkları hem de bunu ifade ediş biçimlerini anlamak için önemli.

Oyun bu akşam ( 16 Temmuz) 20.30’da Moda Sahnesi’nde.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar