AYM’nin iptal kararları tartışılıyor: Mehmet Gün’den Bakan Tunç’a cevap

AYM’nin iptal kararları tartışılıyor: Mehmet Gün’den Bakan Tunç’a cevap
AYM’nin iptal kararlarını eleştiren Bakan Tunç’a, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün yanıt verdi. Gün, “Anayasa Mahkemesinin de açıkladığı gibi kanunla düzenlenen konularda cumhurbaşkanı yürütme olarak atama yetkisine sahip değildir” dedi.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı’nın vali yardımcısı ve kaymakamları atama yetkisi kararname ile düzenlenemez ve rektör atamalarının Erdoğan’ın yapmasının anayasaya aykırı olduğuna ilişkin kararı kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise anayasadan, kanunlardan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinden kaynaklanan atama ve diğer yetkilerinin esası itibariyle geçersiz olduğu veya yok sayıldığı şeklindeki yorumların gerçek olmadığını bildirdi.

Yılmaz Tunç’un açıklamasına sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün, “Anayasa'nın 104. maddesine dayanarak cumhurbaşkanının üst kademe yöneticilerini atama yetkisine sahiptir demeniz de tam isabetli değildir. Anayasa Mahkemesinin de açıkladığı gibi kanunla düzenlenen konularda cumhurbaşkanı yürütme olarak atama yetkisine sahip değildir. ” ifadelerini kullandı.

Gün’ün paylaşımı şu şekilde;

Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesinin 420 sayfa tutan, 703 sayılı KHK'nın bir çok hükmünü iptal eden kararlarının bir kısmı hemen yürürlüğe girmekte; bir kısmının yürürlüğü ise 12 ay sonrasına bırakılmaktadır.

İptal kararlarından 37 no'lu olanı 1211 sayılı Merkez Bankası Kanununun 25(1) maddesini iptal eden 703 sayılı KHK'nın 151(h) bendine ilişkindir. Bu iptal kararının yürürlüğü ertelenmemiştir. İptal kararı Resmi gazetede yayınlandığı 4 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tvitinizde sanki bütün iptal kararlarının yürürlüğü ertelenmiş gibi söylemektesiniz; siz kamu görevlisiniz, bunu düzeltmeniz gerekir.

Bu iptal kararı, hukuken şu demektir: "703 sayılı KHK'yı çıkaran (Binali Yıldırım) hükümeti Merkez Bankası Kanununun 25(1) maddesini iptal etme yetkisi yoktur; KHK'ye konulan hüküm geçersizdir. Merkez Bankasının bağımsızlığını sağlayan 25(1) madde iptal edilmiş değildir."

Tvitinizde Anayasa'nın 104. maddesine dayanarak cumhurbaşkanının üst kademe yöneticilerini atama yetkisine sahiptir demeniz de tam isabetli değildir.

Anayasa Mahkemesinin de açıkladığı gibi kanunla düzenlenen konularda cumhurbaşkanı yürütme olarak atama yetkisine sahip değildir.

Merkez Bankası başkanının nasıl atanacağı ve görevden alınacağı 1211 sayılı kanunla ve sözünü ettiğim 25(1) madde ile düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanı kanunların üzerinde değildir; tersine onlara uymakla yükümlüdür.

Merkez bankası başkanı ile ilgili olarak sözleriniz doğru hukuki durumu yansıtmamaktadır. Anayasa mahkemesi kararını ve ortaya çıkardığı hukuki duruma dair öngörmediğiniz yorumları yapanları "gerçek dışı" olarak nitelemenizi yadsıyorum.

Adalet Bakanı sıfatınızla geniş kamu kaynaklarına erişebilmenizden dolayı bu ve benzer hukuki konularda daha isabetli ve mesleki nezaket içinde yorum yapmanızı arzu ediyorum.

Öne Çıkanlar