Elektronik sigaralara dikkat! Çocuklarda ve gençlerde, öğrenme zorluğuna yol açıyor!
Türk Toraks Derneği (TTD) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Metin Akgün ve TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger “Elektronik Sigaralar ve Zararları” içerikli bir rapor hazırladı. Prof. Metin Akgün'e göre;
"E-sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımı da 3 kat artmıştır"
"Tütün endüstrisinin piyasaya sürdüğü ilk nesil e-sigaralar, geleneksel sigaralara daha fazla benzeme eğilimindeydi. E-sigaralar, giderek sigaradan farklılaşan cihazlar haline gelirken; daha önceki modellerde bulunan sıvı nikotinin yerine daha yüksek doz nikotin salıveren nikotin tuzu kullanılan cihazlar (Pod Mod) piyasaya sürüldü. Puff Bar’lar gibi tek kullanımlık olan bu pod mod cihazlar, birçok zararlı kimyasalın yanı sıra çok yüksek doz nikotin içerebilmektedir. E-sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımının da 3 kat arttığı gösterilmiştir.
Elektronik sigara ile oluşan buhar, iddia edildiği üzere zararsız bir su buharı değildir. Esas olarak propilen glikol ve/veya gliserin, etilen alkol, polietilen glikol, diasetil, E vitamini asetatı, dietilen glikol gibi kimyasallar; civa, kurşun, nikel, krom gibi ağır metaller; genellikle nikotin ancak olasılıkla bazen esrar (cannabis) gibi 80’den fazla zararlı kimyasal ve 16.000’den fazla çeşitte aromalar içerir. Ayrıca e-sigaranın içeriğindeki sıvı ile temas eden metal kısımları ısınırken, sıvıyla kimyasal reaksiyona girebilir. Formaldehit (dezenfektan madde) gibi karbonil bileşikleri de dahil olmak üzere birçok kimyasal üretilebilir.
"Akciğer ve Organ Nakli Olmak Zorunda Kalan Gençler Var"
E-sigara kullanımı, bronşlarda daralma etkisiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kronik bronşit ve amfizem riskinin artmasıyla ilişkilidir. Ayrıca geri dönüşü olmayan “akut akciğer hasarı” yapabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Bu durum, tıp literatüründe “elektronik sigara ile ilişkili akciğer hasarı (EVALI)” olarak tanımlanmıştır. 2020’de ABD’de 2.807 EVALI vakası ve akciğer organ nakli olmak zorunda kalan özellikle genç kullanıcılar bildirilmiştir.
Doç. Dr. Seyhan Us Dülger de , elektronik sigaraların zararı sadece solunum yolları ile sınırlı değil diyor ve şöyle devam ediyor ;
Elektronik sigaralar, solunum hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra; pıhtılaşma bozuklukları, kan basıncının artması (hipertansiyon), kalp hızının artması (taşikardi), ritim bozuklukları (aritmi), koroner arter hastalığı (ateroskleroz), aort genişlemesi gibi kalp damar sisteminde zararlara; mide bulantısı, mide yanması, ağız kuruluğu, hazımsızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem bozukluklarına; kısırlık, insülin direnci ve gebelikte tip 2 diyabet, obezite ile sonuçlanan hormonal etkilere; kas titremesi, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku bozuklukları, anormal rüyalar, sinirlilik, baş dönmesi gibi nörolojik bozukluklara yol açabilmektedir. Çocuklarda ve gençlerde, öğrenme zorluğu, beyin gelişiminin bozulması gibi çok daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. Ülkemizde satışı yasak olmasına rağmen, gençlerin kolaylıkla ulaştığı Puff Bar’ların içinde tam olarak neyin (Nikotin/Esrar) bulunduğunu kontrol eden ve engelleyen bir sistem yoktur; içinde esrar bulunan Puff Bar’ın 1 kez kullanımıyla dahi akut psikoz nedeniyle acile başvuran çocuklar/gençler görülebilmektedir.