Hukukçular: AYM'nin Atalay kararı derhal uygulansın

Hukukçular: AYM'nin Atalay kararı derhal uygulansın
AYM'nin Atalay kararına sahip çıkan hukukçular, TİP Milletvekili'nin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti. GAZETE PENCERE HABER MERKEZİTürkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Anayasa Mahkemesi...

AYM'nin Atalay kararına sahip çıkan hukukçular, TİP Milletvekili'nin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

GAZETE PENCERE HABER MERKEZİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Anayasa Mahkemesi ikinci kez "hak ihlali" kararı verdi. Birçok hukukçu yüksek mahkemenin ilk kararının tanınmamasına tepki gösterdi, ikinci defa alınan kararı yorumladı.

Prof. Dr. Adem Sözüer de serbest bırakılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

Anayasa Mahkemesi Can Atalay kararı: Mahkeme yine Can Atalay'ın tahliyesi sağlansın şeklinde kararı verdi. Oybirliği ile! Bu karara rağmen Atalayı'ın cezaevinde tutulması, kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma suçunun işlenmesinin sürmesidir.

Hukukçu ve milletvekili Mustafa Yeneroğlu da konuya ilişkin açıklamada bulundu. AYM Başkanı'na yönelik iktidarın sözlerine tepki gösterdi. Yeneroğlu, "Anayasa Mahkemesi Başkanına “terör örgütü” iması yapabilecek kadar gerçeklikten bağlarını koparmış bir anlayışın ülkeye yön verdiği bir dönemde bu kararın uygulanıp uygulanmaması endişesi bile hukuk devletinden ne kadar uzaklaştığımızı göstermektedir" dedi.

Prof. Dr. İzzet Özgenç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'ya tepki gösterdi. "Görevinden istifa etmesi gerekir" diyen Özgenç, şu ifadeleri kaydetti:

"Artık 'Sayın' ibaresini kullanmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Yargısına ağır bir yük oluşturan, Anayasa Mahkemesine karşı savaş açan Akarca’nın behemehal görevinden istifa etmesi gerekir."

Ne oldu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

AYM tarafından verilen kararda “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Atalay’ın tahliyesine itiraz eden hakim sayısı 5’ten 3’e düştü

Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen ilk ihlal kararı 9’a karşı 5 oy ile verilirken bu kararda Atalay’ın tahliyesine karşı itiraz eden üye hakim sayısının 3’e düşmesi dikkat çekti.

Can Atalay hakkında AYM tarafından ilk verilen hak ihlali kararına 5 üye hakim karşı oy kullanmıştı. Bu kararda 2 üye hakimin kararını değiştirdiği ve hak ihlali kararına 3 üye hakimin karşı oy kullandığı öğrenildi.

Öne Çıkanlar