Birçok ehliyet sahibi dikkat etmemişti. 81 ildeki araç sahiplerine 13 bin TL ceza

Birçok ehliyet sahibi dikkat etmemişti. 81 ildeki araç sahiplerine 13 bin TL ceza
81 ildeki araç sahiplerine 13 bin TL uyarısı:

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyetlerin son kullanım tarihine ilişkin bilgilendirme mesajı yayınladı. Buna göre, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla trafiğe sürücü kimliklerini yenilemeyen ve trafiğe çıkan vatandaşlar, 12 bin 978 TL para cezası ödemek zorunda kalacaklar.

Türkiye'de ehliyet sahibi olan 32 milyonun üzerinde vatandaşı yakından ilgilendiren bu durum, sürücülerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 2016 yılında uygulanmaya başlanan yeni tip sürücü kimlikleri, alınan karar sonucunda 2022 yılının sonunda tek tip hale getirilmesi planlanmıştı. Ancak pandemi süreci ve nüfus müdürlüklerinde yaşanan sorunlar nedeniyle eski tip ehliyetler için belirlenen 31 Aralık 2022 tarihli son kullanım ömrü, 2 yıl süreyle uzatılmıştı.

61f000f945d2a096e449bb12.jpg

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla, trafiğe yalnızca yeni tip sürücü kimlikleriyle çıkılmasının mümkün olacağını belirten yetkililer, ehliyetlerini yenilememesine karşın yeni yılda trafiğe çıkan sürücülere ise 12 bin 978 TL'lik para cezası kesileceğini duyurdu.

EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILACAK?

Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:

Kimlik kartı veya pasaport
Güncel biometrik fotoğraf
Geçerli bir sağlık raporu
Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
Mevcut ehliyet
Adli sicil kaydı
Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)
Bu belgelerle randevu gününde ilgili kuruma başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilecektir. Unutmayın, eski tip ehliyetlerle 2024 sonrası trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek ve bu cezaların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar