HTŞ komutanı anlattı: IŞİD'li kadınlar El Hol'den Türkiye'ye nasıl kaçırılıyor?

HTŞ komutanı anlattı: IŞİD'li kadınlar El Hol'den Türkiye'ye nasıl kaçırılıyor?
El Hol kampında tutulan IŞİD'li kadınlar, sosyal medyada tanıştıkları erkeklerle 'telefondan' evlenerek Türkiye'ye kaçırılıyor. HTŞ komutanı Ayyub Hawk, kadınların bu süreçte nasıl kamptan çıkarıldığını anlattı.

El Hol kampı, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yönetilen ve IŞİD'in çöküşünden sonra yakalanan binlerce IŞİD militanının ailelerinin barındığı bir yer olarak biliniyor. Kampta kalan kadınlar çoğunlukla çocuklarıyla birlikte, eşlerinin cezaevlerinde olduğunu düşünerek zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Ancak kamptaki koşullar, kaçırma vakalarına ve güvenlik risklerine karşı korumasız durumda olan kadınlar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

HTŞ (Heyet Tahrir el Şam) gibi silahlı gruplar, kamptaki IŞİD'li kadınları Türkiye'ye getirmek için çeşitli yöntemlerle faaliyet gösteriyor. Örneğin, HTŞ'nin Özbek komutanı Ayyub Hawk, sosyal medya aracılığıyla iletişim kurduğu erkeklerden yüksek miktarda para talep ederek kadınları kamptan çıkardıklarını iddia ediyor. Kadınlar genellikle Türkiye'nin İdlib bölgesi üzerinden sınır dışı ediliyor ve buradan da Türkiye'ye geçiriliyor. Bu süreçte evlilikler, telefon üzerinden yapılan görüşmeler ve belirli ritüellerle gerçekleştiriliyor; kaçış sinyalleri olarak sosyal medya üzerinden semboller kullanılıyor.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre, kampta yaşayan neredeyse her kadının sosyal medya hesabı var. Kadınlar, kamptaki yaşam koşullarını, çocukları ile kendilerinin ihtiyaç duydukları öz bakım gereksinimlerini, temel ihtiyaçlarını ve ekonomik destek taleplerini takipçileri ile paylaşıyor. Bir kısmının eşinin öldüğünü, bir kısmının eşinin de bölgedeki cezaevlerinde olduğunu söylemek mümkün. Pek çoğunun eşinden yıllardır haber alınamıyor.

Sosyal medya üzerinden iletişime geçilen HTŞ’nin Özbek komutanı 'Ayyub Hawk' ile yapılan görüşmede, kaçırma işlemlerinin detayları açığa çıktı. Hawk, kamptan kaçırılan kadınların Reyhanlı’ya kadar getirileceğini ve bu süreç için ilk aşamada 25 bin euro talep edildiğini belirtti. Ancak, kaçakçılıkla ilgili 'beklenmedik masraflar' nedeniyle bu rakamın 45 bin euroya kadar çıkabileceğini söyledi.

denemeler-2024-09-15t162330-381.webp

Sistem nasıl işliyor?

Kamptaki kadınlar, sosyal medya üzerinden cihadistlerle tanıştıktan sonra, evlilik sinyallerini profil fotoğraflarına yeleli aslan veya güvercin gibi semboller ekleyerek veriyor. Erkekler, bu kadınlarla iletişime geçip, kaçış planlarını organize ediyor. Kaçış operasyonları sırasında kadınların kamp dışındaki ihtiyaçları, nakit veya kripto para ile finanse ediliyor. Kadınların Avrupa’ya ulaştırılması süreci ise daha karmaşık ve yüksek maliyetli bir organizasyon gerektiriyor.

samuray-001.webp

Evlilik telefonda yapılıyor

Kampta bulunan kadın ile bir erkeğin evlenmesi ise ‘telefon üzerinden’ yapılıyor. "Evlilik ritüeli" sırasında, kadın kamptaki çadırında bulunuyor. Akıllı telefonunun sesi dışarı veriliyor. Erkeğin güvendiği ya da bağlı bulunduğu grupta sözü geçen bir din adamı dualar okuyor. Bu esnada kadının sesinin duyulması 'mahrem' sayıldığından, kadının evlilik için arandığında telefonu açması, evlenme ritüelinin başlangıcı ve kabulü sayılıyor.

Kampta son beş yılda 50 çocuk öldü

El Hol kampında, özellikle yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalıklar ve kazalar nedeniyle çocuk ölümleri yaygın. Kampta tutulan kadınlar, zor yaşam koşullarını sosyal medyada paylaşarak uluslararası toplumdan yardım talep ediyor. Ancak bugüne kadar bu talepler yanıtsız kaldı. Yetkililere göre, son beş yılda yaklaşık 50 çocuk, kötü şartlar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kaynak:Artı Gerçek

Öne Çıkanlar