İsveç’in NATO üyeliğinin bugün oylanacak: 'ABD ile arayı düzeltmek istiyorlar'
Uzun süredir tartışmalara konu olan Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinde TBMM son virajda. İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün bugün TBMM’de oylanması bekleniyor. CHP Milletvekili Namık Tan oylamanın hızla Meclis'e getirilmesinin ABD ile arayı düzeltmek için yapıldığını söyledi.
Helin Yılmaz
İsveç'in ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı uzun süredir Türkiye'nin gündemindeydi. İsveç’in üyeliği karşılığında ABD’nin Türkiye’ye savaş uçağı satması ve Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin açılması gibi konuları gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında gerçekleşen NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğine onayın TBMM’de oylama ile karar alınabileceğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Namık Tan ise bugün Meclise gelecek protokole ilişkin şunları dile getirdi:
"İktidar ABD'den F-16'ların kongreden geçirileceğine ilişkin sigorta istiyordu. Bu mesele bir vatandaşın anlayamayacağı kadar karışık. İktidarın bu silahlara, uçaklara hayati derecede ihtiyacı var. Başka bir uçak ve silahın Türkiye'ye getirilmesi söylendiği kadar kolay değil. Bir an önce çözülmesi isteniyor. Onlardan cevap gelmeden de NATO üyeliği tartışmasını Meclis'e getirmediler. Sanırım, ABD'den tatmin edecek cevap geldi. Kaldı ki, İsrail -Hamas meselesinde de gördük ki ABD'ye kafa tutarak bir yere varmaları mümkün değil. ABD ile arayı düzeltmek istiyorlar. MHP de ikna edildi. Milliyetçi Hareketin inanılmaz değişti."
MHP önce 'tehlikeli' dedi, şimdi 'destek veriyoruz' açıklaması yaptı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli daha öncesinde İsveç'in NATO üyeliğini çok tehlikeli bulduğunu belirterek, "Herkesi uyarıyorum, bunun sonu ve sonucu barış değil, topyekûn savaştır" demişti. Ancak bugün yaptığı açıklamada ise "İsveç’in NATO üyeliğine desteğimiz Meclis Genel Kurulu’nda da devam edecek" ifadelerini kullandı.
DEM Parti 'hayır' diyecek
Gazeteci Hilal Köylü'ye konuşan DEM Partili Berdan Öztürk ise "Ne İsveç’in, ne de ileride başka bir ülkenin NATO’ya üye olması sadece ve sadece askeri harcamaların artmasına paralel halkın savaş ve çatışma kaygılarını da artırmaktadır. Kürtlerin pazarlık haline getirilmesi nedeniyle bu anlaşmayı kabul etmiyoruz" dedi.
Ne olmuştu?
26 Aralık'ta Meclis Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylamada, protokole AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu verirken, İYİ Parti ve Saadet Partisi "hayır" oyu vermişti. DEM Parti oylamaya katılmadı. Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu ‘hayır’ oyu kullanmadı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA ve Demokrat Parti oy kullanmadı.