Rusya, Batı'nın yaptırımlarını Orta Asya ve Türkiye üzerinden deliyor
Rusya'nın Batı yaptırımlarını Orta Asya devletleri ve Türkiye aracılığıyla delme pratiğini gösteren Almanya merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Rusya, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı'nın uyguladığı yaptırımları atlatmak için Orta Asya ülkeleri ve Türkiye ile ticaretini artırmış görünüyor.
Münih Üniversitesi'ne bağlı Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), savunma sanayi ürünleri ve bilyalı, makaralı rulmanlar gibi yaptırımların hedef aldığı malların ticari verileri üzerinden yaptığı analize dayanarak Rusya'nın yaptırımları delme stratejisi hakkında bilgi verdi. Enstitü, bu ürünlerin 2022'de Rusya'ya Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkiye gibi ülkelerden ithalatının 2019'a kıyasla 50 kat arttığını tespit etti.
Ifo'nun araştırması, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana, Rus ordusunun kritik silah sistemlerinin yüzde 8'inin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden geldiğini gösteriyor. Ayrıca, Rusya'nın stratejik mallarının yüzde 3'ü de aynı ülkelerden ithal ediliyor.
Feodora Teti, enstitünün dış ticaret biriminin müdür yardımcısı olarak, Çin'in Rusya için en büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti. Ancak, yaptırımları delmek için Çin'in kullanılmasının yaygın olmadığını vurguladı ve Çin'den yapılan ithalatın artışının genellikle Çin'in kendi üretimindeki artışla ilgili olduğunu ifade etti.
Rusya'nın Batı ile yaşadığı gerginlikler, Alman ekonomisi üzerinde de etkili oluyor. Geçen yıl Almanya'dan Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 38,8 azalarak 8,9 milyar euroya geriledi. Aynı dönemde Rusya'dan Almanya'ya ithalat yüzde 90 düşüş gösterdi ve ekonomik hacim 3,7 milyar euroya indi.