Özel, “hayvan hakları fonu”nu hatırlattı: Biz parayı harcadık bu köpekleri uyutalım” derseniz bunun tutulacak bir tarafı yok
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü. Özel, liderler görüşmesine devam ediyor. Özel, bugün BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yi CHP Genel Merkezi'nde ağırladı.
Özel, cuma günü SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşecek. SP liderinin ardından Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve DEM Parti eş başkanlarını ziyaret etmesi bekleniyor. CHP liderinin, TBMM'de temsil edilen partiler sonrası parlamento dışındaki partiler ile de görüşeceği belirtiliyor.
Özgür Özel,Mustafa Destici'nin görüşmesinin ardından ikili ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
"Dünyanın çok gerisinde bir siyasi partiler kanunu ile karşı karşıyayız"
İlk önce ev sahibi Özgür Özel, söz alarak konuştu.
Özel konuşmasında, siyasi partilerin Hazine yardımlarına değinerek, "Sayın Destici ve heyeti hayırlı olsun ziyaretine geldi. 1 saatlik görüşmememizde Türkiye gündemini, seçimleri değerlendirdik. Bizim açımızdan olumlu bir görüşme oldu. Bizim bugünkü görüşmememiz normalleşme sürecine işaret etmiyor. Biz zaten sayın Destici ile iki siyasi partinin yürütmesi gereken nezaket ve protokol kurallarıyla temaslarımızı sürdürmüş iki partiydik. Gündemimize, Türkiye’de, Avrupa’nın ve dünyanın çok gerisinde bir siyasi partiler kanunu ile karşı karşıyayız. Siyasetin finansmanın şeffaf ve denetim altında olması. 5 partiye hazine ve seçim yardımı yapılıyorken, bazı siyasi partilerin bundan mahrum olmasının kabul edilemez olduğu noktasında bir kez daha karşılıklı fikir birliği içinde olduğumuzu gördük “ dedi.
Destici, “Bir hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Aslında daha önce planlamıştık ama araya seçim girdi. Girdikleri ilk seçimde de başarıyla çıktılar. Başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. BBP olarak biz de belediye sayısını yüzde yüzün üzerinde artırarak çıktık. Büyükşehirlerin neredeyse yarısına yakını CHP’de geri kalanı da Cumhur İttifakımızda. Biz hem AKP‘nin olduğu hem de CHP’nin olduğu yerlerde uyum içerisinde çalışma yürütüyoruz. Farklı bir ittifakı içerisindeyiz tabi bu hassasiyeti de gözeterek siyasetimize devam ediyoruz. Neticede Türkiye partisiyiz. Önceliğimiz milletimizin birliği refahı huzuru. Bunun için elbette birlik olmaya ve birlikte hareket etme zorunluluğu olan noktalarda millete ve devlete karşı olan bir borcumuz var. Bugün de görüşmemizde yeni anayasayı konuşma fırsatı bulduk. Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması gerektiğine inanıyoruz. Konuşmalarımızda şunu gördük ki CHP de Türkiye’nin yeni, demokratik ve sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda hem fikiriz. Ben Kemal Beye ifade ettiklerimi Özgür Beye de ifade ettim. Herkes teklifini kamuoyu önünde paylaşsın ben uzlaşamayacağımız noktaları bir kenara bırakarak en azından azami müştereklerimizde buluşarak bir anayasa yapma konusunda gayret göstermemiz gerektiğini söyledim. Bizim için kırmızı çizgi terör ve şiddettir. Terör örgütleriyle arasına mesafe koyduğu sürece her siyasi parti her sivil toplum örgütü hatta her fert kendi fikrini özgürce söyleyebilir, inancını yaşayabilir. Kırmızı çizgimiz terör ve şiddettir. Bunda da aynı fikirde olduğumuzu gördük. Bu görüşme çok faydalı oldu" diye konuştu.
"Sokak hayvanlarının uyutulması yasa teklifini destekliyorum"
(Sokak hayvanlarının uyutulması) Destici, “Bu konuda çok netiz şu anda insan hayatına ciddi tehdit oluşturmaya başladı. BBP olarak bize teslim edilen belediyelerde 1 ay içinde bu çalışmalarını başlatacağımızı ifade ettik. Köpekler toplanıyor tedavi görmesi gerekenler tedavi göreceği yere barınaklara hastalıklı saldırgan olanların uyutulması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yasa teklifini desteklediğimi ifade ediyorum. İktidarıyla muhalefetiyle çözümü birlikte bulmamız lazım.” diye konuştu.
"Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır"
Özel ise "Bir taslak görmüş değiliz henüz. Taslak üzerinde elbette hep birlikte çalışacağız ancak TBMM insan kaynağıyla verilen emekle harcanan zaman ve meclis imkanlarıyla Ocak 2021’de bir meclis araştırma komisyonu kurdu ve bu komisyon hayvan haklarının korunmasına ilişkin raporunu verdi. Bu raporda hazırlanırken uzmanlar akademisyenler dinlendi. Bu konuda uzun bir çalışma sonucunda bir rapor ortaya çıtı. Bu raporda uyutma meselesi hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ve kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı. Ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle ok. Ama burada soruna bir müdahale var. Diyor ki rapor. Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır. Bu hayvan hakları fonunun gelirleri belediyelerin aldıkları emlak çevre temizlik vergilerinden aktarılacak paylar. At yarışından milli piyango gibi şans oyunlarından aktarılacak paylarla bağışlardan oluşmalıdır ve bu fon barınakların yapılması kısırlaştırılmaların yapılmasıyla ilgili harcamaların bu fondan kaynak sağlanır. Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz bunun tutar bir tarafı yok. O yüzden bu fon kurulmalı ve başta kısırlaştırılma olmak üzere bu para barınaklara gitmelidir. Tedavi edilemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından da ifade edilmektedir. Bizim yaklaşımımız meclisin kendi raporuna sahip çıkmasıdır" diyerek açıklamalarda bulundu.
Özhaseki'mnin eleştirilerine Özel'den yanıt
Bakan Mehmet Özhaseki, belediyelere alınan personel üzerinden CHP’li belediyeleri suçlamıştı. Özel o suçlamalara yanıt verdi: “Dört başı mahmur bir özeleştiri olmuş. CHP bu kadar belediyeye aldık ama bu belediyeyi BBP’den alamdık. Bu belediyelerin büyük kısmını AKP2den bir kısmını da MHP’den aldık. Seçim zamanında dünya kadar eleman alıyorlar dediği kendi seçim kaybetmiş belediye başkanlarına ilişkin eleştiridir. Partisi dair özeleştiridir” dedi.