Almanya Başbakanı Scholz'un sözcüsü açıkladı: Almanya erken seçime gitmiyor

Almanya Başbakanı Scholz'un sözcüsü açıkladı: Almanya erken seçime gitmiyor
Başbakan Scholz'un koalisyonu Avrupa seçimlerinde ağır kayıplar yaşadı ve hükümetindeki üç parti de muhafazakârların ve aşırı sağın gerisinde kaldı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sözcüsü Steffen Hebestreit, iktidardaki koalisyonun Avrupa Birliği seçimlerinde yaşadığı ağır kayıplara rağmen ülkenin erken seçime gitmeyeceğini açıkladı. Hebestreit, AFP'ye verdiği demeçte, "Normal seçim tarihi önümüzdeki sonbahar. Ve biz de bunu yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

AB seçimlerinde büyük kayıplar

İlk sonuçlara göre, Scholz'un koalisyon hükümeti Avrupa seçimlerinde büyük kayıplar yaşadı. Hükümetin üç partisi de muhafazakârların ve aşırı sağın gerisinde kaldı. Şansölye'nin partisi Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 14 oy alarak tarihlerinin en kötü sonucunu elde etti. SPD, yüzde 16 ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ardından üçüncü sırada yer aldı. Muhafazakâr CDU-CSU bloğu ise yüzde 30 oy alarak açık ara birinci oldu. Yeşiller yüzde 12, liberal FDP ise yüzde 5 oy aldı.

Muhalefetten erken seçim çağrısı

Seçim sonuçlarının ardından muhalefet partileri, Scholz'a erken seçim çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin aldığı yenilginin ardından ülkesinin 30 Haziran'da erken seçime gideceğini açıklamıştı. Muhalefet, Scholz'un da benzer bir adım atmasını talep etti.

Sözcü Hebestreit'in açıklamaları

Başbakan Scholz'un sözcüsü Hebestreit, erken seçim yapılmayacağını belirterek, "Normal seçim tarihine sadık kalacağız ve önümüzdeki sonbaharda seçim yapmayı planlıyoruz" dedi. Hebestreit, koalisyon hükümetinin görevine devam edeceğini ve planlanan reformlar üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Bu açıklama, Almanya'da erken seçim beklentilerini sonlandırırken, koalisyon hükümetinin gelecek dönem politikalarına odaklanacağının sinyalini verdi.

Öne Çıkanlar