Sivaslı birçok köylü böyle hazırlıyor ve salça asla küflenmiyor! İşin sırrı çok kolaymış

Sivaslı birçok köylü böyle hazırlıyor ve salça asla küflenmiyor! İşin sırrı çok kolaymış
Sivas usulü salça son dönemin popülerleri arasına girdi. Peki nasıl yapılır?

Bu yöntem sayesinde salçaların bozulması önlenir ve tazeliği uzun süre korunmuş olur. Ayrıca bu yöntem, salçaların evde kolayca muhafaza edilmesini sağlar ve pratik bir kullanım imkanı sunar.

Evde salça yapımı ve muhafazası oldukça önemli bir konudur. Salça yapımı mevsiminde taze domateslerin seçilmesiyle başlar. Salçaların muhafazası da ayrı bir önem taşır. Salçaların bozulmaması ve tazeliğini koruması için özel yöntemler kullanılabilir. Sivaslılar tarafından bilinen ve sadece onların uyguladığı bir yöntem ise salçaların muhafazası için oldukça etkili bir çözüm sunmaktadır.

Bu yönteme göre, salça yapıldıktan sonra sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurulur ve kavanozların ağzı sıkıca kapatılır.

hq720-001.jpg

Kaliteli domates seçmeye özen gösterin


Salça yapımında kullanmak için seçeceğiniz domateslerin kaliteli olması gerekiyor. Kaliteden kastımız kırmızı renkte, olgun ve taze olan domatesleri tercih etmeniz gerektiği. Sivaslılar evde hazırladıkları salçalar için domates seçimini bu şekilde yapıyor. Böylece salça lezzetli ve dayanıklı olabiliyor

Domates temizliği


Domatesleri üzerindeki toz ve kirleri temizlemek amacıyla yıkayabilirsiniz. Ancak salça yapılacak domateslerin suyla fazla temas etmemesi gerekiyor. Fazla su, domatesin özünü çıkardığı için salça kalitesini düşürür.

Biber salçası için gerekli malzemeler;

- 5 kilo kapya biber
- 500 gram acı sivri biber
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- Yarım su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı;


Bol su içinde yıkadığınız kapya biberleri ve acısı için kullandığınız biberlerin sap kısımlarını kesin. Etli ve iyi görüntüde olan biberleri iri parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız biberlerin aralarına kaya tuzu ilave edin. Tencereye az miktarda su ekleyerek 20 dakika boyunca kapağı kapalı olacak şekilde pişirin.

Pürüzsüz kıvamda bir saçla elde etmek için biberleri süzgeçten geçirip posasını ayırın. Bunun yerine mikser kullanarak tüm biberleri tamamen ezebilirsiniz. Elde ettiğiniz biber püresini derin bir tencerede suyu çekilene kadar kaynatın. Bu aşamada dibinin tutmadığına emin olun. Aralıklı olarak karıştırabilirsiniz. Bu sayede pişirirken sıçrama olmasını da önlersiniz.

Suyunu çektirdiğiniz biberleri sıcakken kavanozlara döküp ağızlarını sıkıca kapatın. İşlem bittiğinde kavanozları ters çevirip bir gece boyunca bekletmeniz gerekli.

Buradaki en önemli püf nokta ise salçaları kullanmaya başladıktan sonrası. Salçayı kullanmaya başladığınızda lezzetini koruması ve taze kalması için üzerine sıvıyağ döküp kapağı kapalı olacak şekilde buzdolabında muhafaza etmeniz gerekiyor.

Domates Salçası Tarifi

5 kg etli oval domates
1 kg kapya biber
1 su bardağı su
2 silme yemek kaşığı kaya tuzu

Domates Salçası Tarifi Nasıl Yapılır?

Domatesleri tek tek yıkayın.
Dörde beşe bölerek tencereye koyun.
Biberlerin tohumlarını ve saplarını çıkartıp birkaç parçaya bölüp tencereye ilave edin. Suyu ilave edin ve kaynasın.
İlk başta domateslerin suyu çıkana kadar dibi tutmaması için suyu ilave ettim.
Domatesler kaynamaya başladıktan sonra, altını biraz kısın, pişsin, sonra süzgece boşaltın suyu süzülsün.
Suyu süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice parçalayın.
Süzülen domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Tekrar kaynamaya koyun domateslerinizi. Bu aşamada etrafına çok sıçratır dikkatli olun, çok yakar.
Ben çok kaynatmadım. Beş on dakika kaynadıktan sonra tepsiye boşalttım.
Üzerine bir tülbent serip fazla suyunu güneşte çektirdim.
3-4 Gün içinde istediğim kıvama geldi. Kavanozlara koyup kaldırdım.
Sizin güneşte kurutma şansınız yoksa, ağır ateşte arada karıştırarak, istediğiniz kıvama gelene kadar başından ayrılmadan pişirmeniz gerekir.
Afiyet Olsun.

Kaynaklar: Youtube.com, Nefisyemektarifleri.com

İlgili Haberler