Yargıdaki savaşın üzerinden bir yıl geçti: Savcı Uçar, Hakim Demiroğlu’na ne mesaj gönderdi

Yargıdaki savaşın üzerinden bir yıl geçti: Savcı Uçar, Hakim Demiroğlu’na ne mesaj gönderdi
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yargıdaki “rüşvet” iddialarını kaleme aldığı dilekçesiyle yargıdaki savaşı gün yüzüne çıkaran İsmail Uçar’ın çıkışının üzerinden bir yıl geçti. Son durumu hakim Sidar Demiroğlu anlattı.

Yargıtay üyesi İsmail Uçar'ın İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığı sırada Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet mektubu göndermesinin üzerinden 1 yıl geçti. Kamuoyu, 6 Ekim 2023'te Uçar'ın kaleme aldığı mektubu, 13 Ekim'de öğrendi. Mektubun ardından soruşturma başlatıldı, eski Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sidar Demiroğlu açığa alındı. Halen açıkta olan Demiroğlu, Gazete Duvar’dan Can Bursalı’ya konuştu: "Uçar'ın malvarlığı benimkinin en az 10 katı değilse, derhal istifa ederim, ülkeyi terk ederim."

İsmail Uçar, HSK'ya gönderdiği mektupta, yargıda bir çürüme olduğunu iddia etti. Dönemin Anadolu Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sidar Demiroğlu'nu suçladı. Altun'u belli başlı dosyalara müdahale etmekle suçlayan Uçar, Demiroğlu'nu ise Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olmadan önce görev yaptığı Sulh Ceza Hakimliği'nde para karşılığı erişim engeli ve tahliye kararları vermekle itham etti. Uçar, dilekçesini şu ifadelerle sonlandırmıştı:

“Uyuşturucu gibi kötü bir melaneti hoş gören, örgüt elebaşlarını yeni suç işleyeceklerini bile bile yargılama bile yapmadan salıveren, kimyasal zehirlerin toplumu çürütmesine katkı sunan, çalışma arkadaşlarımız üzerinde korku imparatorluğu oluşturup mobbinge maruz bırakan, tavassutta bulunan, yargılamayı etkilemeye teşebbüs eden örgütlü ya da örgütsüz bu yapıların çökertilmesi için gereğinin yapılması yüksek takdirlerinize arz olunur.”

h2-26.jpg

Sidar Demiroğlu.

Karşılıklı dilekçeler

6 Ekim'de başlayan 'dilekçe savaşları', Altun'un HSK'ya gönderdiği cevap yazısıyla devam etti. Altun, Uçar'ın hırsla ve hasmane bir tutumla davrandığını, hatta kendisinin kullandığı asansörün düğmesini bozdurduğunu iddia etti. Altun ayrıca, Uçar'ın rüşvet suçlaması yaptığı Demiroğlu'na geçmişte referans olduğuna da, HSK'ya gönderdiği yanıt dilekçesinde yer verdi. Demiroğlu ise, Uçar'ın arkadaşı olan bir avukatın eşiyle boşanma aşaması olduğu sırada, aldatma iddiasını destekleyen görüntülere el konulması için operasyon yaptırdığını ileri sürdü.

Kimileri tarafından yargıda yeni bir 17-25 Aralık krizi, kimilerine göre ise bir başsavcının isyanı olarak değerlendirilen mektuptan sonra, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, HSK müfettişlerinin iddialarla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Bu soruşturmanın sonunda, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sidar Demiroğlu, Gazete Duvar'a konuştu.

Demiroğlu sözlerine, Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaptığı dönemde verdiği kararlarla ilgili, Başsavcılığın herhangi bir itirazda bulunmadığını ama HSK'ya gönderilen dilekçede suçlama konusu yapıldığını belirterek başladı.

Açığa alınmadan önce yürütülen soruşturma sürecinde, HSK müfettişlerinin mahkeme kararlarını inceleyerek "Hukuka aykırıdır" tespiti yaptığına değinen Demiroğlu, "Bu durum hukuk devleti ilkesine aykırıdır. HSK, idari bir kurumdur ve HSK müfettişleri, bir mahkemenin kararına yönelik değerlendirme yapamaz" dedi.

h1-69.jpg

İsmail Uçar.

‘Uçar bana mesaj gönderdi’

"Bana istifa et deseler, bu sistemin içinde istenmiyorsun deseler ben istifa eder, avukatlık yapardım. Ama bu süreçte haksız bir soruşturmayla mağdur edildim, avukatlık yapmamın da önü kesildi. İkisi engelli üç çocuğum var ve açıkta olduğum için maaşım kesintili yatıyor. Ben 1 yıldır banka kredileriyle geçinmeye çalışıyorum" diyen Demiroğlu, Uçar'ın aracılarla kendisine haber gönderdiğini söyledi. "Bana 'Ben kötü niyetli bir insan değilim' diyerek haber gönderiyor. Kardeşim, o zaman o dilekçeye imza atan kim?" ifadelerini de kullanan Demiroğlu, Uçar'a çağrı yaptı ve birlikte bir yayına çıkarak tartışmayı teklif etti.

Demiroğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"İstediği bir platformda birlikte yayına çıkalım. Konuşalım, tartışalım. Beni rüşvet almakla suçlayan Uçar'ın malvarlığı benimkinin en az 10 katı değilse, derhal istifa ederim, ülkeyi terk ederim."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar