Tüm dünyada 65 yaş ve üzeri seçmen sayısı yükseliyor

Tüm dünyada 65 yaş ve üzeri seçmen sayısı yükseliyor
Araştırmalara göre dünyanın çoğunluğunun sandığa gittiği 2024 seçimlerinde gençlerin etkisi azaldı.

Dünya genelinde bu yıl, birçok ülkede seçimler gerçekleştirildi ya da gerçekleştirilecek ve bu durum, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının oy kullanmasını sağladı. Türkiye, Hindistan ve Tayvan gibi ülkelerdeki seçimlerin ardından, gözler şimdi Fransa, İngiltere ve ABD'deki seçimlere çevrildi.

201802eca-france-elections-voting.webp

Özellikle ABD'de, yaş konusu önemli bir gündem maddesi haline geldi. Başkanlık tartışmaları sırasında adayların yaşı ön plana çıkarken, ABD, Birleşik Krallık ve Fransa gibi Batı demokrasilerinde, yaşlı seçmenlerin giderek artan etkisi dikkat çekiyor.

Brookings Enstitüsü'nün nüfus sayımı verileri analizine göre, 2022 ABD ara seçimlerinde 65 yaş ve üzeri seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi oy kullandı. Bu oran, 18-29 yaş grubunun oy kullanma oranının iki katından fazla.

119083.jpg

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, emeklilere vergi indirimi vaat ederken, gençler için zorunlu ulusal hizmet önerdi. Bu öneri gençler arasında pek rağbet görmezken, 55 yaş üstü seçmenler tarafından olumlu karşılandı.

ABD'de ise seçmenler, politikaların yaşlıları kayırıp kayırmadığından çok, adayların yaşıyla ilgileniyor. Başkan Biden 81, Donald Trump ise 78 yaşında. Senatörlerin ortalama yaşı ise 65.3.

voters-voting-ballot-0.webp

Demografik değişim ve uzun yaşam süresindeki artış, yaşlı seçmenlerin pek çok ülkede seçmenlerin giderek daha büyük bir bölümünü oluşturacağı anlamına geliyor. Avrupa'da Hollanda, Norveç ve Hırvatistan gibi ülkelerde, ana hedefi emeklilerin çıkarlarını savunmak olan siyasi partiler bulunuyor. İngiltere'de ise 1980'lerde 40 yaş altı kayıtlı seçmen sayısı 60 yaş üstü seçmenlerin neredeyse iki katıyken, şimdi 60 yaş üstü seçmenler bu oranı neredeyse yakalamış durumda.

Londra'daki düşünce kuruluşu UKOnward'a göre, 2028 yılına kadar devlet emeklilik maaşlarına yapılan toplam harcamanın savunma, eğitim ve polis harcamalarının toplamından daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Eski bakan David Willetts, ülkenin yaşlıları gençlere tercih edecek şekilde eğildiğini belirtiyor. Ancak yaşlı seçmenler tek başına seçimlere karar veremez. Sunak'ın partisinin yaşlı seçmenlerin desteğine rağmen kaybetmesi bekleniyor. Seçimi kazanması beklenen İşçi Partisi, oy verme yaşını 16'ya düşürmek istiyor. Almanya da kısa bir süre önce oy verme yaşını 16'ya indirdi.

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını artırma hamlesi, hem yaşlılar hem de gençler tarafından protesto edildi ve bu durum, Macron'un popülaritesini olumsuz etkiledi. Yaşlı seçmenler bazen gençlerin çıkarlarına uygun olmayan politikaları destekleyebiliyor. 2016'da İngiltere'de 35 yaş altı seçmenler AB'de kalma yönünde oy kullanırken, 55 yaş üstü seçmenler ayrılmayı tercih etti ve bu durum, Brexit'in gerçekleşmesine yol açtı.