Meclis’te anayasa trafiği: Numan Kurtulmuş, Özgür Özel’i ziyaret edecek

Meclis’te anayasa trafiği: Numan Kurtulmuş, Özgür Özel’i ziyaret edecek
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i Meclis'te ziyaret edecek.

Meclis Başkanı'nın bugün grup toplantısını yapacak olan MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşmesi bekleniyor.

Kurtulmuş, planlanan takvim içinde diğer parti gruplarını da ziyaret edecek.

Ziyaretlerin ardından siyasi partiler arasında anayasa yapımına yönelik usul ve esasların belirlenmesine yönelik istişareler gerçekleştirilecek.

BBC'nin aktardığına göre, Süreçte tüm kesimlerin görüşlerinin alınmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Erdoğan-Özel görüşmesinin tarihi ve konu başlıkları netleşti: Görüşmeden neler bekleniyor?

Bu amaçla AKP grubundan bir heyetin anayasa turuna çıkması ve siyasi partileri ziyaret ederek nabız tutması bekleniyor.

Siyasi partilerin öncelikli başlıklarını belirlemesinin ardından, ilerleyen süreçte ortak bir komisyon kurularak çalışmaların hızlandırılması planlanıyor.

Yeni anayasanın 2 Mayıs Perşembe günü gerçekleşmesi planlanan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesindeki ana başlıklardan biri olması bekleniyor.

Görüşmede Erdoğan'ın gündeminde yeni anayasanın yer alması beklenirken, Özel'in yargı krizinden ekonomik sorunlara, dış politikadan partisine geçen belediyelerin borçlarına kadar kapsamlı bir dosya ile masaya oturması bekleniyor.

Erdoğan geçen hafta, "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi Özel’e iletebileceklerini açıklamıştı. Özel ise Erdoğan’dan, "öncelikle mevcut anayasaya uyulması" talebinde bulunacağını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan yeni anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum hafta başında, "halk iradesinin temel kazanımı" olarak nitelendirdiği başkanlık sisteminin ve "yüzde 50+1 kuralının devam ettirilmesi"nin "halkın demokrasi mücadelesinin kazanımlarının bir gereği" olduğunu söylemişti.

Seçimlerde yüzde 50+1 kuralı, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. Model, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte uygulanmaya başlamıştı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Mehmet Uçum, Anayasa'nın ilk 3 maddesiyle ilgili, "Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk'ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmi dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı al bayrak, milli marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu bir anayasa (Yani ilk 3 madde) milletimizin vazgeçilmezidir" ifadelerini kullandı.

Uçum, yeni anayasanın ana ilkeleriyle ilgili, "sivil", "özgürlükçü", vatandaşlık tanımında "kapsayıcı", "kişilerin maddi ve manevi varlığı" ile birlikte doğal kaynakları "koruyucu" ve "sosyal politikalara imkan veren" bir anayasa önerilerinde bulundu.

DEM Parti Eş Başkanı Hatimoğulları: Anayasa tartışmalarının iktidarın can simidi olmasına müsaade etmeyeceğiz

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu fikrine katıldıklarını ancak bu tartışmaların iktidara "Yenikapı gibi can simidi olmasına" müsaade etmeyeceklerini söyledi.

"Bu mevcut iktidar, mevcut 82 anayasasını dahi uygulamayan bir iktidardır" diyen Hatimoğulları, partisinin anayasa tartışmalarını "toplumla birlikte yapmak üzere" hazırlıklara başladığını belirtti.

DEM Parti Eş Başkanı, Pazar günü partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada, "Toplumun hakiki ihtiyaçları üzerinden anayasa tartışmaları ilerlemelidir. Siyasi partileri aşan en geniş mutabakatı hedefleyen bir anayasa tartışmaları hedeflemeliyiz" dedi.

Öne Çıkanlar