Tolga Sardan
Emniyet’te taşlar oynuyor mu?
Aslında; bu hafta yine Coronavirüsle mücadele konusunda bir yazı yazmayı planlamıştım. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece imzaladığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yeni atama yapılmasını öngören kararnamesi zorunlu olarak konuyu değiştirmeme neden oldu.
Resmi Gazete’de dün sabaha karşı yayımlanan ve sadece beş kentin emniyet müdürlerinin değiştirilmesini sağlayan kararnameyi “sürpriz” olarak tanımlayabiliriz.
Kararname her ne kadar beş kenti kapsamış olsa da, içeriği itibarıyla oldukça önemli değişikliği sağladı. Zira, beş yıla yakın süredir İstanbul Emniyeti’ni yöneten Mustafa Çalışkan, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Tabii uygulama gereği İstanbul’a yapılan atama beraberinde dört kenti daha etkiledi.
Öncelikle şunu belirteyim: Ankara’daki bürokratik atamaları yakından takip edenler iyi bilir ki; İçişleri Bakanlığı’nda bir kararnamenin çıktığı gün yeni bir kararname çalışması başlar!
Bakanlığın, mülki idarenin yanı sıra emniyet, jandarma, sahil güvenlikten oluşan güvenlik kurumlarını bünyesinde toplaması nedeniyle gündeminde her zaman kararname olur.
İşte daha geçen hafta 41 kentin valisini değiştiren valiler kararnamesi çıkmıştı. Sırada vali yardımcıları ve kaymakamları ilgilendiren mülki idare yaz kararnamesi hazırlığı var. Covid – 19 pandemisinin gidişatına göre kararname resmiyet kazanacak.
Keza, bundan sekiz ay önce emniyet müdürleri kararnamesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçerek yürürlüğe girmişti. Şimdi ise, Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü karargâhı ile İstanbul Emniyeti arasında yaşanan birkaç konudan doğan sorunun krize dönüşmesiyle hiç hesapta yokken bir kararname çıkıverdi.
• • •
İstanbul Emniyeti’nin bir numaralı isminin görevden alınmasıyla sonuçlanan süreci kısaca aktarayım:
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Yüksek Değerlendirme Kurulu (YDK), ülke genelinde görev yapan birinci ve ikinci sınıf emniyet müdürlerinin görev sürelerinin uzatılmasını görüştü.
Kurul, çalışmalarının sonunda her iki rütbede dosyasını ele aldığı toplam 319 polis müdüründen 88’nin emekliliğe sevkini uygun gördü. Kurul, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın yardımcısı konumundaki 13 emniyet müdür yardımcısından sadece birisini emekli etti.
Emekli edilen isim Çalışkan’ın sağ kolu ve aynı zamanda yokluğunda vekâleten İstanbul Emniyeti’ni yöneten Sinan Kökten adlı emniyet müdür yardımcısıydı.
Kökten’in kendisinden habersiz emekli edilmesi üzerine Çalışkan, Perşembe günü merkezde görev yapan genel müdür yardımcıları ve daire başkanları ile 81 il emniyet müdürünün katılımıyla uzaktan erişimle gerçekleştirilen Video Konferans Sistemi (VKS) toplantısında söz aldı.
Çalışkan’ın Kökten’in emekli edilmesiyle ilgili doğrudan Genel Müdür Aktaş ve YDK üyelerini eleştiren değerlendirmesi, merkez karargâhta rahatsızlık yarattı.
Rahatsızlık EGM yönetimince doğrudan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya aktarıldı. Üç gün boyunca EGM – İçişleri Bakanlığı – Cumhurbaşkanlığı güzergâhında yürütülen bir dizi temas sonrasında Çalışkan’ın görevden alınmasına karar verildi.
Soylu’nun hazırladığı kararnameye imza koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle 15 Temmuz gecesi yaşanan FETÖ’nün başarısız darbe girişimi sırasında beraberindeki polis ekipleriyle bizzat FETÖ’cülere karşı koyan Çalışkan’ın mağdur edilmemesi talimatını verdi.
Talimat üzerine Çalışkan, boş bulunan Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.
15 Temmuz’dan sonra İçişleri Bakanı olan Soylu, görevi sırasında birkaç kez Çalışkan’ı değiştirme girişimde bulunmuş ama bu talep her defasında Erdoğan’dan dönmüştü. Soylu bu kez Çalışkan’ın yerine Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ı İstanbul Emniyet Müdürü yapan kararnameyi Erdoğan’a onaylattı. Bu kararnameyle Soylu’nun İstanbul’un yönetilmesinde kabine ve seçim bölgesinden arkadaşı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan bir adım öne geçtiğini söylemek yanlış olmaz.
Çalışkan yeni görevine başlamasıyla birlikte Ankara’daki yedi genel müdür yardımcısından birisi olacak. Aynı zamanda doçent unvanıyla akademik kariyeri bulunan Çalışkan, kendisine bağlanacak daire başkanlıklarının yönetiminden sorumlu olacak. Göreviyle ilgili merkezde oluşturulan ya da oluşturulacak kimi kurul veya çalışma gruplarının başkanı ya da üyesi olacak.
Çalışkan aynı zamanda Polis Akademisi’nden mezuniyet dönemi itibarıyla en genç genel müdür yardımcısı olacak. Emniyet kulislerinde kimilerine göre tenzil-i rütbe olarak değerlendirilse de bu atama şimdiye kadar hiç Ankara’da çalışmayan Çalışkan için farklı bir kariyer olacak.
• • •
Çalışkan’ın yerine gelen yeni İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ise, emniyet istihbaratta uzun yıllar görev yaptı. Teknik takip ve izleme konularında uzman olan Aktaş, 1999’da Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde teknik takip konularından sorumluyken FETÖ’nün kumpası kapsamında görevden alındı.
Yargılanıp suçsuz bulunan Aktaş, bir süre Polis Teftiş Kurulu bünyesinde müfettişlik yaptı. FETÖ’yle mücadele eden Aktaş, FETÖ lideri Gülen’le ilgili Ankara Emniyeti’nce 1999’da dönemin emniyet müdür yardımcısı Osman Ak’ın liderliğinde hazırlanan raporun mutfağında yer aldı. 17-25 Aralık süreciyle birlikte yeniden göreve dönen Aktaş, daha önce Muş Emniyet Müdürü olarak PKK’ya yönelik operasyonları da yürüttü.
Çalışkan –Aktaş görev değişimiyle beraber emniyette taşlar yerinden oynadı. Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir. Hep beraber göreceğiz.