Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında yeni kontenjan düzenlemesi

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında yeni kontenjan düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının başvuru ve kullanım usul esaslarını belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, ağustos ayında Cumhurbaşkanı Kararı ile açılan tarife kontenjanı, 30 Kasım'a kadar yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan sanayici firmalara öncelikli olarak dağıtılacak.

1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu esas alınarak oluşturulan kontenjan, yağlık ayçiçeği tohumu veya bunun karşılığı olarak yüzde 40 randımanla ham ayçiçeği yağı şeklinde dağıtılacak. Toplam kontenjan miktarı, tamamı yağlık ayçiçeği tohumu olarak dağıtılırsa 1 milyon ton, ham ayçiçeği yağı olarak dağıtılırsa 400 bin tonu geçmeyecek.

Başvurular 2 Aralık-13 Aralık tarihleri arasında e-Devlet üzerinden veya Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla yapılabilecek. Tarife kontenjanı, Bakanlıkça belirlenen dağıtım kriterlerine göre tahsis edilecek. Ayrıca, her iki ürün için ayrı ayrı ithal lisansı düzenlenmesi mümkün olacak.

İthalat işlemlerinde yalnızca ithal lisansında kayıtlı miktar için indirimli gümrük vergisi uygulanacak. Bu düzenleme, yerli üreticilerin desteklenmesine ve piyasada dengelerin sağlanmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Kaynak:DHA

Öne Çıkanlar