Bülent Vardar
24. UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ ÇEVRİMİÇİ GÖSTERİMLERİYLE BAŞLADI !
Kadın sinemacılara ithaf edilmiş “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali” yıllara meydan okuyan bir festival olarak, Ankara’nın film festivali yolculuğunda, kadın sanatçıların emeğini takdir eden bir festival olduğu kadar, toplumsal cinsiyet eşitliğine de duyarlı bir festival olarak çevrimiçi gösterimleriyle perdelerini açtı.
Ankara Film Festivali ile başkentin ve ülkemizin önemli film festivallerinden olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi gösterimlerle başladı. Bu yıl fiziksel gösterimler ise 4 Haziran - 11 Haziran tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern açık hava sinemasında izleyicilerle buluşacak. Festivalin Onur Ödülleri, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri, Tema Ödülleri ve Genç Cadı Ödülü ise sahiplerine açılış töreninin yapılacağı 4 Haziran akşamı verilecek.
BASIN TOPLANTISIYLA FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANDI !
Festivalin basın toplantısı 27 Mayıs’da gerçekleştirildi. Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner ve Festival Direktörü Azize Tan, basın toplantısında festival hakkında bilgi verdiler. Bu yıl festival direktörlüğünü deneyimli festival yöneticisi ve eski İstanbul Film Festivali Direktörü de olan Azize Tan üstlendi ve festivalin programını açıkladı. Festivalin bu yılki teması ise “Araftan Çıkmak”...
24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin programını direnen, ilham veren, dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan yapımlar oluşturuyor. Bunlar arasında Ocak ayında gerçekleştirilen Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması-Belgesel bölümünde Jüri Özel Ödülü ve İzleyici Ödülü’ne layık görülen “Writing With Fire” (Ateşle Yazmak), programın öne çıkan filmlerinden. Sushmit Ghosh ve Rintu Thomas yönetmenliğini üstlendiği film, Hindistan’ın en alt kastı olan Dalit kadınlarının hem özel hem de mesleki hayatlarındaki zorlukları aşarak oluşturdukları kadın muhabirler ağını anlatıyor.
BERLİN RÜZGARI ANKARA’DA !
Programın ilgiyle izlenecek filmleri arasında ise; Şubat ayında gerçekleştirilen Berlin Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşan “Memory Box” ve “Copilot” yer alıyor. Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige yönetmenliğinde ana yarışmada gösterilen “Memory Box”; 80’li yıllardan kalma mektup, fotoğraf ve ses kayıtlarıyla dolu bir kutudan annesine dair hiç bilmediklerini öğrenen bir genç kızın hikâyesini anlatırken, Panorama bölümünde gösterilen Anne Zohra Berrached imzalı “Copilot” özellikle başrol oyuncusu Canan Kir'in etkileyici oyunculuğuyla aşkın insanları nasıl çıkışsız bir yola sürükleyebileceğini anlatıyor.
“BİR NEFES DAHA” VE “HAYALETLER" UÇAN SÜPÜRGEDE
Nisan Dağ’ın yönettiği ve Talinn Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan “Bir Nefes Daha” ve Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı Ödülü’nü ve Antalya Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü”nü kazanan Azra Deniz Okyay’ın “Hayaletler” filmleri de festival programında yer alırken, yönetmenler Nisan Dağ ve Azra Deniz Okyay festivalin konuğu olacak.
93. Oscar Ödülleri’nde En İyi Yönetmen kategorisinde iki kadın yönetmenin filmi birden ilk kez aday oldu. Yönetmen Emerald Fennell, “Promising Young Woman” filmiyle; “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Kadın Oyuncu” Oscar Ödüllerini kazanan Asya kökenli yönetmen Chloé Zhao ise “Nomadland” filmiyle, Uçan Süpürge’de izleyiciyle buluşacak. Kaouther Ben Hania’nın yönetmen koltuğunda oturduğu, sevgilisiyle buluşmak için Lübnan’dan Paris’e gitmeye çalışan Suriyeli mülteci Sam Hana’nın yaşamının izini süren “Derisini Satan Adam” (The Man Who Sold His Skin) ve Jasmila Žbanić’in Srebrenitsa’da, Birleşmiş Miletler için tercümanlık yapan Aida’nın savaş sırasında eşinin ve çocuklarının hayatını kurtarma çabasını anlattığı “Nereye Gidiyorsun Aida?” (Quo Vadis Aida?) filmleri de seyircilerle buluşacak.
ÇEVRİMÇİ GÖSTERİMLER 3 HAZİRAN’ DA SONA ERECEK
Festivalscope üzerinden yapılan çevrimiçi gösterimler 3 Haziran’a kadar sürecek. 29 Mayıs’ta Marie-Hélène Cousineau ve Madeline Ivalu’nun Kanada’nın kuzeyindeki Nunavik’te, 1940’larda geçen, kendi halkı İnukların geleneklerine de sömürgecilerin baskısına da boyun eğmeyen Elsa’nın yolculuğunu takip ettikleri “Asi Nehir” (Restless River) ve gazeteci Rubika Shah’ın Londra’da 1970’lerde, punk estetiğiyle yürütülen antifaşist mücadeleye zengin arşiv malzemesiyle ışık tuttuğu, adını The Clash şarkısından alan filmi “Beyaz İsyan” (White Riot) da gösterilecek filmler arasında...
Shengze Zhu’nun Ocak 2020’de Covid salgınının başladığı Wuhan kentinden manzaralar aktardığı ve kayıpları birbirlerine yolladıkları mektuplara yer vererek andığı filmi “Nehir Akar, Kıvrılır, Siler, Yerine Koyar” (A River Runs, Turns, Erases, Replaces) ile Maïwenn’in yönettiği ve başrolünde oynadığı, kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan ADN (DNA), 30 Mayıs’ta izleyicilerin erişimine açılacak.
“Dört Anne” (Four Mothers) ile yönetmenler Dana Keidar Levin ve Rephael Levin, İsrail’in Lübnan’ı işgali sırasında oluşturduğu güvenlik bölgesinde daha fazla askerin ölmemesi için seslerini birleştiren dört annenin barış mücadelesini anlatırken; Natalie Erika James’in ölüm ve hastalığın ilerleyişini duygusal açıdan anlattığı “Azap” (Relic), yaşlı annesi kaybolan ve onun demans hastalığı ile yüzleşen kızının hikâyesi... Her iki film de 31 Mayıs’da seyircilerle buluşacak.
Rubaiyat Hossain’in, işyerinde patronlardan, evde eşinden gördüğü baskıdan bunalan ve çalıştığı fabrikadaki kadınlarla sendika kurmaya karar veren tekstil işçisi Shiumu’nun hikâyesini anlattığı “Made in Bangladesh” filmi ve geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan ve yönetmen Janna Ji Wonders’ın ailesindeki dört kuşağın hikâyesini, erkek egemen yapılara kendilerince direnmiş kadınların gözünden anlattığı filmi “Walchensee Forever” filmlerinin gösterimleri ise 1 Haziran’da gerçekleşecek.
Yönetmen Nunzia De Stefano’nun senaryosunu yazarken kendi çocukluğunun geçtiği konteyner mahalleden esinlendiği “Nevia”, ufak tefek işler ile ailesini geçindirmeye çalışan on yedi yaşındaki Nevia’nın mahalleye gelen sirkle değişen dünyasını anlattığı; Sofía Rocha’nın Arjantin’deki seks işçilerinin yollarının feminizmle kesişmesini ve hakları için verdikleri mücadeleyi anlattığı ve dünya prömiyerini Uçan Süperge Film Festivali’nde yapacak olan “Sokaklara” (Street Out) filmleri, 2 Haziran’da gösterilmeye başlayacak.
Festivalde çevrimiçi gösterilen filmlerin son günü 3 Haziran... Amanda Kernell’ın zorlu bir boşanma sürecinin ardından eşinde kalan çocuklarıyla görüşemeyen Alice’in, her türlü riski alıp çocuklarını Kanarya Adaları’na kaçırışını anlatan “Kış Tatili” (Charter) ve Farah Nabulsi’nin yönettiği ve Bafta Ödülleri’nde “En İyi Kısa Film” ödülünü kazanan “Hediye” (The Present) çevrimiçi gösterimlerin son gününün filmleri... “Hediye”, her sabah işe gitmek için İsrail devletinin Beytüllahim’le Kudüs arasına koyduğu kontrol noktasından geçen Yusef’in, bu defa askeri bölgeden kızıyla geçişini konu ediniyor.
Kadın sinemacılara ithaf edilmiş “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali” yıllara meydan okuyan bir festival olarak, Ankara’nın film festivali yolculuğunda, kadın sanatçıların emeğini takdir eden bir festival olduğu kadar, toplumsal cinsiyet eşitliğine de duyarlı bir festival olarak çevrimiçi gösterimleriyle ve CerModern Açık Hava Sineması’ndaki fiziksel gösterimlerle seyircileriyle buluşmayı sürdürecek.