Lucescu önerdi Çebi inandı Sergen Yalçın ‘elbette’ dedi
Bu dizide, bir büyük şampiyonluğun öyküsünü okuyacaksınız. Bu dizide, mucize bir kadronun mucize bir şampiyonluğa nasıl imza attığına tanıklık edeceksiniz. Bu dizide, Beşiktaş’ın neden en değerli şampiyonluğunun 2020-21 yılı şampiyonluğu olduğunu anlayacaksınız. Bu dizide, Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ın başına nasıl geldiğini ve tarih yazdığını, artık bu ismin Türk futbolunun yeni efsanesi olduğunu göreceksiniz. Hadi başlayalım;
SERGEN YALÇIN’IN MUHTEŞEM GELİŞİ
Planlar bozulmak için var.
Kim derdi Aboubakar hayata dönecek, Rosier futbolla barışacak, Larin gol krallığında yarışacak, Kim derdi futbola küskün Rachid Ghezzai ligin asist kralı olacak, Bayern Münihli Thomas Müller ile yarışacak?
Kim derdi ilk senelerinde Rıdvan ve Ersin şampiyonluk yaşayacak?
Misal kim söylerdi, Beşiktaş’ta Sergen Yalçın’ın ilk senesinde Fener’i deplasmanda 10 kişi ile yeneceğini, Galatasaray’ı İnönü’den puansız uğurlayacağını?
Efsaneleri var bu takımın. Misal Gordon Milne… Misal Şenol Güneş. Maçlar ve galibiyet sayılarına dair bir istatistik var artık ortada. Bu genç adam, galibiyet istatistiklerinde iki saygın ve büyük hocayı geride bıraktı.
Beşiktaş’ın 16. Şampiyonluğa Sergen Yalçın’ın tarihi bir başarıyla damga vuracağına inananlar kimlerdi?
Kara Kartal’da futbolcu olarak forma giyip de sonra teknik direktörlük görevinde bulunan Şeref Görkey, Hüseyin Saygun, Rasim Kara, Ertuğrul Sağlam, Tayfur Havutçu, Rıza Çalımbay ve Samet Aybaba bu sevinci yaşama fırsatı bulamadı.
Beşiktaş’ı 1981-1982’de şampiyonluğa taşıyan teknik direktör Dorde Milic, 1973-1975’te formasını giydiği siyah-beyazlı ekipte futbolcu olarak şampiyonluk sevinci yaşayamayan isimler arasında yer aldı.
Ama Sergen Yalçın bu düzeni yıktı.
19 yaşındaki kalecisi, yedeksiz sağ beki, 3 stoperi, 19 yaşındaki sol beki, 38 yaşındaki kaptanı, 2 forveti, Necip’i, Ghezzal’ı, Josef’i, N’Koudou’su, N’Sakala’sı Gökhan’ı, Ljajic’i, sakatı, sezonu kapatanı ve Ali Rıza Sergen Yalçın’ı ile Şampiyon Beşiktaş…
Bunları tek tek anlatacağız ama öncesini iyi hatırlamak gerek. İsterseniz, Sergen Yalçın’ın Beşiktaş teknik direktörlüğüne geliş süreciyle başlayalım.
“ELBET BİR GÜN BULUŞACAĞIZ”
Başkanlığı döneminde Şenol Güneş ile iki şampiyonluk yaşayan, Avrupa’da tarihi başarılar yakalayan Fikret Orman başkanlığındaki yönetim istikrarını sürdüremedi.
Oysa Şenol Güneş Beşiktaş taraftarı ile bütünleşmiş üst üste iki şampiyonluk yaşatmıştı. Yollar ayrıldı. Bu aslında Fikret Orman yönetimi için de sonun başlangıcıydı.
Büyük umutlarla ve büyük paralarla Abdullah Avcı takımın başına getirildi. Beşiktaş değerleri ve kimliğiyle uyumu konusunda sorun daha gelir gelmez yaşandı Abdullah Avcı’nın. Yardımcısı Orhan Ak yüzünden taraftar ile karşı karşıya geldi. Orhan Ak kısa süre içinde gönderildi.
Abdullah Avcı futbolu Beşiktaş’ın hele de Şenol Güneş’in Beşiktaş taraftarına alıştırdığı “Hücum, hücum, sadece hücum” anlayışından çok uzaktı. Avcı başarılı olamadı.
Beşiktaş’ın başında 18 lig maçına çıkan Abdullah Avcı, 9 galibiyet, 3 beraberlik 6 yenilgi aldı. Avrupa ligindeyse 6 maça çıktı Avcı. Beşiktaş’ın hocası olarak sadece 1 galibiyet 5 mağlubiyet yaşattı Beşiktaş’a.
Türkiye kupasında son 16 turunda Erzurumspor’a iki maçta da kaybeden Avcı için artık Beşiktaş’tan gitmenin vakti gelmişti. Ağır tazminatına karşın Ahmet Nur Çebi yönetimi taraftarın karşısında duramadı.
Aslında Ahmet Nur Çebi’nin başkan olduğu gün Abdullah Avcı ile çalışmak istemediğini yakın çevresi biliyordu. Çebi’nin gönlünde iki isim vardı. Birinci isim yeniden Şenol Güneş ikinci isim Beşiktaş’ı 100. yılında şampiyon yapan Mircea Lucescu idi. Ancak Çebi bu isimleri çok yakın çevresi dışında kimseyle paylaşmıyordu.
Avcı’nın gönderilme kararını kafasında verdikten sonra Şenol Güneş ile görüştü. Ancak Güneş, çok nazik bir dille bunu kabul etmeyeceğini bildirdi. Ardından Çebi Mircea Lucescu ile bir telefon görüşmesi yaptı.
“Yarım kalan hikaye tamamlansın” diyordu Ahmet Nur Çebi. Lucescu’dan beklemediği bir yanıt aldı. Lucescu Beşiktaş’ı çok sevdiğini ve unutamadığı anıları olduğunu, ancak şu an hedeflerinin başka olduğunu anlattıktan sonra, “Takımın başına size bir isim önerebilirim” dedi. Çebi, başta bir Romen olmak üzere yabancı bir çalıştırıcı ismi beklerken telefonun diğer ucundan “Sergen Yalçın” ismi yükseldi. Beşiktaş Başkanı “Neden” diye sorunca Lucescu, “Sergen müthiş bir yetenek. Yeter ki ona inanın, yeter ki ona güvenin. Ben onun futbolculuğuna çok inandım ve sonuç aldım. Teknik direktörlüğüne de inanıyorum ve takip ediyorum. Siz takımın başına Sergen Yalçın’ı getirmelisiniz” yanıtını verecekti.
Ahmet Nur Çebi’nin kafası karışıktı. Beşiktaş taraftarı sosyal medyada Sergen Yalçın ismini yükseltiyordu. Ama yönetimde Tayfun Korkut diyenler de vardı Samet Aybaba diyenler de.
Çebi, takımın kaptanları Burak, Necip, Oğuzhan, Atiba, Gökhan ve Caner ile bir araya geldi. Avcı’nın gönderileceğini resmen söylemese de ima etti.
Artık hem taraftarın izni hem yaptığı görüşmeler Ahmet Nur Çebi’nin zihnini berraklaştırdı. Artık ibre tümüyle Sergen Yalçın’a dönmüştü. Zira Sergen Hoca da 10 gün önce Malatyaspor ile yollarını ayırmıştı, Beşiktaş’a gelmeye hazırdı.
Ahmet Nur Çebi’nin teknik direktörlük teklifine Sergen Yalçın’ın yanıtı çok kısaydı: “Elbette…”
Bu “Elbette” in öncesi yok mu peki? Vardı. 2019 Mayıs’ında Alanyaspor’un Beşiktaş’a 2-1 mağlup olduğu maçın ardından Beşiktaş taraftarının Sergen Yalçın arzusu sorulduğunda da “Çok basit bir cevap vereyim o zaman. Bir gün kavuşacağız…” diyordu.
Sergen Yalçın yıllar öncesinden Beşiktaş’ı çalıştırmayı kafasına koymuştu.
Pazarlık yapmadı Sergen Hoca, koşullar ortaya koymadı.
AVCI İLE TAZMİNAT PAZARLIĞI 5,5 SAAT SÜRDÜ SONUÇ ALINAMADI
Şimdi sıra Avcı ile makul bir ayrılık yaşanmasındaydı.
Yer; Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri. Başkan Çebi, Abdullah Avcı ile tam 5,5 saat süren bir toplantı yaptı. Avcı ile çalışmak istemediği bildirdi. Ancak Abdullah Avcı yüklü tazminatından vazgeçmek istemiyordu. Uzun toplantı iki tarafı da yordu.
Sonunda Ahmet Nur Çebi, “Seninle vedalaşıyoruz, para meselelerini avukatlar çözsün” diyerek masadan kalktı.
Beşiktaş yönetimi Abdullah Avcı ile yolların ayrıldığını Sergen Yalçın ile 1,5 yıllık anlaşma yapıldığını duyurdu. Taraftar Sergen Yalçın için statta imza töreni istedi. Geri çevrilmedi.
İnönü Stadı daha önce de statta imzalara tanıklık etmişti. Örneğin; Ricardo Quaresma’nın imza törenine 18 bin kişi gelmişti. Onu, Guti Hernandez 20 bin kişi ile geçmişti.
BU BİR DÜNYA REKORU
Peki Sergen Yalçın’ın imza törenine kaç kişi gelecekti?
Tam 22 bin kişi geldi. Bu bir teknik adama yapılan imza töreni için bir dünya rekoruydu.
Sergen Yalçın mekanın yabancısı değildi. Altyapısından yetiştiği Beşiktaş’ta tam 230 kez maça çıktı.
Beşiktaş’ta iki dönem halinde toplam 10 sezon forma giyen Yalçın tam 7 kupa kaldırdı. 3 kez Süper Lig, 2 kez Türkiye Kupası ve 2 kez Süper Kupa kazanan Sergen Yalçın, 100. yıl elde edilen şampiyonlukta başrolü oynadı. Ayaklarıyla, hele müthiş sol ayağıyla bu başarıların en büyük pay sahiplerinden biriydi.
Evet yabancı değildi ama gördüklerine inanamıyordu. Beşiktaş taraftarının kendisini ne kadar sevdiğini elbette biliyordu ama hasretin bu denli büyük olduğunu düşünmemişti.
Teknik direktörlük hayatına atıldığından beri yanından ayırmadığı Murat Şahin’e döndü ve “Çok büyük bir sorumluluk aldık. Tribünleri gördün mü? Ama başaracağız” dedi.
Taraftara üçlü çektirirken, tribünlere hediye topları şutlarken kafasında tek bir şey vardı. Beşiktaş’ı şampiyon yapmak.
Sergen Yalçın Beşiktaş’a geldiğinde Abdullah Avcı’nın bıraktığı adeta enkazı devraldı. Zira ligdeki 19 maçta 9 galibiyet, 3 beraberlik ve 7 yenilgiyle 30 puan toplayan Beşiktaş, lider Demir Grup Sivasspor’un 11 puan gerisinde 7. sırada bulunuyordu.
Beşiktaş, 2019-2020’un 20. haftasından itibaren göreve gelen Sergen Yalçın’ın teknik direktörlüğünde 16 karşılaşmada 11 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.
HEM HÜCUMCU HEM GOLCÜ HEM DE SAVUNMACI
Beşiktaş, Sergen Yalçın döneminde daha golcü ve savunma kimliğine de büründü.
Abdullah Avcı ve sonrasındaki hafta olmak üzere 19 maçta 29 gol atabilen siyah-beyazlı ekip, bu şekilde 1,5 gol ortalaması yakaladı. Söz konusu 19 maçta kalesinde 26 gol gören Beşiktaş, bu kategoride de 1,3’lük oran yakaladı. Beşiktaş, Sergen Yalçın yönetiminde çıktığı 16 maçta fileleri 33 golle havalandırarak gol oranını 2,06’ya kadar çıkardı. Siyah-beyazlılar, ayrıca 16 maçta kalesinde gördüğü 15 golle savunmadaki oranını da 0,9’a kadar düşürdü.
Beşiktaş değişiyordu.
Taraftarın güveni artıyor, dağıldı denilen Beşiktaş hızla toparlanıyordu.
Artık Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ı oluşuyordu ama yeni ruha bürünen bu takıma takviyeler gerekiyordu.
Beşiktaş, ligi 3. sırada tamamladı. Başakşehir şampiyon oldu. Beşiktaş Sergen Yalçın göreve geldikten sonra Başakşehir’den topladığı puandan sadece bir puan eksik puan topladı.
Kara Kartal ligi üçüncü sırada bitirdi. Trabzonspor’un cezası nedeniyle şampiyon ligi ön elemelerine kaldı.
Abdullah Avcı pişmanlığı yaşanırken Sergen Yalçın aslında gelecek senenin şampiyonluğunun fitilini yakmıştı.
Sergen Yalçın, sadece istediği oyuncuların alınmasını, iyi bir kadronun oluşturulmasını istiyordu. Kendisine ve ekibine yönelik hiçbir pazarlığın içinde olmadı.
SERGEN YALÇIN İÇİN NE YAZMIŞLARDI?
“Adam bilimsel futbolun, çağa uyan meşin yuvarlak gidişinin düşmanı. Ne antrenman seviyor ne idmanda kafasının, vücudunun antrenör tarafından eğilip bükülmesini… Futbol sahasında Sergen sanki tek başına… Etrafta kendisini çekip çevirecek tek kişiyi istemiyor. Onun için kendi, futbol topu ve saha var. Her şeyi bir başına yapacak. Kendine, futbol topuna, futbol teorilerine, idmana, sisteme, taktiğe kendi hükmedecek hep… Bunlar konusunda etrafında kimse bulunmayacak. Kendi vücuduna istediği gibi hükmedecek, futbol topu idmanda onun istediği kadar zıplayacak, idman şeklini ve vaktini kolundan çıkarmadığı kendi saati belirleyecek.”
İSLAM ÇUPİ 1999
“Sergen bu lige fazla. Herkes top ayakkabısıyla oynarken, bu çocuk makosenle de oynar. Çok oyuncuyla karşı karşıya oynadım, çok da seyrettim. Ne oynarken ne seyrederken, Kuran çarpsın daha iyi olanına rastlamadım. Eğer antrenörü olsam, ‘Gel buraya Sergen, sana şöyle veya böyle oyna diyemem. Biz takım olarak nasıl oynayalım?’ diye sorardım. Sergen’e top oynamayı öğretecek adam yok.”
VEDAT OKYAR 2003
‘‘Seninle her şey olur, diye yazıyorsam, bir sebebi var. Bu takım şampiyon olacaksa seninle olur Sergen.”
VEDAT OKYAR 2003
“Paha biçilmez bir sol ayağı var, 60 metre uzaktan topu kül tablasına bile kondurabilir.”
The Guardian 2000
“Sergen Yalçın, dünyanın en iyi futbolcusu olabilirdi.»
These Football Times Dergisi-Makale 2017
SERGEN YALÇIN KİMDİR?
Beşiktaş’a 10 yaşında geldi. Dönemin Altyapı Hocası Serpil Hamdi Tüzün onu 15 saniye izledi, “Bu çocuk olur” dedi.
Altyapıdan A takıma kadar Beşiktaş için 15 yıl ter döktü.
Türkiye’nin tek namağlup şampiyonu Beşiktaş’ın o sezon kadrosundaydı.
1993 Akdeniz Oyunları’nda Sergen Yalçın’lı Türkiye finalde Zidane’lı Fransa U21 takımını eleyip finalde Cezayir’i de yenerek altın madalya kazandı.
Dört büyüklerde de forma giyen ilk futbolcu oldu.
Beşiktaş’ın 100. yıl şampiyonluğunda en çok gol atan isimdi.
1 Ekim 2003’teki Chelsea-Beşiktaş Şampiyonlar Ligi grup maçında deplasmanda attığı 2 gol ile tarih yazdı. Beşiktaş, bu gollerle Chelsea’yı yenen tek Türk takımı oldu.
2020’de Beşiktaş, Fenerbahçe deplasmanında 3-4’lük skor ile galip gelirken, Sergen Yalçın, teknik direktör olarak tamının 15 yıllık kazanamama serisini bitirdi.
Beşiktaş’ta forma giyip teknik direktör olduktan sonra şampiyonluk yaşayan ilk isim.
Sergen Yalçın Türkiye liglerinde 390 maçta forma giydi, bu maçların 347’si Süper Lig’de, 21’i 1. Lig’de ve 22’si de 2. Lig’de oldu. 230 kez Beşiktaş, 36 kez İstanbulspor ve Galatasaray, 24 kez Fenerbahçe, 22 kez Etimesgut Şekerspor, 21 kez Trabzonspor ve Eskişehirspor formaları giydi.
Teknik direktörlüğe Gaziantepspor’da başladı. Sivasspor, Kayserispor, Eskişehirspor, Konyaspor, Alanyaspor, Malatyaspor takımlarını çalıştırdı.
Beşiktaş’ın 16. Şampiyonluğu’na damgasını vurdu.
Birçok küskün yıldızı yeniden futbola döndürdü. Yıldızlığı yeniden yaşattı. Beşiktaş altyapı sorumlusu iken Necip Uysal’ı Beşiktaş’a hediye etti.
YARIN
Beşiktaş sezona neden moralsiz başladı?
Sergen Yalçın ve Beşiktaş yönetimi neden ters düştü?
Sergen Yalçın ısrarla istediği hangi yıldıza neden onay çıkmadı?
Hangi futbolcular kalmak hangileri gitmek istedi?
Sergen Yalçın Avrupa’da kaybetmeyi nasıl açıkladı?
Trabzonspor’a yapılan taktik sürpriz neyin işaretiydi?
Sergen Yalçın ekibine ve futbolculara neyin sözünü verdi?