Türkçe bilmediği için tedavi edilmeyen hasta Meclis gündeminde!

Türkçe bilmediği için tedavi edilmeyen hasta Meclis gündeminde!
CHP vekili Sezgin Tanrıkulu, Siirt'te Türkçe bilmediği için muayene edilemeyen Fatma Sümeli için Meclis’e soru önergesi verdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu soru önergesi ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan dil engeli sorununa ilişkin yazılı bir açıklama talep etti.

Tanrıkulu, Siirt'teki hastanede Türkçe bilmeyen Fatma Sümeli'nin işitme testinden mahrum bırakılmasının medyaya yansımasının ardından konunun detaylarını sorguladı.

'Benzer şikayetler var mı?'

Önergede, Siirt Hastanesi'nde yaşanan olayla ilgili olarak başlatılan inceleme veya soruşturmanın güncel durumunu, mağduriyete sebep olan kişi veya kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını ve hastanede benzer şikayetlerin olup olmadığını sordu. Ayrıca, anayasal haklarını kullanmak isteyen bireyleri haklarından mahrum bırakanlar hakkında caydırıcı cezaların uygulanıp uygulanmayacağını da gündeme getirdi.

'Farklı dil bilen personel alımı yapıldı mı?'

Milletvekili Tanrıkulu, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan personelin dil becerileri ve kamu hizmetlerinden faydalanabilmek için farklı dilleri bilen personel alımı yapılıp yapılmadığı konusunda da bilgi istedi.

Ne olmuştu?

Fatma Sümeli, 17 Eylül’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde işitme sorunu yaşadığı için başvurdu. Ancak Sümeli’nin Türkçe bilmemesi nedeniyle “Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)” testi yapılamadı.

Sümeli ailesi, başka hastaneye sevk edildi

Muayeneyi gerçekleştiren doktor, test için hazırlanan evraka “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” şeklinde not düştü. Doktor, Sümeli'nin farklı bir hastaneye götürülmesini tavsiye etti.

Annesinin kulağında yaşanan bir sorundan kaynaklı hastaneye gittiklerini aktaran Abbas Sümeli, “Annemin kulağında duyma yetisi olmadığı için hastaneye gittik. Hastaneye gittiğimizde kulak testi yaptırdık. Burada bir cihaza tuttular. Ardından annem doktora göründü. Diyarbakır veya Batman'a gitmemizi istediler. Verdiği kağıda baktığımızda ‘Hasta Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi’ yazıyordu. Orada tercüme edebilirdik ancak tercüme talepleri olmadı. Ancak burada direkt başka yere götürmemizi istediler. Orda Kürtçe bilenler de vardı. Biz de vardık ancak başka kente gitmemiz istendi” dedi.

Annesinin Türkçe bilmediğini ana dilinde sağlık talebinde bulunduğu için tedavisinin yapılmadığını belirten Sümeli, “Kente halkının büyük bir kısmı Kürt, hastaneye gelenlerin çoğu Türkçe bilmiyor. Bunun böyle olmaması gerekiyor. Ana dilimizde sağlık talebinde bulunduğumuzda bunu diyorduk. Ana dilimizde sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük” diye konuştu.

Doktor hakkında Sağlık Bakanlığına şikayette bulunduklarını dile getiren Sümeli, tedaviye erişim hakkının engellendiğini ifade etti.

Kaynak:Haber merkezi

Öne Çıkanlar