Dilan Polat'ın hastalığı (lupus) nedir? Kelebek hastalığı belirtileri neler?

Dilan Polat'ın hastalığı (lupus) nedir? Kelebek hastalığı belirtileri neler?
Geçtiğimiz günlerde hastane odasından paylaşımlar yapan Dilan Polat, halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen lupus ile mücadele ettiğini açıkladı. Tahlil sonuçlarını paylaşan Polat, takipçilerinden dua istedi. Peki,...

Geçtiğimiz günlerde hastane odasından paylaşımlar yapan Dilan Polat, halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen lupus ile mücadele ettiğini açıkladı. Tahlil sonuçlarını paylaşan Polat, takipçilerinden dua istedi. Peki, Dilan Polat'ın hastalığı (lupus) nedir? Kelebek hastalığı belirtileri neler?

Sistemik lupus eritematozus (SLE) ya da lupus, bağışıklık sistemindeki bozukluktan dolayı ortaya çıkan bir otoimmün hastalık. Kelebek hastalığı olarak da bilinen SLE, bağışıklık sisteminin bozulması ile ortaya çıkan bir dizi hastalığı kapsıyor.

Hastalığın iki türü bulunuyor

Hastalığın iki türü bulunuyor. Diskoid lupus eritematozus yani DLE, hayati iç organları değil, güneş ışığına maruz kalan cildi etkiliyor. Diskoid (yuvarlak) deri lezyonları, tedaviden sonra genellikle ciltte izler bırakıyor.

Kelebek hastalığı belirtileri

Hastalığın belirtileri, tutulan organlara ve hastalığın şiddetine göre değişiyor. Ciltte kızarıklıkla başlıyor, eklem tutulumları oluyor. Ateş, yorgunluk, genel bir huzursuzluk, yüzde kelebek şeklinde cilt döküntüsü, güneş ışığına hassasiyet, eklem ağrısı ve şişliği, şişmiş lenf bezleri, kas ağrıları, bulantı, göğüs ağrısı ve nöbetler hastalığın en belirgin belirtilerini oluşturuyor.

Tedavi edilmediğinde ciltte yara izlerine yol açan burun ve yanaklarda kabarık kelebek şeklinde döküntülere neden olabilen SLE, ciltle birlikte eklemleri, kasları, akciğerleri, kalbi, böbrekleri, beyni, bağırsakları, kısacası tüm organları etkileyebiliyor. Bu organlarda enfeksiyona ya da hasara neden olabilen hastalığın depresyona ve felce de yol açtığı belirtiliyor.

Çocuğunda kelebek hastalığı olan ailelerin dikkat edeceği noktalardan biri de düzenli doktor takibi. Bunun yanı sıra ailelerin, çocuklarının tedavilerini aksatmadan uygulamaları ve hekimin önerileri doğrultusunda davranmaları, hastalığın kontrol altında tutulması açısından önemli.

Öne Çıkanlar