Macron "Tek bir oy bile RN'ye gitmemeli" derken nasıl geriye düştü?

Macron "Tek bir oy bile RN'ye gitmemeli" derken nasıl geriye düştü?
Fransız basını, Macron'un erken seçim kararının kendi sonunu getirdiği yazdı.

Challenges dergisinin "2024 genel seçimleri: Kral Macron'un saltanatının sonu" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'i feshederek kendi düşüşünü hızlandırdığı belirtildi. Haberde, Macron'un eski Başbakanı Edouard Philippe, mevcut Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in Macron'un düşüşünü daha da hızlandırdığı vurgulandı. Dergi, bu genel seçimlerin "Macronculuk saltanatının sonunu imzalayabileceğini" ifade etti.

Le Monde gazetesi, ilk sonuçlara göre iktidarın seçimin ilk turunda aşırı sağ ve solun gerisinde kaldığını "Mağlup olan Macron cephesi, üçüncü sıraya yerleşti" başlığıyla duyurdu. Gazete, seçimin ilk turunu dördüncü bitiren merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin ülke genelinde güç kaybettiğini değerlendirdi.

Le Figaro gazetesi, "Genel seçimler: Macron'un kaybettiği bahis" başlığıyla verdiği haberde, Macron'un merkezdeki "blokunun" yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Haberde, "Avrupa (Parlamentosu) seçimleri tokadından 3 hafta sonra Elysee'de yine bir mağlubiyet gecesi." ifadesine yer verildi.

Franceinfo, aşırı sağcı RN partisinin seçimin ilk turunda büyük bir başarı elde ettiğini aktararak, "Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'in feshedildiğini açıklamasından 3 hafta sonra, erken genel seçimlerin ilk turu aşırı sağ parti ve müttefikleri açısından benzeri görülmemiş bir başarı teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Gabriel Attal, kesin olmayan ilk tur sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, aşırı sağın iktidarın eşiğinde olduğunu belirtti ve "Tek bir oy bile RN'ye gitmemeli" diyerek RN'nin ikinci turda mutlak çoğunluğu elde etmesini engelleme çağrısında bulundu.

İlk tur sonuçlarının ardından aşırı sağ karşıtı göstericiler, başkent Paris'in sembolik öneme sahip Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Göstericiler, RN karşıtı sloganlar atarak ellerinde Filistin bayrakları taşıdı. Lyon'da yaklaşık 800 faşizm karşıtı gösterici, kamu mallarına zarar verip çöp bidonlarını ateşe verdi. Güvenlik güçleri, göstericilere biber gazıyla müdahale etti ve yüzü maskeli bazı eylemciler, Lyon'un 1. bölgesindeki belediye binasına girmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

Kaynak:Haber Merkezi