Eurostat verilerine göre Türkiye, çocuk yoksulluğunda yüzde 45,2 ile AB’de zirvede

Eurostat verilerine göre Türkiye, çocuk yoksulluğunda yüzde 45,2 ile AB’de zirvede
DEM Parti Çelenk, öğrencilere ücretsiz yemek sağlanması için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e çağrıda bulundu. Çelenk, ekonomik kriz ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkisini vurgulayarak, bu uygulamanın ailelerin yükünü hafifleteceğini belirtti.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Türkiye'deki ekonomik zorlukların ve yüksek enflasyonun çocuklar üzerindeki etkisini vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesinde, çocuklara ücretsiz yemek sağlanması gerektiğini belirten Çelenk, “Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon ortamında çocuk yoksulluğunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu hepimiz görüyoruz” dedi.

Çelenk, Türkiye'deki çocukların yüzde 45’inin yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın hayata geçirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Türkiye’de örgün eğitimde 17,5 milyon öğrencinin bulunduğunu belirten Sevilay Çelenk, Milli Eğitim Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

"Ekonomik kriz, gelir dağılımındaki dengesizlik ve yüksek enflasyon göz önüne alındığında, tüm öğrencilere günlük bir öğün ücretsiz yemek verilmesi konusunda bakanlığınızın yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Bu konuda belirlenmiş bir strateji mevcut mudur?"

Çelenk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2022'de başlattığı ücretsiz yemek uygulamasının 2023-2024 yılında durdurulmasına dikkat çekerek, "Bu uygulamanın çocukların sağlığı ve eğitim başarısı üzerindeki olumlu etkileri çok büyük. Ailelerin ekonomik yükünü hafifletmek adına bu uygulamanın devam etmesi gerekiyor," dedi.

Eurostat verilerine de dikkat çeken Çelenk, 2022 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde 18 yaş altındaki çocukların yüzde 24,7’sinin yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 45,2 ile zirvede olduğunu belirtti. "Bu oran, Türkiye’nin çocuk yoksulluğunda ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor," diye ekledi. OECD verilerine göre, son 30 günde yiyecek parası olmadığı için yemek yiyemeyen öğrenci oranının Türkiye’de yüzde 19,2 ile en yüksek seviyeye ulaştığını vurgulayan Çelenk, "Bu sorunun çözümü, ücretsiz okul yemeği uygulamasının yeniden başlatılmasından geçiyor" dedi.

Çelenk ayrıca beslenme çantası maliyetlerindeki artışa da dikkat çekti ve TÜİK verilerine göre beslenme çantası ürünlerinin fiyatlarının bir yıl içinde dört katına çıktığını belirterek, “Geçen yıl aylık maliyet 770 lira iken, bu yıl haftalık maliyet 736 liraya çıkmıştır.” dedi. Çelenk, ekonomik kriz ve enflasyonun aileler üzerindeki baskısını hafifletecek önlemlerin acilen alınması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Derin Yoksulluk Ağı raporuna göre, 2023 yılında en az 20 bin çocuğun yoksulluk nedeniyle okulu terk ettiğini belirten Çelenk, çocuk işçiliği ve okul terkinin artışına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de çocuklar, derin yoksulluk, besleyici gıdaya erişim eksikliği ve ekonomik kriz gibi sebeplerle okulu terk ediyor. Neoliberal eğitim politikaları çocukların geleceğini tehdit ediyor."

(Aykan Kara)

Kaynak:Aykan Kara

Öne Çıkanlar