Candan Yıldız
Devlet yurdunda asansör skandalı; emniyet devresi iptal edildi iddiası
Aydın Efeler Işıklı KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda bir öğrencinin hayatının kaybettiği asansör faciasıyla ilgili bakımdan sorumlu Irmak Asansör'ün, sık sık arıza çıktığı gerekçesiyle yurt asansöründeki emniyet devresini iptal ettiği iddia edildi.
Devlet yurdunda kalan bir öğrenci, iddiaya göre asansör kapısına sıkışarak hayatını kaybetti.
Öğrencinin adı Zeren Ertaş. Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencisiydi. Aydın Efeler Işıklı KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyordu. Yani devletin yurdunda…
Dün gece Manga konserinden dönen öğrenciler asansöre biniyor. Zeren Ertaş da o öğrenciler arasındaydı. İddiaya göre 15 kişilik asansöre 16 öğrenci bindiği için asansör yükü taşıyamadı. Ancak makine mühendisleri asansörlerin halatlarının 3 kat taşıma kapasitesi kriterine göre düzenlendiklerini söylüyor. Asansörlerde ağırlık sensörü olduğunu, aşırı yük durumunda hareket etmeme özelliklerini olduğunu belirtiyor.
Asansörlere ilişki şikayetler yurdun hizmete girdiği dönemde başlamış
Söz konusu yurt 2 yıl önce hizmete girdi. Konuştuğum öğrenciler iki yıl önce de öğrencilerin asansörlerin bozuk olduğundan şikayet ettiğini ifade etti. Bu yurt yemeklerde kurt çıkmasıyla gündeme gelmişti.
Sekiz katlı yurdun asansör ihalesini alan, bakımını yapan firmanın adı Irmak Asansör. Yurdun asansörlerinin denetimini yapan firma ise Akreditest. Firma yönetmeliğe göre yılda bir kez zorunlu olarak asansörleri denetliyor. Kontrolünü yapıyor.
Firma ile konuştum. Yurtta toplamda 9 asansör varmış. Aydın Valiliği asansörlerin bakımının 21 Eylül’de yapıldığını açıkladı. Kontrol firması yani asansörleri denetleyen Akreditest de eylül ayında denetim yapıldığını söylüyor ama bakım yapıldığı anlamına gelmiyor. Zira denetim firmasının görevi raporu bakım yapan firmaya ve kurumun yöneticisine göndermek.
Akreditest’e göre kendi raporlarına göre 9 asansörde mavi etiketli... Asansörler yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renkler olarak etiketleniyor.
Kırmızı yüksek risk, sarı kusurlu seviyede risk, mavi etiket hafif riskli, yeşil etiket ise kullanımı açısından risk taşımayan asansör anlamına geliyor.
Yurttaki asansörler, kontrol firmasına göre hafif riske sahip ve kullanılabilir asansörler. Ancak TMMOB İKK İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu’ndan Gökhan Turan, asansörlerin mutlaka yeşil etikete sahip olması gerektiğini söylüyor… Mavi etiket düşük de olsa asansörün risk taşıdığı anlamına geliyor. Bundan sorumlu olan kişi de yurt müdürü.
Turan, A tipi muayene firmalarının asansörün A’dan Z’ye her şeyini bilmek zorunda olduğunu, asansörün kullanılıp kullanılmayacağına muayene firmasının karar verdiğini, eksiklikleri bilen firma olarak imalatçı -tedarikçi firmaya eksiklikleri bildirmek zorunda olduğunu söylüyor. Akredist ise sorumluluklarını sadece raporla sınırlandırıyor.
Asansörlerin kontrolünü yapan firma Akreditest’in verdiği bilgiye göre, periyodik ya da kusurlu asansörlerin, bakım firması yani Irmak Asansör de eşlik etmiş. Akreditest firma yetkilisi, asansör ile duvar arasına sıkışmanın mümkün olmadığını, kapının açık olması durumunda kişinin zarar görebileceğini söyledi.
"Şirket asansörün emniyet devresini iptal etmiş"
Konu TBMM’ye de taşındı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül soru önergesi verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a “Irmak Asansör Limited Şirketi’nin Işıklı KYK Yurdu’na ait asansör işinin hangi tarihte verildiğini sordu.
“Sicil gazetesine göre 2022 yılının mayıs ayında kurulan şirketin KYK yurdunun asansör işini yeni aldığı, düşen asansörle ilgili daha önce de öğrenciler tarafından arıza ihbarları yapıldığı, asansörde yapım hatasının da olduğu, asansörde yaşanan sık arızalanma nedeniyle şirketin asansörün emniyet devresini iptal ettiği ve kazanın da bu duruma bağlı olarak geliştiği”ni belirten Bülbül. Bakan Bak’a sorduğu diğer sorular şunlar:
-Asansör işinin verildiği ihale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?
-İhaleyi kazanan şirketin teklif ettiği meblağ nedir?
-Şirketin ihale şartlarını sağladığına ilişkin onay kim tarafından verilmiştir?
-Şirket hangi tarihten itibaren KYK’ya bağlı yurtların işini almaktadır?
-KYK yurtlarında bulunan asansörler hangi şirket tarafından denetlenmektedir? Hangi periyotlarda kontrol edilmekte, bakım ve onarım yapılmaktadır?
-Işıklı KYK Yurdu’ndaki asansörle en son hangi tarihte denetlenmiştir? Denetim sonunda herhangi bir arıza tespit edilmiş midir?
-Işıklı KYK Yurdu’nda bulunan asansörlerle ilgili kaç kez arıza şikayeti yapılmıştır? Yapılan şikayetler üzerine yapılan işlemler nelerdir? Arızanın giderilip giderilmediği denetlenmiş midir?
-KYK yurt binası hangi şirket tarafından yapmıştır? İhale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?
-Bina teslim alındığında asansörlerin yapım ve çalışma bölgesinde yapım hatası tespit edilmiş midir? Edilmiş ise soruşturma açılmış mıdır?