Selvi: Erken seçim cinini şişeden çıkarmamak lazım
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis'te basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Özel, erken seçim tartışmalarına ilişkin, "Bence 5 yıl tamamlanmaz. 2 veya 2,5'uncu yılın tam ortasında bir erken seçim olur. Bugünden 1,5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun istiyorum" açıklamasında bulunmuştu. Siyasetin gündemine oturan bu açıklama ile ilgili Hürriyet Gazetesi'nden Abdulkadir Selvi bir yazı kaleme aldı.
Erken seçim istemedi
Özgür Özel'in erken seçim istemediğini belirten Selvi, "Siyasi fırsatçılık yapmadı. Ayrıca muhalefet istese de Meclis’te erken seçim kararı alacak sayısı yok. Ama CHP’nin erken seçim diye bastırması iktidar üzerinde bir baskı oluşturur. İktidar önündeki 4 yılı seçimsiz geçirmek ister. Bu hem içeriye hem dışarıya önemli mesaj olur." dedi.
Tepki görebilirdi
Selvi devamında, "Hemen seçim sabahı ‘erken seçim’ diye ortaya çıkmak milletten tepki de görebilirdi. Halkımız, ‘Biz iktidarı 2023 seçimlerinde belirledik. Sana yerel yönetimlerde hizmet etme görevi verdik. Sen bu krediyi başka yere kullanma’ diyebilirdi. Sanıyorum Özgür Özel de tecrübeli bir siyasetçi olarak bunu gördü. Yani iki yanı keskin bıçak durumu.
Özgür Özel’in normalleşme sürecinin ruhuna aykırı olan çıkışı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisinden sonra ilginç bir gelişme yaşandı. Özgür Özel erken seçim kartını masaya sürdü. Halkın erken seçim talebinin giderek arttığını söyledi. “Siyaseten böyle devam edeceklerse erken seçim kaçınılmaz olur” dedi. Bir de takvim verdi.
“Bence 5 yıl tamamlanmaz, tam ortasında bir erken seçim olur, bugünden 1.5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum? Valla gelecek hafta olsun istiyorum erken seçim” dedi.
300 milletvekili var
Selvi, "Neden bir buçuk yıl? Çünkü 2 yıl dolmadan yeni milletvekilleri emeklilik başta olmak üzere özlük haklarına sahip olamıyorlar. Bu durumda 300 civarında milletvekili olduğu söyleniyor.
Bu muhalefetin erken seçim baskısını artıracağını gösteriyor. Bu aynı zamanda iktidar-muhalefet ilişkilerinde yeni bir döneme geçildiğini gösteriyor. Buna yeni muhalefet dönemi diyebiliriz." dedi.
Selvi'nin yazısının devamı bu şekilde:
Peki erken seçim kararı alınması için ne gerekiyor?
Ya Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı alacak ya da Meclis’te 360 milletvekilinin oyuyla erken seçime gidilecek.
AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı 315’e ulaşıyor. Yani yetmiyor.
Muhalefetin sayısı
CHP’nin milletvekili sayısı ise 127. CHP’ye en fazla 57 milletvekili olan DEM Parti destek verir. Toplam 184 ediyor.
İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA, Demokrat Parti ise erken seçimi göze alabilecek durumda değil. Tam aksine erken seçime karşı baraj oluştururlar. Çünkü bu partiler, varlık ve yokluk mücadelesi veriyorlar.
Cin şişeden çıkmasın
Bu durumda sayısal olarak Meclis’ten erken seçim kararının çıkması zor gözüküyor ama siyasal olarak bu baskı başlarsa ona dikkat etmek lazım.
Erken seçim cinini şişeden çıkarmamak lazım...