Ukraynalılar, Rusya'ya toprak tavizinde fikir değiştiriyor
Rusya-Ukrayna savaşında 'taviz' verilme konusunda düşünceler değişmeye başladı. Yapılan bir ankete göre Ukrayna'da savaşın son bulması için Rusya'ya toprak tavizi verilmesine onay verenlerin sayısı artmaya başladı.
Rusya-Ukrayna savaşı 2. yılı geride bırakırken 29 Ekim-9 Aralık tarihlerinde yapılan bir anket, Ukraynalıların toprak tavizi konusunda bakış açılarının değiştiğini ortaya koydu.
Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü'nün anketine göre, savaşın sona ermesi karşılığında Rusya'ya toprak tavizi verilmesine sıcak bakanların sayısı artmaya başladı.
Ukrayna medyasından Kyiv Post’un aktardığı bilgilere göre Rusya'ya mayıs ayında yapılan Rusya'ya toprak tavizi verme konusundaki ankette oran yüzde 10, ekim ayında yapılan ankette yüzde 14, aralık ayında yapılan ankette ise yüzde 19'a yükseldi.
Rusya'ya toprak tavizi verilmesine karşı olanların oranı, mayıstan aralığa kadar, yüzde 84'ten yüzde 74'e kadar düştü.
Özellikle toprak tavizi konusunda Ukrayna'nın batısında ve merkezinde yaşayanların fikirleri değişti. Ülkenin batısındaki bölgelerde Rusya'ya toprak verilmesi fikrine açık olanların oranı ekim-aralık periyodunda yüzde 9'dan yüzde 20'ye yükselirken, ülkenin merkezindeki kentlerde aynı periyotta bu oran yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseldi.
Savaştan en çok etkilenen Ukrayna'nın güney ve doğu bölgelerindeyse bu oranlar sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 25 olarak ölçüldü.
Ankete katılanların yüzde 22'si Rusya'nın çok güçlü olduğunu düşünürken, yüzde 71'iyse Ukrayna'nın Batı'dan gelecek yeterli destekle savaşı kazanabileceğini söyledi.
Kırım ankete dahil edilmedi
Rastgele telefon numaraları üzerinden yapılan ankete 1031 katılımcı dahil oldu. 2014'ten bu yana Rus yönetiminde olan Kırım ankete dahil edilmedi.
Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal harekatına başlayan Rusya, ülkenin doğusu ve güneyindeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak etme kararı almıştı. Çatışmaların ilk aylarında gerçekleştirilen barış görüşmelerinde bu bölgelerin Rusya'ya bırakılması gündeme gelmiş ancak Kiev bunu net bir şekilde reddetmişti.
Kiev yönetimi Kırım dahil tüm bölgelerde Rus işgalinin sonlandırılmasını hedefliyor.