Türk kökenli Eygi, İsrail'de öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu! Peki Ayşenur Ezgi Eygi kimdir?

Türk kökenli Eygi, İsrail'de öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu! Peki Ayşenur Ezgi Eygi kimdir?
Batı Şeria’da Filistinli çiftçilerle dayanışmak için bölgeye giden Türk kökenli Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin üçüncü kurbanı oldu. Türkiye ve ABD açıklama yaptı.

Türk kökenli Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria’da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Antalya doğumlu Eygi, Washington Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra soluğu Filistin’de aldı ve burada Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi olarak yerleşimlerin genişlemesine karşı düzenlenen protestolara katıldı. Rachel Corrie gibi barışçıl direnişçi bir aktivist olan Eygi, İsrail’in saldırıları sonucu hayatını kaybeden üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Türkiye, saldırıyı sert bir şekilde kınarken, ABD Eygi’nin ölümüyle ilgili bilgi topladığını belirtti.

Aydınlı Ayşenur İsrail askerlerinin hedefi oldu!

1998 yılında Antalya’da doğan Aydın nüfusa kayıtlı Ayşenur Ezgi Eygi, ailesiyle birlikte Amerika’ya yerleştikten sonra solcu bir aktivist olarak öne çıktı. Seattle’daki lise eğitimini tamamladıktan sonra Washington Üniversitesi’nde Psikoloji okuyan Eygi, aynı zamanda Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri alanında yan dal yaptı. Üniversite yıllarında Filistin’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı duyarlılığıyla ön plana çıkan Eygi, Gazze eylemlerine katıldı ve mezuniyetini kefiye takarak gerçekleştirdi.

Uluslararası Dayanışma Hareketi ile Batı Şeria'ya gitti

Üniversite sonrası Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) kapsamında Batı Şeria’ya giderek Filistinli çiftçilere destek veren Eygi, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından vuruldu. Yaralanan başka kişiler de olmasına rağmen, Eygi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Filistin'de öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü

Eygi, Filistin’de öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Daha önce 2003 yılında Rachel Corrie ve 2004’te Tom Hurndall Gazze’de İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü. Eygi’nin ölümü, Türkiye ve ABD’de yankı uyandırdı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı saldırıyı sert bir dille kınarken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise temkinli bir açıklama yaparak bilgi topladığını belirtti.

Olay barışçıl bir protesto sırasında meydana geldi

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, Beyta bölgesinde kendilerine taş atan bir grubun “şiddet eylemlerine” karşılık verildiğini, Eygi’nin bu eylemlerin kışkırtıcısı olduğunu iddia etti. Ancak Uluslararası Dayanışma Hareketi ve Eygi’nin yakın çevresi, olayın barışçıl bir protesto sırasında meydana geldiğini vurguladı.

Faz3a hareketiyle de ilişkili olan Eygi, uluslararası dayanışma ağları aracılığıyla Filistinlilere doğrudan destek sağlamayı amaçlıyordu. Batı Şeria’daki sivil toplum desteğiyle oluşturulan bu girişim, İsrail şiddeti karşısında Filistinlilere uluslararası koruma sağlamayı hedefliyor.

Amerika ve İsrail'den açıklamalar

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Eygi’nin ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirerek, olayı yakından takip ettiklerini açıkladılar.

Kaynak:Serbestiyet

Öne Çıkanlar