Bakan Özhaseki: 6 Şubat depreminin zarar maliyeti 110 milyar dolar

Bakan Özhaseki: 6 Şubat depreminin zarar maliyeti 110 milyar dolar
Mecliste bütçe görüşmelerinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, 6 Şubat depreminin zarar maliyetinin 110 milyar dolar olduğunu açıkladı.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet...

Mecliste bütçe görüşmelerinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, 6 Şubat depreminin zarar maliyetinin 110 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 Yılı Bütçe görüşmelerinde konuştu. Bakanlığının faaliyet, hedef ve projelerini aktardı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu dile getiren Özhaseki, 6 Şubat depremine ilişkin verileri şöyle paylaştı:

“Afetin yaşandığı bölgede 6 milyon 609 bin 408 bağımsız bölüm içeren, yapının hasar tespitini yaptık. Bu sayılarda itirazlara bağlı olarak yer yer tadilatlar oldu fakat 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere 850 bin bağımsız bölümün ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldiğini tespit ettik. Yapılan hesaplamalara göre zarar maliyeti 110 milyar dolar"

Bakan Özhaseki, depremden sonra yaptıkları çalışmaları anlatarak, TOKİ Başkanlığı ile Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün 250 bin konutun yapımını sürdürdüğünü kaydetti. Başlattıkları “Yerinde Dönüşüm” projesine bugüne kadar 250 bin başvurunun olduğunu, TOKİ ve Emlak Konut eliyle başlayanları 1 yıl, çelik köy evlerini ise 6-8 ayda teslim edeceklerini duyurdu.

“Depreme dayanıksız milyonlarca konut stoku bizi bekliyor”

Afetlere karşı “dirençli, yatay mimariye sahip, mahalle kültürünü yaşatan, sıfır atık uyumlu ve yeşil varlığı artırılmış, 'Akıllı Şehirler' inşa etmeyi” hedeflediklerini kaydeden Özhaseki, şöyle konuştu:

"Özellikle teknolojik ve bilimsel gelişmelerle birlikte şehirlerimiz 'akıllı şehir' konseptine doğru büyük bir hızla dönüşüm yaşıyor. Akıllı Şehirler; afetlerden iklim değişikliğine, enerji verimliliğinden ulaşıma, sağlıktan eğitime kadar pek çok alanda birçok yenilik ve kolaylıklar sunuyor. Bize düşen ise şehircilik alanındaki bu treni yakalamak hatta bu yolculuğun öncüsü ve lokomotifi olmaktır"

Yetmiş yılda kırsaldan kentlere kontrolsüz bir şekilde başlayan göç sonucunda denetimsiz, kaçak yapıların inşa edildiğini, ortaya sağlıksız ev ve mahallelerle kimliksiz şehirlerin çıktığını söyledi. Özhaseki, “En önemlisi de depreme dayanıksız milyonlarca konut stoku bizi bekliyor" dedi.

“İstanbul'un hızla dönüşümü için yol haritamız belli”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının odağında İstanbul’un olduğuna işaret etti. Kentte 2012'den beri 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü yaptıklarını, 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşümünün ise sürdüğünü aktardı.

Olası İstanbul depremi için, yol haritalarının belli olduğunu belirten Özhaseki, 5 yılda riskli olan 1.5 milyon bağımsız bölümü dönüştürerek kenti afetlere hazır duruma getireceklerini açıkladı. İstanbul’u depreme hazırlamak için başlattıkları “Yarısı Bizden” kampanyasına dair şöyle konuştu:

“Bu hamlemizle birlikte İstanbul'un dönüşümü için bir büyük adım daha atmış olacağız. İstanbul'un hızla dönüşümü için yol haritamız belli. Yeni yasamızın dönüşümün önündeki engelleri kaldırmasıyla şehri deprem başta olmak üzere bütün afetlere hazır hale getireceğiz. Şehirde belirlediğimiz rezerv alanlarda 300 bin konut inşa ederek dönüşüm çalışmalarına sürat katacağız. Yarısı Bizden kampanyasıyla 300- 350 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız."

TBMM'den geçen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı Kentsel Dönüşüm Yasası’na ilişkin, Özhaseki, "Kentsel dönüşüm kararı, yüzde 50+1 ile yani hak sahiplerinin salt çoğunluğuyla alınabilecek. Kanun kapsamındaki riskli yapıların bir an evvel tespit edilip yıktırılmasını sağlamak maksadıyla, riskli yapı tespitine ve tahliyeye ilişkin tebligatların yapıların kapısına asılmak, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmek ve ilgili muhtarlıkta ilan edilmek suretiyle yapılacağı düzenlenmiştir. Kentsel dönüşüm sürecinde yapısı yenilenen ve ödeme imkanı bulunmayan dar gelirli vatandaşlara bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve eşine oturma hakkı tanınacak" diye konuştu. (DHA)

Öne Çıkanlar