Kapatılan hastanelerde madalyonun diğer yüzü: 47 örgüt üyesi nedeniyle 3 bin 118 çalışan işsiz kaldı

Kapatılan hastanelerde madalyonun diğer yüzü: 47 örgüt üyesi nedeniyle 3 bin 118 çalışan işsiz kaldı
47 kişinin yargılandığı ‘Yenidoğan çetesi’nin soruşturmasında kapatılan hastanelerde çalışan 3 bin 118 hastane çalışanı işsiz kaldı. Yargılanmayan ve suça bulaşmayan binlerce işçiye ne olacağı ise belirsiz.

Ezgi Yıldız

Gazete Pencere- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) günlük 8 bin lira para almak için bebeklerin ölümüne neden olan ‘yenidoğan çetesi'yle ilgili her gün yeni bir bilgi ortaya çıkarken, diğer taraftan da kapatılan hastanelerde çalışan binlerce kişi işsiz kaldı.

Savcılık iddianamesine göre çetenin üye sayısı 47 bunlardan 22'si tutuklu yargılanıyor. Ancak bu 47 çete üyesinin çalıştığı 10 hastane Sağlık Bakanlığı tarafından kapatıldı. Bu durum nedeniyle de hastanelerdeki temizlik görevlilerinden, hasta kabulde çalışan binlerce kişi işsiz kaldı.

İşsiz kalan bu işçilerin haklarını nasıl alacağını ve işsizlik durumlarına ilişkin hükümetin ne gibi adımlar atacağına ilişkin bir belirsizlik de sürüyor.

Binlerce işçinin yaşadığı bu mağduriyet akıllara kapatılma dışında 'Başka bir yöntem geliştirilebilir miydi?' sorusunu getiriyor.

Kalıcı çözüm kamulaştırma

DEV-SAĞLIK-İŞ Genel Sekreteri Erdoğan Demir, işsiz kalan hastane çalışanlarına dönük Gazete Pencere'ye konuştu.

Demir, söz konusu hastanelerin kapatılmasının geçici çözüm olduğunu, kalıcı olarak çözümün bu hastanelerin kamulaştırılmasıyla sağlanacağını belirtti.

whatsapp-image-2024-10-22-at-17-25-45.jpeg
DEV-SAĞLIK-İŞ Genel Sekreteri Erdoğan Demir

'Eylül ayı verilerine göre 3 bin 118 işçi'

Demir, 3 bin 118 çalışanın işsiz kaldığına dair veriye, söz konusu hastanelere bağlı iş yerlerinin de dahil edildiğini ifade ederek, “Bu veriler Eylül ayına ait. Eylül ayından sonra yeni çok fazla işçi alımının yapılmadığını düşünüyorum. Kapatılan işsiz kalan çalışan sayısı 3 bin 118 olarak ele alınabilir. Bazı iş yerlerinin de sadece yenidoğan üniteleri kapatıldı orada çalışanların sayısına sahip değiliz. Hasta ölçeğine göre de değişen bir durum" dedi.

‘Kapatılan hastanelerin imkanları halka sunulmalıydı’

Kapatılan, ruhsatı iptal edilen hastanelere ilişkin değerlendirme yapan Demir, kalıcı çözümün sağlanmadığına şu sözlerle dikkat çekti:

“Günlerce tomografi, ameliyat ve muayene sırası bekleyen insanlar var. Olması gereken bu hastaneleri toptan kapatmak yerine doğrudan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün denetimiyle kamulaştırılmasıydı. Bu doğrultuda söz konusu hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının da herhangi bir hak kaybına uğramadan sağlık hizmetini sürdürmesi gerekirdi. Sağlık Bakanlığı popülist bir yöntem tercih etti ve kamuoyuna da çok radikal bir karar aldığını yansıttı. Kapatılan hastanelerin imkanları halka sunulmalıydı.”

'İş yerleri yeni tabelalarla hayatımızda olacaklar'

Kapatılan hastanelerin daha sonra iş yaşamlarına devam edeceğini belirten Demir, “Bu hastanelerin başına gelecekleri de biliyoruz. Bir kısmı ya ticari unvanlarını değiştirerek hayatlarına devam edecekler ya da küçük çaplı hastaneler büyük zincirlerin eline geçecek. Tabelalar sökülüp indirilirken bir süre sonra yeni tabelalarla hayatımızda olmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bugün yaptığı açıklamada hastane kapatmanın bir çözüm olmadığını ifade etti.

Ana muhalefet lideri hastanelerin kapatılmasından ziyade kamulaştırılmasını istedi ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nu istifaya davet etti.

Kapatılan Hastaneler ve işsiz kalan çalışan sayıları

Kapatılan hastanelerde işsiz kalan çalışan verilerinde; hasta bakıcı, temizlik görevlisi, sağlık çalışanlarına yer verildi. Kapatılan hastaneler ve işsiz kalan çalışan verisi şöyle:

Özel Avcılar Hospital Hastanesi - 447 çalışan

Özel TRG Hospitalist Hastanesi - 195 çalışan

Özel Birinci Hastanesi (iki şube)- 320 çalışan

Özel Bağcılar Medilife Hastanesi (iki şube) - 525 çalışan

Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Çorlu Reyap Hastanesi - 938 çalışan

Özel Şafak Hastanesi Bağcılar (iki şube) - 514 çalışan

Özel Doğa Hospital (iki şube)- 179 çalışan

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar