İran Demir Kubbey'i nasıl deldi? Fettah füzeleri nedir?

İran Demir Kubbey'i nasıl deldi? Fettah füzeleri nedir?
İran İsrail'e ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi aşan füzelerle saldırdı. Peki buna ne yol açtı Fettah füzeleri nedir? Hakkında neler biliniyor?

İran dün akşam saatlerinde İsrail’e yönelik balistik füze saldırısı gerçekleştirdi. 500 füzenin atıldığı iddia edilen saldırıda İsrail’in operasyonlarını yürüttüğü havalimanları hedef alındı. Bazı füzeler ise başkent Tel Aviv’e düştü.

İsrail’in ünlü hava koruma sistemi Demir Kubbe ise füzelerin büyük kısmını engelleyemedi.

Bu alışa gelmedik durum neden oldu?

İran'ın İsrail'e misilleme olarak düzenlediği füze saldırısında sahip oldukları yüksek hız sayesinde hava savunma kalkanlarını aşabilen hipersonik sınıfı Fettah-1 füzeleri kullanıldı.

İran devlet televizyonunun haberinde "Devrim Muhafızları Ordusu, ilk kez Fettah hipersonik füzelerle, radar ve Arrow 2 ve 3 füzelerini yönlendiren füze savunma kalkanını yok etti" ifadelerine yer verildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Fettah füzeleriyle düzenledikleri saldırılarının İsrail'de hedefleri yüzde 90 başarıyla vurduğunu bildirdi.

Fettah füzeleri nedir?

Arapçada "galip" anlamına gelen "Fettah" füzelerinin ismi, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından adlandırıldı.

İran, Kasım 2022'de düzenlenen bir etkinlikte hipersonik füzenin geliştirildiğini duyurmuştu. Bu, o zaman da İran füze teknolojisi için büyük bir sıçrama olarak kabul edilmişti.

Fettah hipersonik füzesi, testleri tamamlandıktan sonra Haziran 2023'te fırlatıldı.

Fettah, saatte 15 bin kilometre hızda bir hedefi vurabilir ve bin 400 kilometre menzile sahip. Füzenin menzili 2 bin kilometreye kadar artırılabiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar