Mesane kanseri tedavisinde umut veren araştırma!
Uluslararası patoloji kongresinde ödüle de layık görülen araştırmanın amacı her hastaya kişiselleştirilmiş bir tedavi sunmak.
Dr. Akbulut, mayıs ayının dünya genelinde ‘Mesane Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kabul edildiğini belirterek, bu kanser türünün tüm dünyada en sık görülen kanserler arasında 9’uncu, kanser sebepli ölümlerde ise 13’üncü sırada olduğunu vurguladı.
Dünya genelinde her sene yaklaşık 600 bin kişinin mesane kanserine yakalandığını kaydeden Akbulut, “Sıklığı çok daha fazla olan prostat, akciğer, meme kanseri gibi kanserlerin gölgesinde kalan mesane kanseri, tıpta ‘yetim hastalık’ (orphan disease) olarak tabir edilen, tedavisi ve bilimsel araştırmalarına daha az kaynak ayrılan hastalıklardandır” dedi.
Dr. Dilara Akbulut, günümüz modern tıbbında, tedavi seçenekleri patoloji sonuçlarına göre çeşitlendiğini ifade ederek, kendisinin de uzmanlık alanı olan mesane kanserinin alt tiplerinde ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde hedefe yönelik tedavileri uyguladıkları çok sayıda klinik araştırma yürütüldüğünü bildirdi. Akbulut, bu çalışmaları ise şöyle anlattı:
“Hedefe yönelik tedaviler, bir tümörün kendi içinde barındırabildiği essiz özellikleri (mikroskobik özellikler, genetik mutasyonlar, hedeflenebilecek protein ifadeleri gibi) ortadan kaldırmayı hedefleyerek her hastaya kişiselleştirilmiş bir tedavi sunmayı amaçlar. Bu yenilikçi tedavi yöntemleri, mesane organını koruyarak hastaya daha konforlu bir tedavi sureci sunmayı, standart kemoterapilere göre daha düşük yan etkiler oluşturmayı amaçlar. Ayrıca ileri evre hastalarda eğer kanser vücudun başka organlarını etkilemişse, yine bu tedaviler çok daha etkili olabilmektedir.
Bu çalışmalar ile, günümüzde sağ kalımı oldukça düşük olan ilerlemiş evredeki ve nadir tümör tipleri ile tanı almış hastalara kesin bir tedavi seçeneği sunmayı ummaktayız. Çalışmalarımızda, mesane tümörlerinin farklı genetik mutasyon profillerine sahip olduğunu göstererek, her tümörün fayda göreceği tedavilerin farklı olduğunu ortaya koyduk. Benim sorumlu araştırmacısı olduğum ve mesanenin küçük hücreli kanserlerini incelediğimiz çalışmada, oldukça düşük sağ kalımlı bu hastalıkta yeni tedavi seçeneklerini gündeme getirebilecek protein belirteçleri saptadık ve bu çalışmalarımız ABD’de düzenlenen uluslararası patoloji kongresinde, 2023 ve 2024 senelerinde, alana getirdiği yenilikler ve katkılar sebebi ile tanınarak ödüle layık görüldü. “