CHP Genel Başkanı Özel: Kobanê Davası'nı güçlü bir heyetle takip edeceğiz

CHP Genel Başkanı Özel: Kobanê Davası'nı güçlü bir heyetle takip edeceğiz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Özel konuşmasına Soma'da yaşamını yitiren işçileri anarak başladı. Özel, "Dünya'da işçi hayatının Türkiye kadar ucuz olduğu bir ülke yok. Zimbamve bizden iyi durumda" dedi.

Soma faciasının yıldönümü dolayısıyla konuşan Özel, şunları dile getirdi:

İlk günlerde müthiş bir adalet mücadelesi kararı verecek, genç, dürüst, namuslu bir hakimin karardan önce değiştirilmesiyle, önce birinci kademe mahkemesinde hepimizin yüreklerini sızlatan karar alındı. Yargıtay kararı bozdu. 5 günde gidecek karar 5,5 ay bekledi. Heyetin üçünü görevden aldılar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı karara itiraz etti. 3'e 2 kendi dairesinin kararını bozdu. Ölen işçi başına 5 gün yatanlar çıktılar. Dün de küstahlık yaptılar 'Geride kaldı, biz orayı unuttuk' dediler. Dün Soma'da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Karar değişmedi ama atmosfer değişti. Anneler ilk kez 'Biz adaletin bir gün geleceğine inandık' dediler" diye konuştu.

Soma'da 301 kişi öldü, tüm dünya duydu. Türkiye'de 649 madenci daha öldü. Soma'dan bugüne iki Soma daha oldu. Mesaj Türkiye işçi sınıfınadır. Yargıya hakim, medyaya hakim sermaye size 'Örgütlenin' diyorlar. Yaşamak ve emeği savunmak için örgütlenin.

ILO rakamları açıkladı, Türkiye ölümlü işçi kazalarında dünya birincisi. Bu ülkede yarın senin evladın, senin komşun en sevdikleriniz hayatını kaybederler çünkü dünyada işçi hayatının Türkiye kadar ucuz ve tehdit altında olduğu başka ülke yok.

İlaçta kur krizi

Eczacılar çok kutsal bir mesleği büyük zorluklarla yapıyorlar. Gece gündüz çalışıyorlar. Odaları, birlikleri kamu yararını her şeyden çok gözetiyorlar, kendi sorunlarından çok hastaların sorunlarını dile getiriyorlar. Sorunlarını biliyorum, dile getirmeye devam edeceğiz. Eczacılarla ve mesleğimle gurur duyuyorum.

TÜİK verilerine göre ülkemizin sağlık harcamalarına ayırdığı para yüzde 3,7. Bunun da en düşüğü ilaca ayrılıyor. Doktor ilaç yazıyor, 130 liralık ilacın 55'ini devlet, 75'ini hasta ödüyor. Yerli ilaç kullanımı geriliyor, yabancı ilaç kullanımı artıyor.

SMA hastası çocuklar vicdanımızda yara. Ama asıl sorun Türkiye'nin bir yetim ilaç politikası olmamasıdır. SMA hastası ana baba tek başına bırakılıyor. O ilaç sürümü olmadığı için 100 milyon liradır. Bir bütçe yapacaksınız. Bu alanda kim para kazanıyorsa bir kumbara yapılacak. Bu ülkede kimin yetim ilaca ihtiyacı olursa o ilacı parasız alacak.

Hemşirelerin sorunları boylarını aştı, Türk Hemşireler Derneği'nin taleplerinin arkasındayız.

Alın terini toprağa damlatan nasırlı elleriyle kah kızgın güneşin kah dondurucu soğuğun altında çalışan, ancak emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyoruz. Dünyanın en eski mesleklerinden biri değil en eski uğraşı. Cumhuriyet en doğru tespiti yaptı ve tarım potansiyelinin planlı bir şekilde geliştirilesi için önemli hamleler yaptı. Fabrikalarla donatılırken başta aşar vergisi olmak üzere çiftçinin üzerindeki yükleri kaldırdı.

İkinci Dünya Savaşı zamanında toprak reformuyla topraksız köylüyü topraklandırma, köy enstitüleri üzerinden kırsal restorasyon ve motivasyon çalışmaları inanılmaz derece umut verici ve sonuç alıcıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bile yapılırken, savaşı takip eden dönemde gerek egemen güçlerin gerek de Türkiye’yi yönetenlerin Cumhuriyet’in kurucu kadrolarının yolu ve vizyonundan sapmaları ve bir takım oyunlara gelmesi sonucunda bu yürüyüşün içi boşaltıldı. Bugün ağır bir tarım ve gıda krizi ile karşı karşıyayız. AKP döneminde iki Trakya kadar tarım alanı kaybettik.

Tarım kanuna göre Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1’ini çiftçilere vermeyi kanuna bağlamışken bu rakam zorla yüzde 1’in 5’te 1’i buluyor. Kanuna göre 263 milyar destekleme primi hak etmişken 85 milyar ödenmiş 178 milyar hakları duruyor. O para nereye gitti KKM’ye gitti. 5’li çetenin vergi borcu aflarına gitti. Siyaset öncelik belirleme işidir. Birilerinin önceliği yandaşlar CHP’nin önceliği çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar ve milletin efendileri. SGK’nın verilere göre çiftçi sayımız 10 yılda yüzde 55 azaldı.

Nüfus artıyor 100 çiftçiden 55’i şehre fabrikaya gidiyor. İşte esas beka sorunlarından bir tanesi bu. Türkiye yaş ortalaması düşül bir ülke olmasına rağmen çiftçilerin yaş ortalaması 58. Yani genç çiftçi yok. Bu noktada çok ciddi tedbirler alması lazım. Türkiye kendini doyuramayan bir ülke haline getirilmiş durumda. TÜİK Nisan gıda enflasyonunu yüzde 68 olarak açıkladı. OECD ülkelerinde bu ortamla yüzde 5,3. Türkiye gıda enflasyonunda en yüksek 4. sırada Türkiye’den kötü üç ülke var Arjantin, Lübnan ve Venezuela.

Kamuda tasarruf

Dün kamuda tasarruf genelgesi yayınlandı. Bu genelgede bir olumlu fark var, sarayın Cumhurbaşkanlığı harcamalarının genelge dışında bırakılmamış olması. Meclis dışarıda tutulmuş, bu gayet olağan bir durum. Bu konuda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a çağrıda bulunuyorum; bu hafta içinde TBMM Başkanlık Divanı'nı olağanüstü toplantıya çağırsın. Meclis kendi genelgesini hızla hazırlamalı. CHP olarak bütün gruplara ve Meclis Başkanı'na çağrıda bulunuyoruz.

Belediyelerimizin hem bizim hem Cumhurbaşkanlığı genelgesine uymasını bekliyorum. CHP'li belediyeler geçmiş icraat pratiklerine bakıldığında yarı fiyatına iki kat iş yapar. Hem tasarrufluyuz hem verimliliğimiz yüksek.

İtibardan tasarruf olmaz diye Saray'ı yazmayanlar baktı ki milletin canı burnunda bu sefer Saray'ı da yazmış. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Koca genelgede umut veren 'vergide adalet' maddesi. Bıkmadan anlatacağız, 100 liralık verginin 65'i dolaylı alınıyor. Bu adaletsizlik en pahalı araba ile eski arabanın mazotun vergisinin aynı olması ile oluyor. Vergide adalet temel mücadelemizdir.

Teleferik kazasından sonra Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz tutuklandı. Hazırlanan iddianame kabul edildi, çok itirazımız var ama sağlık durumu kötüye gidiyor. Tutukluluk halinin kaldırılmasını CHP grubu olarak talep ediyoruz.

'Kobane Davasında adalet bekliyoruz'

Kobanê Davası'nı güçlü bir heyetle takip edeceğiz. Adalet çıkmasını bekliyoruz. Hukuka uyulması temennimizdir. Kararın kurulmasında AİHM ve anayasa kararlarının bağlayıcılığın göz önüne alınmasını bekliyoruz.

18 Mayıs'ta Saraçhane'deyiz

18 Mayıs saat 13.00'te İstanbul'da Saraçhane Meydanı'nda olacağız. Yıllar önce Ecevit'e 'Madem atamayacaktın bu çocukları neden okuttun diyenlere' sesleneceğiz. 1 milyon öğretmen atama bekliyor. 'Mülakatı kaldırıyoruz' dediler vazgeçtiler. Dur demezsek çocuklarımız sadece mülakat değil, müfredat mağduru olacak.

Öne Çıkanlar