MHP lideri Bahçeli 'toplumsal barış' vurgusunda ısrarcı: Kürtler ve Türklerin birbirlerini sevmesi siyasi farzdır

MHP lideri Bahçeli 'toplumsal barış' vurgusunda ısrarcı: Kürtler ve Türklerin birbirlerini sevmesi siyasi farzdır
MHP lideri Devlet Bahçeli, katıldığı sempozyumda konuşma yaptı. Açıklamalarında Kürtler ve Türklerin birbirlerini sevmesi siyasi farzdır diyen Bahçeli, "Kürtleri sevmeyen Türk, Türk değildir. Türkleri sevmeyen Kürt, Kürt değildir" dedi.

⁠MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen "Vefatının Yüzüncü Yılında Ziya Gökalp Sempozyumu"nda konuşma yaptı.

Bahçeli'nin, Meclis açılışında DEM Partili milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan süreç yine MHP liderinin, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Meclis'te örgütün lağvedildiğine dair konuşma yapması halinde umut hakkı için yasal düzenlemelerin yapılmasını işaret etmesi siyasetin gündemine oturdu.

Katıldığı sempozyumda Bahçeli'nin söz konusu çıkışlarına dair konuşma yapıp yapmayacağı da merak konusu.

Bahçeli'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'Gökalp tam olarak anlaşılmamıştır'

"Bir insanı doğru tanımak onu doğru anlatmanın yeter şartıdır. Medeni ve mevcut gerçeklerle mevdu mevsimsel gelgitler arasında sıkışmış hakikat cevherini sabır yoluyla çıkarmanın sonsuz gayreti içindeyiz. Gökalp'i doğru tanımak özellikle Türk milliyetçilerinin temel önceliği olmalıdır. Gökalp fikir semamızda parlayacak bir yıldızdır. Gökalp layıkıyla anlatılmış biri değildir, milli devletin fikri formülünü hazırlaması tam manasıyla kavranamamıştır.

'Türkleri sevmeyen Kürt, Kürt değildir'

Gökalp huzurlu bir geleceğin harcını kazmıştır. Şu sözler merhum düşünürümüze aitti, 'Kürtler ve Türkler bin yıllık bir ortak din ortak tarih ve ortak coğrafya sonucunda maddi ve manevi bakımlardan birleşmişlerdir.' Bugün ise ortak düşmanlar ve ortak tehlikeler karşısında bulunuyorlar. Bu tehlikelerden ancak ortak bir kararlılıkla kurtulabilirler. O halde büyük bir inançla diyebiliriz ki, Kürt ile Türklerin birbirlerini sevmesi her iki taraf için de hem dini hem de siyasi bir farzdır. 'Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir. türkleri sevmeyen bir Kürk varsa Kürt değildir' merhum Gökalp 25 Aralık 1922 tarihinde yayınlanan makalesinde milletin ne olduğunu anlatmak için öncelikle ne olmadığını anlatmak gerektiğini ileri sürmüştür. Ona göre ilk olarak millet coğrafi bir zümre değildir. İkinci olarak ırk ve kavmiyet değildir. Üçüncü olarak bir imparatorluk dahilinde müşterek bir siyaset yaşayanların mecburu değildir. dördüncü olarak bir şahsın kendisini keyfine ve çıkarına uyarak mensup gördüğü bir cemiyette değildir.

'Diyarbakır'da konuşulan Türkçe...'

Diyarbakır'da konuşulan Türkçe'nin Bağdat'tan ta Adana'ya Tebriz'e kadar uzanan doğal bir lisandan Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türklerine mahsus bulunan bir Azeri lehçesi olduğunu dil araştırmalarıyla ortaya çıkaran hiç kuşkusuz Ziya Gökalp'tir. Şehitlerin kanını düşmandan alacağız.

Bahçeli Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan toprak kayıplarından söz ederek şunları söyledi:

"Osmanlı İmparatorluğu'nun kaybettiği topraklar hangi badirelerle karşılaştığımızın resmidir. Hesaplaşma bitmemiş, zalim hücumlar kesilmemiştir bölgemizi hedef almış sert ve şiddetli kuşatma ile etrafımız kuşatılmıştır. her türlü tehditi milli dayanışma ruhuyla berhava etmekten başka ikinci bir seçenek sunmayacağız. Aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatacak hiçbir yanlışın içine girmedik.

Bahçeli'den Dervişoğlu'na yanıt

Bahçeli, kendisine urgan gösteren İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu isim vermeden şu sözlerle eleştirdi:

Hiçkimse bizimle Türklüğe hizmet kulvarında milletseverlik yarışına girmesin. Bunlar altından kalkamayacakları hayat ve siyaset mazisiyle ispat edemeyecekleri söz düellolarına siyasi şovlara iplikçi kavgalarına yağlı urgan ölçüştürmeye heves etmesinler. O bayrağı heveslerinin kursağında teker teker bırakır burunlarından fitil fitil getiririz.

'Ayrık otlarını temizlemeyi acil görüyorum'

Adım adım vatanımıza ulaşacak ve musallat olacak ve Davut koridorunu aktife etmek için fırsat kollayanlarınABD destekli İran saldırısı Arab-il İstasyon'dur. İran'a yapılan saldırıyı kınıyorum. Milli güvenliğimizin pamuk pamuk ipliğine bağlı olmaması için birliğimizi ve dirliğimizi güçlendirmeyi ve ayrık otlarını temizlemesini acil ve zorunlu görüyorum. Birbirimize canı gönülden sarılacağız. Terörün kökünü kazıyıp refahlaşma yüzyılı yapacağız.

Bahçeli'den 'Halkçılık' çıkışı

Türk siyasetinde gerçek halkçı MHP'dir. Toplumcu anlayışımız milletin sesini yansıtmaktır. Gerçek halkçı Türkçü ve demokrattır.

'Huzurlu Türkiye'ye ele ele ulaşacağımıza inanıyorum.

Tokalaşmamızı değil yumruklaşmamızı bize dayatıyorlar. Salı günü yaptığımız tarihi çağrının ardından Kazan'daki saldırı ile kanlı bir mesaj vermişlerdir. Biz bu mesajı ayaklar altına aldık.

Yeni yüzyılımızda terörsüz Türkiye, huzurlu Türkiye'ye hep beraber ve el ele ulaşacağımıza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın terörü kaynağında yok etme, terör devletinin kurulmasını engelleme mücadelesinde sonuna yanında olacağımızda kadar bir kez daha kararlı bir şekilde ilanını yapıyorum."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar