Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan "daha iyi bir yaşam" listesi: Ölümü engellemek mi, yaşamayı öğrenmek mi?
"Hedefimiz “ölümü engellemek mi, yaşamayı öğrenmek mi” olmalı?" diyen Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "daha iyi bir hayat için" yapılması gerekenleri sıraladı.
İşte o liste…
Zihnimizi Değiştirelim
Yeni bir hayata adım atarken daha çok eğlenip daha az üzülmeye, daha çok affedip daha az küsmeye, daha seyrek öfkelenip her fırsatta sakinleşmeye odaklanalım. En az bedenimiz kadar akıl ve zihnimizi de beslemeyi unutmayalım. Sevginin, empatinin, olumlamanın, yardımlaşmanın ve bağışlamanın en az o avuç avuç yuttuğumuz vitamin, mineral ve antioksidanlar kadar faydalı ve mühim “RUHSAL GIDALAR” olduğunu asla unutmayalım.
Durmayalım
Yeni hayat planımızı sahaya sürerken “AKTİVİTE-EGZERSİZ” ikilisine de zaman ayıralım. Günde sadece 5 bin tempolu adımın bile paslanmaya dur diyecek en güçlü/pahalı antioksidanlar, en etkili iltihap önleyici anti inflamatuar besinler kadar faydalı olabileceklerini daima hatırlayalım.
Az ve öz yiyelim
Beslenmek, besin değeri yüksek doğal ve faydalı şeyler yiyip içmek hepimizin çok iyi bildiği ama nedense bir türlü ve kolayca hayata geçiremediği iyi hayat ayrıntılarından biri. Çoğumuzun "beslenme"yi "besilenme" ile karıştırdığı da net ve açık bir gerçek. Yeni hayat planımızı yaparken daha az, daha düşük kalorili ama besin değeri daha yüksek doğal ve işlenmemiş besinlere öncelik verelim
İyi uyuyalım
Uykusuzluk sorunu neredeyse bir numaralı sağlık problemi haline gelme yolunda. En az her 2 yetişkinden biri ya uykusunu kaybetmiş ya da bölük pörçük ve kalitesiz uyku nedeniyle yorgun düşmüş durumda. Oysa uyku beynin dinlenmesi, temizlenmesi, arınması, güçlenmesi ve tazelenmesi için vazgeçilmez bir iyi hayat ayrıntısı.
Sosyalleşelim
Eğer güçlü ve güvenilir bir sosyal çevremiz yoksa ailemizden, akrabalarımızdan, eski okul arkadaşları, iş ve mahalle komşularımızdan kopuk bir hayat sürüyorsak daha sık ve kolay hastalanacağımız kesindir. Yalnızlık yeni bin yılın en önemli ve en sinsi sağlık tehditlerinden biridir ve en az uykusuzluk, tembellik, kötü beslenme ve stres kadar mühim bir “ömür törpüsü” haline gelmiştir.
Çalışalım
Yaşımız ne olursa olsun her gün mutlaka ama mutlaka yapacak bir işimiz olmalıdır. “Emeklilik” sözcüğü hayat kitabımızdan bir daha girmemek üzere çıkmalıdır.
O butona basmayalım
Stres butonuna gereğinden sık, fazla ve uzun basmaya başladık. Ve bu son yıllarda başımıza gelen en büyük belalardan biri oldu. Zira stres şekeri ve insülini tetikleyerek “glikasyon”u yani “şekerlenme”yi, iltihabi moleküller interlökinleri çoğaltarak “inflamasyonu” yani “iltihaplanmayı” da hızlandırıyor.
Gülümseyelim
Gülümsemek, her fırsatta ve ayrıntısız herkese gülümseyerek selam vermek alışkanlığı da önemli bir yeni hayat ayrıntımız olsun. Gülümseyerek selamlaşmanın sadece selamı veren değil, selamı alan kişide de mutluluk ve özgüven yarattığı iyi biliniyor.
İyileşelim
“Yeni hayat” planımızı yaparken başkalarından önce kendimizi iyileştirmeyi, vicdanlı ve minnet duygusu gelişmiş biri olmayı hedefleyelim