Kubilay Kaptan
İzinsiz Betonlaşma
Son 20 yılda güzel Türkçemize giren çirkin bir tanımlamadır bu “İzinsiz betonlaşma” tanımı ve ne yazık ki bir gerçeği ifade etmektedir; benzerleri Brezilya’da, Hindistan’da, Pakistan’da görülen bir gerçeği…
“İzinsiz betonlaşma”nın anlamı şudur: Bir bölgede inşaat yapılıyor ve yapılan inşaat kaçak, üstüne mahkeme “kaçak” olduğuna karar veriyor, durdurmayı talep ediyor ama yüklenici bu kararı dinlemiyor ve inşaata devam ediyor. Bir ülkede bundan daha vahim olabilecek çok az şey vardır. Yargının kararlarının yerine getirilmemesi ya da adamına göre yerine getirilmemesi bir ülkeyi çürüten en önemli nedenlerden birisidir.
Lütfen arama motoruna “kaçak inşaat”, “izinsiz betonlaşma” yazın ve ülkemizde ne kadar sonuç çıktığına bakın. Ben tek bir yılı seçtim: 2020 yılını. 2020 yılına ait yüzlerce haberden birkaçını da sizin için derledim:
Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Nemrut kalderasındaki betonarme yapıların izinsiz yapıldığını belirterek yapıların yıkılmasına ve alanın eski haline getirilmesine karar verdi.
İstanbul Büyükçekmece’de yazlık bölgesi olan ve 2-3 katlı yapılaşmanın olduğu Kumburgaz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir inşaat projesine 35 kat izin verdi. Bakanlık mahkeme ruhsatları iptal edince izni bu kez 13 ve 14 kata indirdi.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı.
Hasankeyf, suyun yanı sıra betona da gömüldü.
Yenişehir/Diyarbakır’da binlerce ağaç kesilip tescilli yapılar yıkıldı.
Diyarbakır’ın Hanı ilçesinde bulunan 400 yıllık tarihe sahip Gabon Köprüsü, Karayolları’nın yol genişletme çalışması sebebiyle kepçeyle yıkıldı.
Karakurt Barajı ve Hidroelektrik Santral (HES) projesi nedeniyle Kars Sarıkamış’daki Karakurt köyü sular altında kaldı. Yükselen su köyün giriş çıkışlarını kapattı, köylüler mahsur kaldı. Evleri sular altına kalan köylüler, çatılara çıkmak zorunda kaldı. Mezarlıkları da sular altında kalan köylüler mezarları taşımaya başladı.
TOKİ, Kars’a 10 milyon liraya millet bahçesi yapacak.
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bir madencilik firmasının yetkilisi bölge halkının direnişiyle karşılaşınca tehditler savurdu. Firma yetkilisi şahıs köy halkını, “Buraya 200 tane asker yığarım” diyerek tehdit etti. Ağıl Köyü, Kızıltepe mevkiinde başlatılan demir madeni arama faaliyetleri, Kemaliye ilçesindeki birçok köy derneği ve muhtar vekaletnamesiyle yargıya taşımasına rağmen şirket faaliyetlerine devam etti.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatına devam ettiklerini ve 2023 yılında devreye alınacağını belirtti.
Türkiye salgınla mücadele ederken, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde termik santral için “ÇED Olumlu” kararı verildi. Projenin ÇED raporunu ise Kanal İstanbul’un da raporunu hazırlayan firma hazırladı.
Sivas’ın Salda’sı olarak nitelenen Gökpınar Gölü’nün alt kısımlarına yürüyüş alanları ve bungalov evler yapılacak.
Sivas Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Anadolu’nun en büyüğü olarak nitelendirilen Millet Bahçesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında hizmete açılacak.
Arhavi’nin Üçırmak ve Pilarget bölgesindeki üçüncü HES için yapılacak santral binasının imarı izni Artvin Belediye Meclisinden geçti.
Trabzon’da Değirmendere ıslah edilerek dere yatağına 70 milyon TL yatırımla otogar yapılacak.
Ordu’da Yalı Cami avlusunda yapılan bilinçsiz peyzaj çalışmaları sonrasında kuruyan tarihi Lübnan sedirinin dibine, yıkılmaması ve ayakta kalması için beton döküldü.
Manavgat’ın Ulualan Bölgesi, golf alanı yapımı için ranta açılıyor.
Antalya’nın Kaş ilçesinde doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası’nda kişiye özel imar planıyla yapılaşmaya açılan 119 bin metrekarelik arazinin bir şirkete devredildiği ortaya çıktı.
Samsun İdare Mahkemeleri tarafından planları ve ruhsatı iptal edilen Oltan Köleoğlu Enerji’ye ait Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı’nın (BES) inşaatı mühürlenerek durduruldu. Mührün kırılarak inşaat faaliyetinin devam ettiğini tespit eden çevreciler, “Hukuksuzluğa dur deyin” çağrısında bulundu.
Hangi birini yazacağımı bilemediğim için ilk tespit ettiklerimi yazdım. Gerisini varın siz düşünün.