Kubilay Kaptan
Yok Olmadan Önce Görmeniz Gereken 12 Doğa Harikası
Raflarda görmüşsünüzdür, pek çok çoksatar kılavuzun başlığı, yaşama sorumluluğundan mutlak feragati kasvetli bir ölümcüllükle ortaya koyar:
Ölmeden önce izlenecek 1.000 film,
Ölmeden önce gidilecek 100 turistik yer,
Ölmeden önce okunacak 500 kitap.
Bu gereksiz yazıların amacı, insanın modern dünya içinde hissettiği tatminsizliğini paraya çevirmektir.
Bu yazım için konu düşünürken internette yukarıda gördüğünüz başlığa denk geldim. Çok acı ve aynı zamanda o kadar gerçek bir durumu anlatıyordu bu başlığın altında yazılanlar. Kendi ülkemde “bir an önce görün çünkü yok olacak” denilen yerler şunlardı:
İğneada Ormanları
İğneada, Kırklareli sınırları içerisinde bulunan, Türkiye’nin sayılı su-basar ormanlarından biridir. İlkbahar mevsiminde ormanın büyük bir bölümü sular altında kalır. Burada, İstanbul’a su aktarılmak amacıyla İSKİ tarafından Yıldız Dağları’nda baraj kurulması söz konusudur. Bununla birlikte nükleer enerji santrali, bu bölge için en büyük tehdidi oluşturacaktır.
Kaz Dağları
Kuzey Ege’nin en büyük oksijen kaynakları arasında yer alır. Kaz Dağları, içerisinde sayısız güzellikleri barındırıyor. Çanakkale ve Balıkesir sınırları içerisinde yer alan bu doğa harikası her an bu görünümünü kaybedebilir. Bunun nedeni; maden faaliyetleri, termik santral ve baraj inşaatlarıdır.
Ermenek Vadisi
Karaman ve Mersin il sınırları içerisinde bulunan Ermenek Vadisi, ülkemizde bitki çeşitliliği en fazla olan yerlerden biridir. Öyle ki dünya üzerinde sadece bu vadide yetişen bitkiler bile mevcuttur. Ermenek Vadisi, nesli tükenmek üzere olan susamuruna da ev sahipliği yapıyor. Ermenek Vadisi’nin suyuna Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından müdahale edildiği için, bölge büyük bir tehlike altına giriyor. Ayrıca baraj inşaatları dolayısıyla açılan yollar, kurulan tesisler, Ermenek Vadisi’nin doğal duruşuna büyük ölçüde tahrip ediyor. İçinde 81 bitki türünün bulunduğu bu vadi de dünya üzerinde 16 bitki türü sadece burada yetişiyor..
Çoruh Vadisi
Bitki zenginliği açısından ülkemizin en zengin vadilerinden olan Çoruh Vadisi’nde dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan üç bitki türü yetişiyor. Sadece bitkiler için değil yaşayan kuş türleri açısından da oldukça öneme sahiptir. Ayrıca, vadi ve çevresi doğa sporu için de oldukça uygundur. Maalesef bu güzellikler, 29 adet baraj projesi tarafından tehdit ediliyor. Bu barajlardan 3’ü hayata geçti bile.
Macahel
Artvin’in Borça ilçesinde bulunan bu muhteşem güzellik, Karçal Dağları’nın en benzersiz diyarıdır burası. Tarihi ve doğal güzellikleriyle insanı büyüleyen Macahel’in değeri maalesef bilinmiyor. DSİ, bu bölgeyi elektrik rezervi olarak görüyor.
Hotamış Sazlığı
Konya ile Karaman sınırları içerisinde bulunan Hotamış Sazlığı için artık çok geç. Hotamış Sazlığı, eskiden bölgenin en büyük sazlığı olma özelliğine sahipti ancak günümüzde bu özelliğini kaybeden sazlığın neredeyse tamamı kurumuş durumdadır. Çünkü Devlet Su İşleri, bölgedeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarını başka alanlara taşıdı. Eskiden birçok canlıya ev sahipliği yapan Hotamış Sazlığı, maalesef artık kurumuş durumdadır.
Kulu Gölü
Kulu Gölü, Ankara sınırları içinde yer alan bir gölümüzdür. Suyu hafif tuzlu olan bu gölün üzerinde 9 küçük ada bulunuyor. Bu adalar su kuşları için önemli bir üreme alanlarıdır. Eskiden bu göl yaklaşık 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyordu. Maalesef, aşırı su tüketimi, yanlış şekilde kullanılması sonucu Kulu Gölü, kuruma noktasına gelmiştir. Kuruyan gölün üzerinde bulunan adalar artık kayalarla birleşmiş durumdadır. Şu an için tek teselli yağan yağmur sularıdır.
Haftaya diğer yerleri yazmaya devam edeceğim.