LGS TERCİH KILAVUZU 2024 - LGS'de kaç tercih hakkı var, sıralama önemli mi?

LGS TERCİH KILAVUZU 2024 - LGS'de kaç tercih hakkı var, sıralama önemli mi?
LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar istedikleri liseye gitmek için tercih yapacaklar. Peki, MEB tarafından belirlenen kılavuza uygun olarak yapılması gereken işlemler için LGS'de kaç tercih hakkı var, sıralama önemli mi? İşte detaylar...

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında yapılacak olan tercih dönemi başladı. Sabırsızlıkla beklenen sınav sonuçlarının ardından tercih sıralaması yapacak olan adaylar için heyecanlı bir süreç oluyor. Adaylar bir yandan da Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine uygun şekilde tercih yapabilmek için "LGS'de kaç tercih hakkı var, sıralama önemli mi?" sorularının yanıtlarını araştırıyorlar. LGS tercih kılavuzu 2024 bilgilerini ve bilinmesi gereken detayları haberimizde bulabilirsiniz.

LGS 2024 TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Bir adaya yerel yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10 ve eğer yapıyorsa yatılı yerleştirmede ise 5 olmak üzere en çok 20 tercih hakkı verilmişti. Geçtiğimiz senelerde uygulanan bu yöntemin bu yıl da aynı olması bekleniyor.

LGS TERCİH SIRALAMASI ÖNEMLİ Mİ?

10'dan fazla seçeneği olan öğrenciler için yüzdeliğinin yarısından biraz daha yukarıdan (örneğin %5 ise %2'den) yazmak yararlı olacaktır. Alt sınır olarak ise 2 katı kadar (örneğin %5 ise %10) aşağı inilebilir. Ancak gitmek istemediği bir okulu listeye eklemek yerine daha yukarıda (örneğin %6-7'de) tercih bırakılıp, yerel yerleştirme listesine odaklanılabilir.

LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

LGS tercihleri, https://eokul.meb.gov.tr adresinden bireysel olarak yapılabilir veya öğrenciler mezun oldukları okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden bu işlemi gerçekleştirebilirler. Yapılan tercihler, mutlaka ilgili ortaokul müdürlükleri tarafından onaylanmalıdır. Özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler, tercih ekranını kullanamayacak. Ancak, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettiren öğrenciler tercihte bulunabilecekler.

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacaktır. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme gerçekleştirilecektir.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşit olması durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü, 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır. Geçen yıl LGS tercih sayısı 20 olarak belirlenmişti. Bir adaya, yerel yerleştirmede 5, merkezi yerleştirmede 10 ve yatılı yerleştirmede 5 olmak üzere toplamda en fazla 20 tercih hakkı verilmişti.

Öne Çıkanlar