Milli Eğitim'den MESEM'leri büyütme kararı: Eğitim ve istihdamda olmayan gençler ile Suriyeliler MESEM'e

Milli Eğitim'den MESEM'leri büyütme kararı: Eğitim ve istihdamda olmayan gençler ile Suriyeliler MESEM'e
Son bir yılda 9 gencin hayatını kaybettiği Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mesleki Eğitim Merkezleri'nin sayıları artırılacak. Eğitimde ya da istihdamda olmayan gençler ve "geçici koruma altındaki bireyler"in de MESEM'e yönlendirilmesi gündemde

Milli Eğitim Bakanlığı, "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi" hazırladı.

Kısa Dalga'dan Sinan Tartanoğlu'nun aktardığına göre taslak belge, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın imzasıyla; başta Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı olmak üzere tüm bakanlıklara YÖK'e, RTÜK'e, TRT'ye, TESK'e ve Türkiye Belediyeler Birliği'ne gönderildi. Kurumlardan taslak politika belgesi ile görüş istendi.

Politika Belgesi'nde; lise öğrencilerinin haftanın bir gününü okulda, dört gününü ise fabrikalarda, işletmelerde geçirdiği; karşılığında asgari ücretin çok altında ücretler aldığı MESEM'lerle ilgili yeni adımlara da yer verildi.

mesem.png

Son 1 yılda 9 lise öğrencisinin asgari "çıraklık eğitim" adı altında asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırıldıkları MESEM'lerle ilgili MEB'in yeni planları şöyle:

-Geçici koruma altındaki bireyler de dahil olmak üzere ne eğitimde ne de istihdamda olan gençler, mesleki eğitim merkezi programlarına yönlendirilecek.

-Bağımsız mesleki eğitim merkezlerinin sayıları artırılacak ve mesleklere göre ihtisaslaşması sağlanacak.

-Bağımsız mesleki eğitim merkezi bulunmayan yerlere irtibat noktaları kurularak vatandaşların bu hizmete erişimi sağlanacak.

Milli ve manevi değerlere yönelik organizasyonlar

-Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliği yapılarak öğrencilerin spor alanlarından faydalanması, millî ve manevi değerlerimize yönelik çeşitli organizasyonların yapılması, öğrencilerin gençlik merkezi etkinliklerine katılması gibi çalışmalar yapılacak.

-11’inci sınıftan itibaren mesleki ve teknik eğitim kurumları ile sektörün bir araya geleceği kariyer fuarları düzenlenecek.

MESEM nedir?

Önce Aralık 2016'da Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapıldı, "çıraklık eğitimi" örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındı.

Çıraklık eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı MESEM'lerde verilmesinin önü açıldı. MESEM'ler, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlandı.

Aralık 2021'de yapılan yasal bir düzenleme ile de tüm meslek liselerinin bünyesinde MESEM açılabilmesine olanak sağlandı.

MESEM kapsamında haftanın bir gününü okulda, bir gününü ise işyerlerinde, fabrikalarda staj yaparak geçirecek 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12’nci sınıftaki kalfalara ise asgari ücretin en az yarısı kadar ödeme yapılması kararlaştırıldı. Bu ücretler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

Şubat 2024 tarihi itibarıyla MESEM’e kayıtlı öğrenci sayısı 421 bin 633.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar