UKOME toplantısında karar: 2 bin 500 yeni taksi hizmete alınacak

UKOME toplantısında karar: 2 bin 500 yeni taksi hizmete alınacak
İstanbul'da uzun yıllardır devam eden taksi sorunu UKOME toplantısında gündeme geldi. Teklifte 2500 adet yeni taksinin hizmete alınması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) bugün saat 10'da toplandı.

İstanbul'da uzun yıllardır devam eden taksi sorunu UKOME toplantısında gündeme geldi. Teklifte 2500 adet yeni taksinin hizmete alınması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet vererek yoldan yolcu alamayacağı, ödemelerin kredi kartı ve İstanbulkart ile alınacağı; taksi renk ve tasarımının yolcuların dijital taksileri edebilecek şekilde yapılacağı belirlendi. Uygulama detaylarının İBB Meclisi'nde de görüşülerek, İBB tarafından yürütülecek taksi ihaleleri ve uygulama tarihinin belirleneceği öğrenildi.

"İstanbul'a hayırlı olsun"

Kararın ardından açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, "2500 yeni taksi İstanbul’a hayırlı olsun. Uygulama Tabanlı Taksi Sistemi ile çağdaş, güvenli, erişilebilir, denetlenebilir, şeffaf ve teknolojik bir taksi sistemine geçiyoruz. Uzun çabalar sonucu UKOME'de bu teklifimize destek veren bütün bileşenlere teşekkürler" ifadelerini kullandı.

ekran-goruntusu-2024-08-29-112203.png

"Bugün buradan içeri girince uzlaşı bitti"

Toplantıya ise Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun çıkışı damga vurdu. İtirazlarını dile getiren Aksu, "Bugün buradan içeri girince uzlaşı bitti" dedi. Aksu şu ifadeleri kullandı:

“Diğer illerde süre belirleniyor Meclis’e gönderiliyor. Biz de burada süreyi belirleyelim, Meclis’e göndersin. Meclis de desin ki ‘Sen bunu bize göndermişsin ama bu süreli olur, süresiz olur bu bizim işimiz’ desin. Kocaeli’de, Tekirdağ’da bu kararlar UKOME tarafından alındı.

Ayrıca bugün geçmişinizle çeliştiniz. Şimdiye kadar hep 10553’e göre artış diye sunum yapardı Osman Bey. Sadece Bakanlık temsiliniz Serdar Bey bu konuya değindi. Uzlaşı içinde açıklama yapalım hep beraber. Meclis de ‘sen bu kararı almışsın ama ben kabul etmiyorum’ desin.”

Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem'den tepki

Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, karara tepki gösterdi. Öktem, "Ulaştırma Bakanlığı’nın 5 yıllık inadı bitti. İBB kazandı, vatandaş kaybetti. İBB’nin kanuna aykırı, İstanbulluyu daha da mağdur edecek yeni 2.500 'sadece appler için taksi' ihalesine onay çıkıyor. Resmen İBB iki tane bürokratıyla biTaksi'ye 2500 tane plakayı peşkeş çekiyor. Bu rezilliktir, bu İstanbul'un peşkeş çekilmesidir" ifadelerini kullandı.

"Büyük Bir Rant Kapısı Açıldı" İddiası

Öktem, kararın İstanbul’da taksi sorununu çözmek yerine daha da karmaşık hale getireceğini savunarak, "Vücuda giren mikrobun çözümü daha çok mikrop diyorlar. Daha büyük rant ile taksi sorunu çözülecekmiş. Yazık memleketime, yazık" şeklinde eleştirilerini sürdürdü. Ayrıca, İBB'nin bu kararının bazı şirketler için rant yaratma amacı taşıdığını iddia ederek, İstanbul'un çıkarlarına uygun hareket edilmediğini dile getirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar