Prof. Mikdat Kadıoğlu'ndan İstanbul için kritik uyarı: Kaliforniya yangını İstanbul’a ders olmalı

Prof. Mikdat Kadıoğlu'ndan İstanbul için kritik uyarı: Kaliforniya yangını İstanbul’a ders olmalı
İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Kaliforniya’daki yangınları örnek göstererek İstanbul'daki deprem riskine dikkat çekti. Peki İstanbul'da bir deprem olsa kaç milyon arama kurtarmacı gerekiyor?

Gazete Pencere - İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kaliforniya’daki yangın felaketini değerlendirdi ve İstanbul’un deprem riskine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Yangın söndürme çalışmalarına yönelik eleştiriler üzerinden kriz yönetimi anlayışının yanlışlığına dikkat çeken Kadıoğlu, afet yönetiminde asıl önemli olanın önceden alınacak önlemler olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Kaliforniya’daki yangınları söndürmek için itfaiyeci, uçak ve helikopter sayısına odaklanılmasını eleştirerek, esas sorunun risk yönetimi olduğunu vurguladı. Bu bakış açısının İstanbul’daki deprem tehlikesi için de geçerli olduğunu ifade eden Kadıoğlu, mevcut yapı stoku nedeniyle büyük bir afetin yönetilemez boyutlara ulaşacağını belirtti.

34 milyon arama kurtarma görevlisine ihtiyaç var

"Şu an İstanbul’da depremde ağır hasar görecek ve arama kurtarma gerektirecek en az 340 bin bina var. Yani böyle bir felaketi yönetmek mümkün değil. Bunun için 34 milyon arama kurtarma görevlisine ihtiyaç duyulur" diyen Kadıoğlu, çözümün afet sonrası değil, afet öncesinde alınacak risk azaltıcı tedbirlerde olduğunu söyledi.

Afet yönetiminin kriz anında yapılan müdahalelerle değil, önceden alınacak önlemlerle şekillendirilmesi gerektiğini belirten Kadıoğlu, "Deprem öncesi bu riskli bina sayısını yönetilebilir seviyeye düşürmeden, afet sonrası çadır, arama kurtarma gibi çözümler üzerinden tartışmak bizi çözümsüzlüğe mahkûm ediyor" ifadelerini kullandı.

Riskin azaltılması ve önleyici tedbirlerin esas alınması gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "Afet yönetimi, kriz yönetimi değil, daha çok risk yönetimidir. Öncelik, tehlikeyi önlemek ve zararları azaltmaktır" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar