CHP’li Gürer: 2024 çiftçiler için kara yıl oldu

CHP’li Gürer: 2024 çiftçiler için kara yıl oldu
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde hükümeti tarımda plansızlık, çiftçi mağduriyeti ve artan gıda fiyatları nedeniyle eleştirerek "Saldım çayıra Mevla'm kayıra" dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gürer, çiftçilerin zor bir yıl geçirdiğini belirterek, üretimde plansızlık ve düşük alım fiyatları nedeniyle çiftçilerin zarar ettiğini ve borçlandığını söyledi. Hükümete ve ilgili bakanlıklara sert eleştiriler yönelten Gürer, "Saldım çayıra, Mevla'm kayıra" diyerek tarımdaki yönetim anlayışını eleştirdi.

CHP’li Gürer, çiftçilerin düşük alım fiyatları yüzünden para kazanamadığını vurgularken, simit fiyatları üzerinden bu duruma dikkat çekti. Gürer, “Bir kilo buğday 7 liraya tüccara satıldı, o buğdaydan 8 simit yapılır ama simit 15 lira! Çiftçi tarlada para kazanamazken, vatandaş da ürünü pahalıya alıyor,” dedi.

Tarım sektöründe plansızlık eleştirisinde bulunan Gürer, “AK Parti iktidarı döneminde ‘planlama’ diye bir kavram yok. Çiftçiye düşük fiyat politikaları uygulandı ve çiftçiler topraktan uzaklaştırıldı. Üreticiler, emeğinin karşılığını alamadığı için mağdur,” şeklinde konuştu.

Gürer ayrıca sulama, mazot ve tarımsal destek konularında da hükümete çağrıda bulundu. Kaçak kuyuların kayıt altına alınması gerektiğini belirten Gürer, modern sulama sistemlerine geçişin önemine vurgu yaptı. Çiftçilerin borçlarının 2027’ye kadar ertelenmesi ve mazotta ÖTV ile KDV’nin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Çiftçinin desteğini mazotta vermeyin, ÖTV ve KDV’yi kaldırın,” dedi.

Gürer, patates üreticilerinin de bu yıl mağdur olduğunu ifade ederek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesi çağrısında bulundu. TMO’nun patatesi makul bir kârla alarak piyasaya satmasını öneren Gürer, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla fiyat dengesinin sağlanabileceğini belirtti. “Çiftçi patatesini depoya koymak zorunda kaldı, TMO bu süreçte piyasa dengeleyici rol üstlenmeli,” diye ekledi.

Gıda güvenliğine dair de eleştirilerde bulunan Gürer, gıda denetimlerinde belediyelerin daha fazla yetki alması gerektiğini savundu. Gürer, “Yüksek laboratuvar ücretleri nedeniyle tüketiciler yediklerinin içeriğini kontrol ettiremiyor. Belediyelerin denetim yetkileri tekrar devreye alınmalı ve gıda güvenliği sağlanmalı,” dedi.

Kırmızı et üretimi konusuna da değinen Gürer, 2024 yılında 1 milyon 764 bin ton kırmızı et üretimi hedefinin 2025 yılı için 2 milyon 328 bin tona çıkarılmasına dair, “İthal hayvanlarla bu hedefi artırmak yerine yerli üreticiyi desteklemek daha doğru olurdu,” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar