Araştırma ortaya koydu: Yapay zeka, kalp krizini 10 yıl önce haber veriyor
Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, yapay zekanın, kalp hastalarının erken teşhisinde kullanılabileceğini ortaya çıkardı.
Yapay zekanın, kalp hastalarının erken teşhisinde kullanılabileceği ortaya çıkarıldı. Oxford Üniversitesi'nin araştırmasında, yapay zeka teknolojisinin bir kişinin gelecek 10 yıl içinde kalp krizi geçirme riskini tahmin etmek için kullanılabileceği tespit edildi.
Araştırmacılar, bu sayede Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) hastaların neredeyse yarısının tedavisini iyileştirebileceğini ve binlerde hayatın kurtulabileceğini söyledi. Bilim insanları, arterlerdeki tıkanıklığı veya daralmayı tespit etmek için kullanılan kalp tomografisi taramalarının doğruluğunu yapay zeka kullanarak iyileştirmenin yollarını inceledi.
İngiliz Kalp Vakfı'nın (BHF) finanse ettiği çalışmada, yapay zekanın kalp krizini öngörebileceği belirlendi. BHF Kardiyovasküler Tıp Başkanı ve Oxford Üniversitesi'nde Akut Multidisipliner Görüntüleme ve Girişim Merkezi Direktörü Profesör Charalambos Antoniades, şu ifadeleri kullandı:
"Çalışmamız, hastaneye göğüs ağrısıyla başvuran ve evlerine geri gönderilen bazı hastaların iyi durumda olduklarını ortaya çıkardı. Ancak, kalp damarlarında herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile önümüzdeki on yılda kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu belirlendi."
Bilgisayarlı tomografi taramasına tabi tutulmuş yaklaşık 40 bin hastanın verilerini inceleyen doktorlar, yapay zeka aracını neredeyse sekiz yıl boyunca 3 bin 393 hasta daha üzerinde test etti. Araştırmaya göre bu teknoloji, kalp krizi riskini doğru bir şekilde tahmin edebildi.
BHF'nin Tıbbi Direktörü Profesör Sir Nilesh Samani, araştırmanın kalp krizi geçirme riski yüksek olanların belirlenmesinde 'yapay zeka tabanlı teknolojinin oynayabileceği kıymetli rolü ortaya koyduğunu' ifade etti. (DIŞ HABERLER)