Türkiye’de yaygınlaşan tehlike: Helicobacter Pylori
Son yıllarda dünya, çeşitli enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele ederken, göz ardı edilen önemli bir tehlike olarak Helicobacter pylori ön plana çıkıyor. Altınbaş Üniversitesi Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, mide ve bağırsak kanserlerinin artışında bu bakterinin önemli bir rol oynadığını belirtti.
Helicobacter Pylori’nin tehlikeleri
Dr. Alver, bu bakterinin mide asiditesine dayanıklı olması nedeniyle önce gastrite, ardından ülsere ve nihayetinde mide ile bağırsak kanserlerine yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca bakterinin, kullanılan antibiyotiklere hızlı bir şekilde direnç geliştirdiğini ve tedaviyi zorlaştırdığını söyledi.
Bulaş yaşı çocukluk çağına kadar indi
Helicobacter pylori’nin her yaşta görülebileceğini belirten Alver, “Bulaş yaşı çocukluk çağına kadar inmiş durumda. Bu, erken yaşta mide ve bağırsak sorunlarının başlamasına neden oluyor ve ilerleyen yaşlarda kanser riskini artırıyor” dedi. Çocuklarda görülen mide şikayetlerinin ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.
İnatçı demir eksikliği ve vitamin kaybı
Dr. Alver, bu bakterinin insanın elektrolit, mineral ve vitaminlerini kullanarak mide dokularına zarar verdiğini belirtti. Midede yanma, şişkinlik, anemi, ağız kokusu gibi belirtilerin yanı sıra inatçı demir eksikliği anemisi yaşayan bireylerde Helicobacter pylori enfeksiyonunun sıkça gözlemlendiğini söyledi.
Kesin tanı ve tedavi süreci
Helicobacter pylori tanısı için kan testlerinden ziyade endoskopik yöntemler, üre-nefes testi ve dışkıda antijen arama testlerinin daha etkili olduğunu ifade eden Alver, tedaviye beslenme düzeninin değiştirilmesiyle başlanması gerektiğini söyledi. Tedavi, mide koruyucular ve kişiye özel antibiyotik kombinasyonları ile desteklenmeli.
Türkiye’de yaygın görülüyor
Türkiye’deki beslenme alışkanlıklarının bu bakterinin yaygınlaşmasına zemin hazırladığını belirten Alver, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Marmara Bölgelerinde enfeksiyon oranlarının yüksek olduğunu söyledi.
Korunma ve önlem yolları
Dr. Alver, bakteriden korunmak için şu önerilerde bulundu:
Beslenme: Acı, baharatlı, yağlı ve fast food tarzı yiyeceklerden uzak durun. Prebiyotik ve probiyotiklerle bağırsak mikrobiyotasını güçlendirin.
Hijyen: Ağız ve el hijyenine dikkat edin, kontamine gıdalardan kaçının.
İlaç Kullanımı: Gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımından kaçının.
Çocuklar için korunma önerileri
Dr. Alver, çocuklarda Helicobacter pylori’nin etkisini azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu:
- Emzik ve biberon hijyenine dikkat edin.
- Anne sütü ile beslenme sürecini destekleyin.
- Çocuklara el ve tuvalet hijyeni alışkanlıkları kazandırın.
Helicobacter pylori’nin toplumda yaygınlaşmasını önlemek için bireylerin bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden Alver, bu enfeksiyonun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi