AYM Başkanı Özkaya'dan 'Can Atalay' açıklaması: Tartışmaya gerek görmüyoruz

AYM Başkanı Özkaya'dan 'Can Atalay' açıklaması: Tartışmaya gerek görmüyoruz
AYM Başkanı Özkaya, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'a yönelik verilen karar için ""AYM bu görüşünü kararlarıyla söylemiştir. Tartışmaya gerek görmüyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, Ankara'da bireysel başvuru hakkında basın toplantısı düzenledi.

'Tartışmaya gerek görmüyoruz'

Başkan Özkaya, tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik verilen karar için "Anayasa Mahkemesi bu görüşünü kararlarıyla söylemiştir. Bunu tartışmaya gerek görmüyoruz. Can Atalay ile ilgili verdiğimiz son kararda bu sorunun cevabı açık bir şekilde verildi. Bütün akademik camia bu konuda hem fikirdir. Aksi yapılan yorumlar münferit bir görüş olarak değerlendirilebilir" dedi.

Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay'a ilişkin yargı kararına uyulmaması üzerine yapılan 3. başvuru ile Gezi Davası'nda yapılan bireysel başvuruların ne zaman gündeme alınacağı sorusuna Özkaya, "Dosyalar hazır olduğunda incelenir hale geldiğinde değerlendirilecek. Takvim veremiyorum ama çok uzamaz" cevabını verdi.

Yargıtay ile gerilim

Özkaya, AYM ve Yargıtay arasındaki Can Atalay tartışmasına ilişkin, "İki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. AYM'nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranı yüzde 3 seviyelerinde. Bu da AYM'nin iddia edildiğinin temyiz işlemi yapmadığının önemli bir göstergesi. AYM, vereceği bir kararda Yargıtay'da içtihat değişikliğine neden olacaksa o dosyada artık Yargıtay ile görüşme yapıyor. Arada yeni dönemde böyle bir mekanizma kuruldu. Yargıtay'ın ön dosya ile ilgili görüşü de alınıyor" diye konuştu.

HDP'nin kapatılma davası

Özkaya, HDP'nin kapatılması çerçevesinde görülen davanın uzamasına ilişkin, dosyaların inceleme aşamasında olduğunu belirtti.

Özkaya, "HDP kapatma davasında raportörün esas incelemesi sürüyor. HDP davasının bugüne kadarki davalardan iddianamenin niteliği itibarıyla önemli bir farkı var. İddianamede 3 binden fazla kovuşturma ve soruşturma dosyası delil olarak gösteriliyor. Bu adli dosyaların bazıları da hala devam ediyor. Raportör gerekli güncellemeleri yapıyor. 1 yıl 6 aydır raportör incelemesi sürüyor. HDP kapatma davasında esas inceleme raporunun henüz tamamlanmamış olmasının esas sebebi bu" dedi.

Bahçeli'nin AYM sözleri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Anayasa Mahkemesi ya kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalı" açıklamasına ilişkin Özkaya, "Anayasa Mahkemesi kararları ile yoluna devam ediyor. Bu tür tartışmalarla ilgili yorum yapmayacağım" ifadesini kullandı.

Sokak hayvanları yasası

'Sokak Hayvanları' yasasına da değinen Özkaya, "Konu ile ilgili raportöre talimat verdik. 'Elindeki dosyaları bir kenara bırak bu dosyaya yoğunlaş' dedik. Rapor tamamlandığında bekletmeksizin gündeme alınacak. Bu konunun kamuoyu gündeminden çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

Anayasa'nın ilk 4 maddesi tartışması

Özkaya, Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalar ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. madde yorumu hakkında , "Bizim görev alanımız dışında. Bu konuda bir şey söylemem mümkün değil" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar