Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde duyulara hitap eden sergi: 'Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler'

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde duyulara hitap eden sergi: 'Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler'
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, doğadan, denizden, pazar yerlerinden ve sofralardan ilham alan eserlerle dolu yeni süreli sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler”i sanatseverlerle buluşturuyor.

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, doğanın ve sofraların zenginliklerini gözler önüne seren yeni sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler”i sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, 28 Eylül Cumartesi günü İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında açıldı ve Beyoğlu’ndaki tarihi Boudouy Apartmanı’nda ziyaretçilerini bekliyor. Kültür Yolu Festivali kapsamında 6 Ekim'e kadar ücretsiz gezilebilecek sergi, 6 Ekim sorasında müzenin giriş ücretiyle ziyaret edilebilecek.. Yetişkin Ziyaretçiler: 50 TL. Öğrenci ve 65 yaş üstü ziyaretçiler : 20 TL.

90 sanatçıya ait 200’ü aşkın eser, doğanın ve sofraların zenginliklerini yansıtarak tüm duyulara hitap ediyor.

1727952716-rhm-tat-ve-sanat-afis.jpg

Serginin detayları

Sergide Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Selahattin Teoman gibi ünlü sanatçılara ait eserlerin yanı sıra, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan seçilen 150'den fazla eser ve diğer koleksiyonlardan ödünç alınan 50’ye yakın eser yer alıyor.

Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan sergi, PATTU Mimarlık tarafından tasarlandı.

img-20241003-wa0002.jpg

Tematik bölümler

Sergi, aşağıdaki altı tematik bölüme ayrılıyor:

  • Cömert Doğa: Tarla ve bahçelerdeki rengârenk ekinlerin yansımaları.
  • Doğa Tadında Renklerle: Doğanın ürünleriyle bezeli natürmortlar.
  • Ürünler Sunulurken: Pazar yerleri ve sokak satıcılarının ilham verdiği eserler.
  • Denizden Çıkan Nimet: Balıklar ve balıkçılara odaklanan çalışmalar.
  • Yemek İçin Emek: Mutfak temalı eserler.
  • Cânân ki Degüstasyon’a Gelmez: Kahve, çay ve sofralar üzerine eserler.

img-20241003-wa0003-001.jpg

''Sergimizi sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz''

“Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, 29 Ekim 2023’te Bankamızın ülkemize bir armağanı olarak kapılarını açtı. Açılışının birinci yıldönümünü kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde, ikinci süreli sergimizi sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz,” diyen İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük ölçüde Bankamızın Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan beslenen sergimizde, çok kıymetli kişi ve kurumların koleksiyonlarından ödünç eserler de yer alıyor. Kendilerine verdikleri destek için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Sanatseverleri, kalıcı ve süreli sergilerimizi ziyaret etmek için Beyoğlu’ndaki müzemize bekliyoruz.”

''Yemeğe dair olguların sanat yoluyla görselliğe taşınması evrenseldir''

“Tarih boyunca insanlar kendi kültürlerinin yeme-içme alışkanlıklarını kayıt altına alma eğiliminde olmuşlardır. Yemeğe dair olguların sanat yoluyla görselliğe taşınması evrenseldir. Yeme-içme betimlemeleri insanın kendini resimle ifade etmesinin başlangıcından itibaren mevcuttur. Sanatın her dalı, yaşamın kendisine ve dolayısıyla yeme-içme hallerine eşlik edebilir” diyen Prof. Dr. Gül İrepoğlu da “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisine dair şunları söyledi:

“Bu sergi, çağımızın resim kavramı altında, iştah açıcı görünümlerin yanı sıra zaman zaman keyifli, zaman zamansa düşündürücü veya anıları tetikleyici çağrışımların; izleyende dokunma arzusu uyandıran meyve yığınlarının, kimi zaman da sebzelerin ve yeme içme ‘an’larının sanatla görselleştirilmiş hallerini yansıtıyor. Başta natürmortlar olmak üzere, yeme-içmeyle ilgili resme geçirilen betimlemelerden geniş bir seçkiyi bu sergide bir araya getirdik.”

1727952731-tat-ve-sanat-i-s-sanat-tolga-ildun-09-2024-9617.jpg

Ziyaret bilgileri

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, salıdan cumaya 10.00-19.00, cumartesi ve pazar günleri 12.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze, pazartesi günleri kapalıdır.

Müze hakkında

1900’lerin başında hizmet vermeye başlayan ve 1953-2016 yılları arasında Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak faaliyet gösteren bina, 29 Ekim 2023’te müze olarak kapılarını açtı. Müze, çok amaçlı etkinliklere ve çocuklar için atölyelere ev sahipliği yapıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar