Kurtulmuş anayasa turunda: Son durağı İYİ Parti oldu
Yeni anayasa ziyaretleri kapsamında siyasi partilerle görüşen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İYİ Parti yöneticileriyle bir araya geldi.
Görüşme sonrası TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu tarafından ortak açıklama yapıldı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş'un öne çıkan açıklamaları şöyle:
''Anayasa çalışmaları dolayısıyla TBMM grubu bulunan partilerle ilgili çalışmalarımızı bugünde sürdürdük. Tamamıyla tesadüfi bir sırala ile başladığımız bu parti ziyaretlerinde bugün 4'ncü parti olarak 4'ncü kez kapısını çaldığımız İYİ Parti'deyiz. Sayın Genel Başkan ile birlikte güzel bir görüşme oldu. Faydalı bir çerçevede konuşmuş olduk. İYİ Parti'nin Genel Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi bir kere daha iletme imkanı bulduk.
Bu süreç fevkalade şeffaf ve açık bir şekilde yönetmemiz gereken bir süreç. Burada başından itibaren biz “usul esasa mukaddemdir” diyerek meclisteki partilerin doğru bir usul etrafında bir araya toplanıp anayasa konusunu tartışabilecekleri bir zemini oluşturmak için gayret sarf etmeliyiz.
Bu anlamda siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleri ile el sıkışmaları lazım. Yumrukları sıkarak diyalog olmaz. Yumrukları sıkarak partilerin grupların birbirlerini anlaması, anlaşması mümkün olmaz. Önce bu ziyaretlerden dolayı her 4 partinin Genel Başkanları ve Grup Başkanları ve diğer arkadaşlarımızın gösterdikleri kabul dolayısıyla teşekkürlerimi ifade etmek isterim.
Ben bu ziyaret edilen 4 partide de diyaloga açık bir anlayışın olduğunu açık, şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.
Tabi bu süre içerisinde ilke olarak söyleyeceğimiz bir başka husus ise bu işin doğru zeminde tartışılmasıdır. Türkiye'de anayasa tartışması bizim bildiğimiz on yıllar boyunca devam etmektedir. Hatta şunu çok açık söylemek mümkün ki 82 anayasasının kabul edilişinin ertesi gününden itibaren çok yoğun eleştirilere konu olmuştur. Defaatle üzerinde değişiklikler yapılmış ama halen anayasanın ana çerçevesinde ruhunu devam ettiğini gördük.
Dolayısıyla zaten şuanda parlamento da bulunan partilerin önemli bir kısmı ve Türkiye siyasetinde şimdiye kadar siyasi partilerin hemen hemen tamamı yeni bir anayasa ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği teklifini hep kendi siyasal ajandalarında tutmuşlardır.
Artık bunun vaktinin geldiğini, bu yaptığımız görüşmelerde bir kere daha görüyorum, anlıyorum. Bu bir fantezi değildir. Bu bir temenni değildir. Bu bir grubun partinin işi değildir. Bir kere daha yeri geldiği için söylemek isterim 'partilerin anayasası olmaz', 'partilerin anayasa teklifleri olur'. Dolayısıyla bunun milletin anayasası haline getirilmesi için TBMM zeminini en iyi şekilde neredeyse hatasız bir şekilde kullanmamız lazım. Buradan oluşacak ortaya çıkacak işler, fikirler üzerinde ümit ve temenni ediyorum ki; parlamentoda 400'ün üzerinde bir ittifak ile yeni anayasa metnini kabul ettirmesi mümkün olsun. Bu çerçevede Meclis Başkanı olarak üzerime düşen görevleri titizlikle yoğunlaşacağım konu; bu konunun bir takım siyasi magazinin ötesine taşınmasıdır.
Önümüzdeki dönemde öncelikle partilerden beklentimiz bunun yönteminin ne olacağına ilişkin yazılı olarak tekliflerini alacağız. Belki Mayıs sonu Haziran ortalarına kadar bu teklifleri olgunlaştırıp partilerin kendi anayasa tekliflerini hazırlamak kendi gruplarında bunları tartışarak partilerinin yetkili organlarında tartışarak yaz arasından sonra önümüzdeki dönem Ekim ayı ile birlikte bunun tekrar parlamento zemininde tartışılmasını temin etmek. Şuandaki parlamentomuzun bir özelliğini daha altını çizerek ifade etmek isterim; halkımızın %95 oyunun temsil edildiği bir parlamentodur. 15 siyasi parti vardır, 6 siyasi parti grubu vardır bu fevkalade büyük bir çoğulculuk işaretidir. Özgür, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılabilmesi için parlamentoda bir zemin mümkün, mevcuttur. Bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğunun kanaatindeyim.''