Erdoğan'ın talimatıyla Soylu'dan gizli hazırlanan rapordan Ayhan Bora Kaplan çıktı

Erdoğan'ın talimatıyla Soylu'dan gizli hazırlanan rapordan Ayhan Bora Kaplan çıktı
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevde iken emniyet teşkilatındaki yapılanmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan raporda Ayhan Bora Kaplan'ın da yer aldığı öğrenildi. İstanbul...

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevde iken emniyet teşkilatındaki yapılanmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan raporda Ayhan Bora Kaplan'ın da yer aldığı öğrenildi. İstanbul Valisi olduğu dönemde Ali Yerlikaya'ya sunulan raporda Kaplan'ın emniyet ve yargıdaki ilişki ağı, Kaplan ve firari kardeşi Muhammet Kaplan'ın suçla iltisakı, Kaplan'ın sahibi olduğu mekanlar, o mekanlarda ağırlanan emniyet ve yargı mensupları gibi detaylar yer aldı.

KRT'den İlknur Yağumli'nin haberine göre, Kaplan'ın emniyet ve yargıdaki ilişki ağı, emniyete intikal eden ama kayda geçmeyen suçları, bu suçların kayda geçmesini engelleyen emniyet mensupları ve daha birçok ayrıntılı bilgi yer aldı. Yani hem Erdoğan hem de Yerlikaya, Ayhan Bora Kaplan ve Süleyman Soylu ilişkisini daha seçimlerden önce resmi raporlardan okudu.

Ayhan Bora Kaplan, MİT ve Emniyet'in Soylu raporuna da girdi

Dönemin İçişleri Bakanı Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Ayhan Bora Kaplan 7 Eylül’de bir operasyonla gözaltına alınarak 12 Eylül’de tutuklandı. Ancak Kaplan'a ilişkin Emniyet'teki çalışma bundan aylar önce hatta seçimden önce başlatılmıştı.

Erdoğan’ın talimatıyla seçimden önce MİT ve Emniyet’in Soylu hakkında hazırladığı raporlarda özellikle TEM, Narkotik ve KOM birimlerine ilişkin geniş kapsamlı belgeler yer almıştı. Başta bu üç birim olmak üzere, diğer birimlerin de Soylu dönemindeki faaliyetleri ve yapılanmasına dair detaylar aktarıldı. Uyuşturucu, organize suçlar, insan kaçakçılığı ve terör faaliyetlerine karşı atılan hamleler ve ilişkiler de yer aldı.

Emniyet mensuplarının suç örgütleri ile ilişkileri, suçla olan iltisaklarına dair detaylar, suç örgütleri ve mafya yapılanmaları, faaliyetleri bu raporların ana unsuruydu. Rapordaki suç örgütlerinden biri de Ankara yeraltı dünyasında Kaplan grubu olarak bilinen çetenin lideri Ayhan Bora Kaplan’dı.

Raporda Kaplan ile ilgili ne yazıldı?

Kaplan'ın Emniyet'teki ilişki ağı, mekanlarında ağırlanan Emniyet görevlileri, Kaplan'dan rüşvet aldığı düşünülen isimler, Kaplan'a bilgi sızdıranlar raporda tek tek yer aldı.

Örneğin bir emniyet müdürü hakkında Kaplan için "çantacılık" yaptığı şüphesi bulunuyor. Bu kişi emniyet müdürü olmasına rağmen kendisinin herhangi bir alanda görevlendirilmediğine de dikkat çekildi.

Raporda, Kaplan'ın firari olan kardeşi Muhammet Kaplan'a da yer verildi. Kardeşinin işlerini nasıl devam ettirdiği, hangi mekanlarda faaliyet gösterdikleri, Kaplan'ın gece hayatı gibi detaylar da yazıldı. Sadece Kaplan grubu ile ilgili değil diğer suç örgütlerine ilişkin de geniş kapsamlı belge ve bilgilerin yer aldığı da belirtildi. Operasyonun bu kapsamda genişletilip genişletilmeyeceği de merak konusu.

Emniyet görevlileri şehir dışından getirildi

Seçimden önce Emniyet tarafından hazırlanmaya başlayan rapor, gizli tutulmuştu. Kaplan'a yapılan operasyon da bazı emniyet mensupları ve savcılardan gizli tutuldu. Bunun sebebi operasyon öncesinde sızma olmasını engellemekti. Bu sebeple şehir dışından Ankara Emniyeti’ne sadece bu operasyon için getirilen isimler oldu. Ama buna rağmen Ayhan Bora Kaplan'a operasyonun sızdığına dair bazı şüpheler de var. Kaplan’ın yurt dışına kaçarken Esenboğa Havalimanı’nda yakalanması da bu şüpheleri artırdı.

İLGİLİ HABER: Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı Sinan Kocaoğlu; Balyoz, İzmir Casusluk, Adnan Oktar, Sauna Çetesi, 28 Şubat gibi davalarda müdafilik yapmış

İLGİLİ HABER: Tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’a Soylu ile bağlantısı olduğu iddiasına ilişkin herhangi bir soru sorulmamış

İLGİLİ HABER: İyi Partili Gürhan Kocaman’ın Ayhan Bora Kaplan’la ilişkisi ne; Genel Merkez bu ilişkiyi biliyor muydu?

İLGİLİ HABER: Ankara’da Soylu bağlantılı derin operasyon; Ayhan Bora Kaplan’ın önü nasıl açıldı, kimler tasfiye edildi?

Öne Çıkanlar