Efsane başkan veda etti

Efsane başkan veda etti
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) 6. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Gülkız Tulay, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığına veda etti. Genel Kurul’da Başkanlığa Fethi Apaydın Seçildi

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) 6. Olağan Genel Kurulu Ankara Green Park Otel’de yapıldı.

İlk kez 5 Kasım 2012 tarihindeki genel kurulda TSF başkanlığına seçilen ve 12 yılda Türk satrancındaki büyük değişimin mimarı olan Gülkız Tulay, başkanlığa veda etti. TSF’nin ilk kadın başkanı olan ve “Türkiye satranç ülkesi olacak” diye yola çıkan Tulay, satrancı herkesin sevdiği bir spor haline getirdi.

Tulay’ın görev yaptığı dönemde, satrancın gelişmesi için altyapıya büyük yatırımlar yapıldı, uluslararası arenada önemli başarılara imza atıldı ve Türk satrancından artık dünyada adından övgüyle söz edilmeye başlandı.

Uluslararası Satranç Federasyonu’nun (FIDE), Tulay’ı, 2022 yılında “Avrupa’nın Üstün Başarılı Kadın Yöneticisi” ödülüne layık görmesi, Türk satrancının son yıllardaki yükselişinin de simgesi oldu.

Üç dönem TSF Başkanı olarak görev yapan Gülkız Tulay’ın aday olmadığı 6. Olağan Genel Kurul, 9 Ekim 2024 Çarşamba günü 155 delegenin katılımıyla yapıldı. Olağan Genel Kurul’a TSF Başkanlığına Fethi Apaydın tek aday olarak katıldı.

Yeni başkan Fethi Apaydın

Oylamada geçerli 149 oyun 135’ini alan Fethi Apaydın, TSF’nin yeni başkanı oldu.

Fethi Apaydın, 1989 yılında İzmir’de doğdu. Satranç milli sporcusu olarak uluslararası arenada ülkesini başarıyla temsil eden Apaydın, 2014 yılında FIDE Ustası (FM) ünvanına sahip oldu. 2018 Türkiye Satranç Kupası’nda şampiyon olan Apaydın, aynı zamanda antrenör olarak ülkesini gururla temsil eden milli sporcular yetiştirdi. Apaydın, evli ve bir çocuk babası.

TSF Yönetim Kurulu Ömer Asım Ötegen, Turgay Seçkin Serpil, Alper Efe Ataman, Berk İpek, Kadir Açıkbaşlar, Ferat Bilgin, Mehmet Faruk Bülbül, İnanç Dinçsoy, Bülent Mert Dikeç ve Cesur Küçük’ten oluştu.

Genel Kurul’da Gülkız Tulay Onursal Başkanlığa seçildi.

6. Olağan Genel Kurul, saat 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Başkanlık Divanı'nın seçilmesinin ardından Yönetim Kurulu Faaliyet Raporları ve Denetleme Kurulu Raporları okundu.

Divan Başkanlığını Mithat Ertaş’ın yaptığı Olağan Genel Kurul'da, Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ve Denetleme Kurulu Raporu ibra edildi.

gulkiz-tulay-veda.jpg

“Türkiye’ye satrancı çok sevdirdik”

TSF Onursal Başkanı Gülkız Tulay, 6. Olağan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, satranç yolculuğunun 27 yıl sürdüğünü, 2004 yılında davetle geldiği TSF’ye yönetici olarak adım attığını söyleyerek, “Bugün; inanın ki değişen sadece Türk satrancı değil, sadece rakamlar değil, ülkemizin geleceği de aynı zamanda. Bu yolu sizlerle birlikte yürümekten, tarihe geçen ilklere, zaferlere, çok özel projelere imza atmaktan, çocuklarımızın hayatına dokunmaktan, ‘Türk satrancı gelecekte dünyayı domine edecek’, ‘Türk satrancının geleceği yıldızlarıyla daha parlak olacak’ dedirtmekten çok mutluyum. Türk satrancı Dünya’ya ve Avrupa’ya damga vurdu! Çok özel, çok anlamlı, yıldızlı bir başarı hikayesine imza attık. Türkiye’ye satrancı çok sevdirdik” dedi.

Türk satranççıların, Avrupa’da, dünyada ve olimpiyatlarda çok önemli başarılara imza attığını vurgulayan Tulay, “Yıldızlarımızın maçları futbol maçları gibi takip ediliyor. Ustalarımız dünya yıldızlarına kafa tutuyor. Türkiye’nin en çok ilgi gören, en çok sporcusu olan federasyonuyuz. Her 10 sporcudan biri satranççı ve dünya ortalamasının çok üstündeyiz. Türk satrancında ulaştığımız her başarının, doğru yapılan her hamlenin, bizi daha güzel bir geleceğe taşıyabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulmasının hedeflerinden biri olduğunu belirten Tulay, “Dünya satrancını yönlendirebilecek, Türk dünyasını birleştirecek bu yapının kurulmasına öncülük etmekten, FIDE Genel Kurulu’nda kabul edilmesinden onur duyuyorum. Yıllar önce, kurduğumuz hayallerin bugün gerçekleştiğini görmekten, bu büyük değişimi beraber yaratmaktan duyduğum mutluluğu anlatacak cümle bulamıyorum. Şimdi, yeni bir hikaye başlıyor. Bugüne kadar yapılanları unutmadan, geçmişe sahip çıkarak, geleceğe sağlam adımlarla yürüyeceğimiz yeni bir dönem başlıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında satranca desteğini her zaman hissetiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve birlikte anlamlı bir projeye imza attıkları eşi Emine Erdoğan’a teşekkür eden Tulay, görev yaptığı dönemde birlikte çalıştığı Gençlik ve Spor Bakanlarına, bakanlık ekibine, TSF’nin ana sponsoru Türkiye İş Bankası ile diğer sponsorlara ve yöneticilerine, sporculara, kulüplere, ailelere, antrenörlere, hakemlere, il temsilcilerine, yönetim kurulu ve kurullarda görev alanlara, federasyondaki çalışma arkadaşlarına ve ailesine de teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

fethi-apaydin.jpg

TSF Başkanı Fethi Apaydın

Genel Kurul’da TSF Başkanlığına seçilen Fethi Apaydın da yaptığı konuşmada, “İşimiz zor, çünkü çok büyük destek aldık. Sahada yaşadıklarımıza bakarsak işimiz zor. İşimiz zor, çünkü basında satranç başarılarımızı gururla takip ettiğimiz dönemde iyi olan işleri daha iyi yapmak zorundayız. Aldığımız sorumluluk duygusuyla motive olmaya hazırız. 12 yıl boyunca camiamız için çalışan, ailesinden ayrı kalan yeniden aday olmayacağı halde sponsor görüşmelerini devam ettiren Gülkız Tulay ve yönetimine, satranca emek vermiş herkese çok teşekkür ediyorum. Sürekli iletişim halinde olduk, güçlü saha çalışması yaptık. Bu süreçte yanımda olan eşime, aileme, yol arkadaşlarıma ve destek olan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Uluslararası arenada söz sahibi olmaya çok önem verdiklerini belirten Apaydın, “Çok değerli bulduğum ve haberlerini gururla okuduğum Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulmasında emeği geçen herkesi, Gençlik ve Spor Bakanlığını ve Federasyonumuzu kutluyorum, açtıkları yol için kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Eğitim kulüpleri ne kadar iyi olursa satrancın o kadar gelişeceğini vurgulayan Apaydın, “Bugün A Milli Takımlarımızda başarılarını takip ettiğimiz sporcularımız bu eğitim merkezlerinin bir parçasıydı. Kadın Milli Takımımıza kısa ve uzun vadeli programlar hazırladık. Alt yapıyla ilgili yaptığımız bu program milli takımı destekleyecektir. Doğu bölgesinde yapacağımız çalışmalar için heyecanlıyız. Engelli sporcularımızın satranca olan bağlılığına değer veriyoruz. Antrenörlerimize destek vereceğimizin sözünü veriyoruz. Onursal Başkan Gülkız Tulay’ın değerli tecrübelerinden faydalanarak var gücümüzle çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Gülkız Tulay’ın 27 yıl süren satranç yolculuğu

Gülkız Tulay’ın satranç yolculuğu, satranç sporunun kendi çocuklarının hayatında yarattığı farkı görerek, başka çocukların da hayatlarında fark yaratmak amacıyla 27 yıl önce başladı. Türkiye'nin ilk satranç eğitim kulüplerinden olan Tarsus Zekâ Satranç Kulübü’nü, daha sonra Mersin Zekâ Satranç Kulübü’nü kuran Tulay, 2004 yılından 2012 yılına kadar TSF’de yönetim kurulu üyesi ve “Altyapı ve Milli Takımlardan Sorumlu Asbaşkan” olarak görev yaptı. Tulay, 5 Kasım 2012'de, “Türkiye Satranç Federasyonu'nun ilk kadın başkanı” oldu. Gülkız Tulay, 7 Kasım 2016 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul’da ikinci kez ve 5 Kasım 2021 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul'da da üçüncü kez başkanlığa seçildi.

“Türkiye satranç ülkesi olacak” ve “Türkiye satrancı çok sevecek” sözlerini gerçeğe çeviren Tulay döneminde, birçok tarihi zafere, muhteşem şampiyonluklara imza atıldı. Türkiye, dünya satrancında hızla yükselirken, genç yetenekler dünya satrancına damgasını vurdu. Özellikle Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda genç yeteneklerimiz GM Ediz Gürel ve GM Yağız Kaan Erdoğmuş’un müthiş performansı gözlerden kaçmadı. Dünya satranç otoriteleri genç yıldızlarımıza, “satrancın dahileri” ve “Türk satrancının geleceği” ifadeleriyle övgüler dizdiler.

Türk satrancının gelişiminde büyük pay sahibi olan Gülkız Tulay’ın, Uluslararası Satranç Federasyonu’nun (FIDE) çok özel kriterlerle, güçlü bir jürinin belirlediği ödül programında 2022 yılında “Avrupa’nın Üstün Başarılı Kadın Yöneticisi” ödülüne layık görmesi Türk satrancının son yıllardaki yükselişinin de simgesi oldu.

olimpiyat-budapeste.jpeg

Rekorlarla dolu bir döneme imza atıldı

Tulay döneminde satranç sporunda elde edilen başarılar rakamlara da yansıdı. 2012 yılında 190 bin kadar olan lisanslı sporcu sayısı bugün 1 milyon 300 bine ulaştı ve böylece TSF 1 milyon lisanslı sporcu sayısını geçen ilk ve tek federasyon oldu. Bu dönemde lisanslı kadın sporcu sayısı 47 bin 332’den 400 bine, ünvanlı sporcu sayısı 74’ten 253’e, satranç antrenörü sayısı 59 bin 961’den 87 bin 290’a, turnuvaların sayısı 900’den 14 bin 250’ye, satranç kulüplerinin sayısı 448’den 2 bin 205’e ve hakem sayısı 4 bin 814’den 14 bin 81’e yükseldi. Kazanılan madalya sayısı da 200’den 764’e çıktı. Büyükusta sayısı da 16’yı buldu.

45-satranc-olimpiyat-budapeste.jpeg

Türkiye’nin Satranç Tarihindeki İlkler

Gülkız Tulay döneminde, Türk satrancı tarihinde ilklere de imza atıldı. 12 kategoride düzenlenen 2024 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda, her kategoride şampiyon olan satranç sporcularımız, 12 kez her 5 dakikada bir İstiklal Marşımızı okuttu. Türkiye, şampiyona tarihinde her kategoride şampiyon olmayı başaran ilk ülke olarak tarihe geçti. 2022 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı Şampiyonluğu, 2023 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı İkinciliği elde edildi. Milli sporcularımız, 2016 Dünya Satranç Olimpiyatı Genel Kategori’de 4. ile eş puanlı 6’ncı sırada yer alırken, 2023 Dünya Kupası satranç tarihinde ilk kez bir sporcumuz 4. tura kadar yükseldi. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, milli sporcularımız açık kategoride 7. ile eşpuanlı 12. sırada, kadınlar kategorisinde 26. sırada yer aldı.

Lisanslı sporcu 1.3 milyonu aştı

TSF, 1 milyon 300 bin lisanslı sporcu sayısıyla dünyada da en fazla lisanslı sporcu sayısına sahip federasyonların başında geliyor. Türkiye’de bugün, her 10 kişiden 1’i satranç sporcusu olarak kayıtlara geçti. Dünyada; 2012 yılında 18 olan altın madalya sayısı 2024 yılında 42’ye, 20 olan gümüş madalya sayısı 41’e ve 23 olan bronz madalya sayısı 44’e çıktı. Avrupa’da; 2012 yılında 24 olan altın madalya sayısı 108’e, 23 olan gümüş madalya sayısı 100’e ve 25 olan bronz madalya sayısı 88’e yükseldi.

Projeler

TSF, son 12 yılda satranç sporunun gelişimi için sayısız proje uyguladı. TSF, ana sponsoru Türkiye İş Bankası ile yaptığı “Satranç Sınıfları” ve “Minik Hamleler” projeleriyle satranç sporunun anaokulundan başlayarak devlet ilkokulları ve ortaokullarındaki tüm öğrencilere ulaşmasını sağladı. Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle köylerde, beldelerde, ilçelerde, şehirlerde 40 bini aşkın okulda satranç sınıfı açıldı.

Emine Erdoğan'ın “fikir annesi” olduğu ve öncülük ettiği "Kale Gibi Gelecek- Satranç Eğitim Projesi" ile yüzlerce şehit çocuğu satranç sporuyla tanıştırıldı. TSF ayrıca, “Doğru Hamlede Buluşalım”, “Yeni Hayata Bir Hamle”, “Gören Eller”, “Satranç ile Mutlu Yarınlar”, “Satranç Tarih ile Buluşuyor”, “Benim Hamlem Benim Geleceğim”, “Sokakta Satranç Var”, “Türkiye Satrançla Tek Yürek Oluyor”ve “Sevgi Evleri” gibi projeleri hayata geçirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar