İBB Başkanı İmamoğlu 2025 dileğini açıkladı: Akıl, fikir ve mertlik istiyorum
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ Fatih Altyapı Yatırımları Temel Atma Töreni'nde konuştu.
2025 yılı dileğini açıklayan İmamoğlu, "Sıhhat, sağlık, afiyet, bereket, mutluluk, huzur, adalet istiyorum ama bir yandan da akıl, fikir ve mertlik istiyorum" dedi.
Tarihi kentin kurulduğu Fatih’te yaşanan su taşkınları ve altyapı sorunlarını çözecek projenin temelini atan İmamoğlu, “Altyapı sistemiyle ilgili yaptığımız bu çalışmalar ve gösterdiğimiz bu yoğun efor, gerçekten devrim niteliğindedir. Bu, zihniyet ve icraat devrimidir” dedi.
“Bizimle rekabet etme çabası içerisinde olan sevgili rakiplerimize diyoruz ki; bizimle rekabetinizde yön değiştirin” diyen İmamoğlu, “Yani bizimle rekabeti, bizi engellemek veya başarısız göstermek, hatta dönem dönem siyasetin dışına atma çabasının ötesinde başka bir yere evirin. Bizimle icraatta rekabet için mücadele edin. Millete daha fazla hizmet etmek için mücadele edin. Bu, bence daha mantıklı olur. Bu yeni yılda şunu dua ederek istiyorum ki; sıhhat, sağlık, afiyet, bereket, mutluluk, huzur, adalet istiyorum. Ama bir yandan da akıl, fikir ve mertlik istiyorum 2025 yılından. Bol bol mertlik istiyorum. Mertçe yarış daha keyifli olur” ifadelerini kullandı.
“Finansmanını, projesini hazır ettiğimiz projelerimiz için, yıllardır atmadığınız o imzaları atmanızı diliyoruz” diyen İmamoğlu, “Hem yatırım planında imza bekleyen işlerimizi imzalayın lütfen hem bu tür finansmanımıza destek olacak olan, Hazine onayı gereken rakamları imzalayın. Ve işimizi daha hızlı yapalım ki İstanbul hızla kazansın. Burada şuna bakmayın yani: ‘Ekrem İmamoğlu'nun altında imzası var.’ Ekrem İmamoğlu da fani, diğerleri de fani ama yapılan işler kalıcı. Lütfen kalıcı işlerin var olması konusundaki engelleri, başta zihninizden kaldırın, sonra elinizden onu unutun, kaldırın ve milletin lehine imzaları atın, diye buradan istirham ediyorum” şeklinde konuştu.
Su baskını sorunları giderildi
İstanbul’un kurulduğu Fatih’in ve kentin tüm ilçelerinin altyapılarına özenle yaklaştıklarının altını çizen İmamoğlu, “Bütün bunlar hem İstanbul'umuzun aleyhine hem çevrenin aleyhine hem cebimizin aleyhine durumlar. İşte bu çalışmalar, kalıcı çözüm getiren çalışmalar. Sadece 5 yılda, İstanbul'da, 183 noktada, denizlere ve Boğaz’a karışan atık su süreçlerini önledik. O kadar önemli ve çevreci bir yatırımdır ki bu; tarifsiz, değerli bir çalışmadır. Aynı zamanda 143 noktada da kronik su baskını sorunlarını giderdik. Ani yağmur yağışları İstanbul'da daha fazla artmasına rağmen, her geçen yıl aşırı sağanaklar, aşırı yağışlar, bir anda düşen yoğun yağışlar daha fazla artmasına rağmen, su baskınlarını çok daha az duyduğunuzu ve gördüğünüzü biliyorum. Çünkü, benim de en çok takip ettiğim, İstanbul'umuza da hiç yakıştırmadığım görüntülerin başında, su ve sel baskınları geliyor” dedi.
Zihniyet devrimi
Silivri'den Tuzla'ya, Kartal'dan Başakşehir'e, Pendik'ten Fatih'e kadar bütün ilçelerde yaptıkları yoğun altyapı yatırımlarıyla su ve sel baskınlarının çoğunu, “kronik” diye tariflenen noktalarda ortadan kaldırdıklarına vurgu yapan İmamoğlu, “Yıllarca oraları su basar, yıllarca oralar göllenir ve insanlar için can sıkıcı bir durumdur. Bir anda gelen bu baskınların yarattığı moralsizlik, verdiği maddi zarar, ki Allah korusun, dönem dönem can kaybına da sebep olmuş alanlardır. Bu noktada bazen bunu tünelle çözdük, bazen yoğun atık su ve yağmur suyu ayrıştırmalarıyla çözdük. Bazen dere yataklarında yaptığımız ıslahlarla çözdük ve çözmeye devam ediyoruz. Altyapı sistemiyle ilgili yaptığımız bu çalışmalar ve gösterdiğimiz bu yoğun efor, gerçekten devrim niteliğindedir. Bu, zihniyet ve icraat devrimidir” diye konuştu.
Önceki İBB yönetimleri döneminde, bu anlamdaki altyapı yatırımlarının ihmal edildiğini belirten İmamoğlu, şunları söyledi:
“5 yıl ilçe belediye başkanlığı yaptım. Sağ olsun, hala danışmanlığımı yapan Ergün Ağabey buradadır. Beylikdüzü'ndeyken, yalvar yakar İSKİ'nin kapısında nasıl dilenci olduğumuzu ben yaşadım. Kendisi de burada deneyimli büyüğümüz. Ve sonuç alamazdık. Yani yapılamazdı, yapılmadı. Performans ortadadır. Yani, ‘5 yılda ne yapıldı, şimdiki 5 yılda ne yapıldı’ diye baktığınızda, fersah fersah farkı görürsünüz. Bu çok üzücü bir durum. Halbuki daha fazla bütçesi vardı; onu da söyleyeyim. Yani o dönemin parasıyla, İSKİ'nin 2014-19 dönemine bakın, şimdiki rakamla kıyaslanmayacak derecede daha yüksek seviyede bütçesi vardı. Çünkü 1 doların üzerindeydi metreküp fiyatı. 1,2’lere kadar tırmanmıştı hatta. Bizim ise, bir ara 0,55 cente kadar düştü. Niye dolar bazında söylüyorum? O dönemle geçtiğimiz beş yıl arasında, döviz bazında en az iki kat da maliyet artışı var. Yani 2014-19 bir işin metrekare ya da metretül fiyatıyla, 2019-24 arasında, döviz bazında iki kat fark var. Buna rağmen daha çok iş yaptık. Vallahi de daha çok iş yaptık, billahi de daha çok iş yaptık. Rakamlar da orada. Herkes gidip bakabilir. Bununla tabii ki gururlanıyorum, ama bir yanıyla da görevimizi yaptık.”
Komik duruma düşüyorlar
“Bizim bütün bu yaptıklarımızı küçümsemeye çalışanlar, açıkçası yok saymaya çalışanların da komik duruma düştüğünü ifade edeyim. Biz, beş yılı aşkın bir sürede, yaklaşık 65,5 milyar liralık altyapı yatırımı yaptık. İstanbul'un altına, İstanbul’un altına tam 2.650 kilometre atık su ve yağmur suyu kollektör ve şebeke hattı döşedik. 98 derede 78,2 kilometre dere ıslah çalışması yaptık. 20,2 kilometre atık su ve yağmur suyu tüneli inşa ettik. 1096 kilometre içme suyu isale ve şebeke hattı yaptık. 20,6 kilometre içme suyu tüneli inşa ettik. Bizim 5 yılda yaptığımız dere ıslahı, atık su, yağmur suyu, içme suyu hatları ve tüneller, Türkiye’yi en batısından en doğusuna, bir uçtan bir uca kat edebilecek kadar uzundur. İstanbul'un altyapı sorunlarının çözümü konusunda, hiçbir dönemde, iddia ediyoruz ki, bu kadar üstün bir çalışma performansı gösterilememiştir, çözüm üretilememiştir. Metro konusunda da durum böyledir. Yeşil alanlar konusunda da böyledir. Ne yazık ki bu dönemin en büyük sorunu olan yoksullukla mücadelede de sosyal projelerde, sosyal desteklerde de durum bu şekildedir. Aklınıza gelebilecek her konuda, bizden önceki uzun iktidar dönemiyle kıyaslanacak işler yapıyor olmanın, yapabilmiş olmanın keyfini yaşıyoruz. Başarmaya da devam edeceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın.”
Bakanlığa çağrı yaptı
“2025’in Ocak ayındayız. Yatırım planı onaylanacak, çıkacak. Yıllardır beklediğimiz önemli işlerimiz var. Anadolu yakasının atık yakma tesisinden Beylikdüzü-Sefaköy- İncirli metro hattına kadar birçok işimizin imzası bekleniyor. Yine aylardır, hatta yıllardır diyebileceğim, kaynağı hazır, tam da bugünün Türkiye'sinde ihtiyaç duyulacak; yani 2-3 yıl ödemesiz payı olan, yurt dışı finansmanı elde edilmiş rakamlara, sadece bakanlık imzası gerekiyor. Bugünün durgun ekonomisinde, Türkiye'nin en fazla ihtiyacı olan şey. 2 yıl, 3 yıl ödemesiz bir paranın ülkeye girmesi, bir kurumun bunu bütçesinden harcamayıp, böyle bir kaynakla harcayıp iş yapan yüklenicisini aktarması, bugünün Türkiye'sinde önemli bir kazanım. Bunun imzalanmamasının arkasındaki siyasi irade hangi akılsa, vallahi millete ihanet ediyor. Dediğim gibi; hem yatırım planında imza bekleyen işlerimizi imzalayın lütfen hem bu tür finansmanımıza destek olacak olan, Hazine onayı gereken rakamları imzalayın. Ve işimizi daha hızlı yapalım ki İstanbul hızla kazansın. Burada şuna bakmayın yani: ‘Ekrem İmamoğlu'nun altında imzası var.’ Ekrem İmamoğlu da fani, diğerleri de fani ama yapılan işler kalıcı. Lütfen kalıcı işlerin var olması konusundaki engelleri, başta zihninizden kaldırın, sonra elinizden onu unutun, kaldırın ve milletin lehine imzaları atın, diye buradan istirham ediyorum.”
Kaynak:Haber Merkezi