Avukatı Raşit Hodo’ya sorduk: Ogün Samast için Dink yargılaması bitti mi
Gazete Pencere - Caner Taşpınar
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast’ın, terör örgütü FETÖ adına suç işlediği iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.
Tutuksuz yargılanan sanık Ogün Samast, duruşmaya Trabzon’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken başka bir suçtan tutuklanan sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz da bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile katıldı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada mahkeme heyeti, zamanaşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verdi.
Mahkeme, Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ersin Yolçu ile tetikçi Ogün Samast hakkında “örgüt adına suç işlemek” suçlamasının zamanaşımından düşürülmesine; firari sanıklar Faruk Sarı ve Yahya Öztürk’ün dosyasının ayrılmasına; Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan müebbet hapis cezasına; Adem Sağlam hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “ihmali davranışla kasten öldürme” suçlamaları yönünden beraat, “örgüt üyeliği” suçundan ise 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Haklarında düşme kararı verilen sanıkların yurtdışı çıkış yasağının karar kesinleşinceye kadar devamına hükmedildi.
Ogün Samast, duruşmaya katıldıktan sonra açıklama yapmadan Trabzon Adliyesi’nden ayrıldı.
Ogün Samast adliyeden çıkarken görüntülendi.
Samast’ın avukatı: Dink cinayetinden yargılaması bitti
Gazete Pencere, Ogün Samast’ın avukatı Raşit Hodo’ya zamanaşımı kararının ardından “Ogün Samast’ın Dink cinayeti yargılaması bitti mi?” sorusunu yöneltti.
Avukat Raşit Hodo, “yargılaması tamamlandı. Cinayetten aldığı cezayı cezaevinde tamamlamıştı. Bugünkü zamanaşımı kararıyla yargılama tamamlanmış oldu. Karar kesinleştikten sonra da bütünüyle süreç bitmiş olacak” dedi.
Hrant Dink ailesi avukatı Hülya Deveci ise Gazete Pencere’ye yaptığı açıklamada, karar ilişkin “Bizim sürekli söylediğimiz bir şey var, zamana yayılan soruşturma, kovuşturma refleksiyle davranılırsa zamanaşımı kararı verilmesi şaşırtıcı olmaz. Dolayısıyla bugünkü karar şaşırtıcı bir durum değil. Zamanında açılmayan davalardan adalet çıkmaz” diye konuştu.
Hrant Dink 19 Ocak 2007’de Agos gazetesi binası önünde öldürüldü.
Davada zamanaşımına nasıl gelindi?
Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili olduğu kısa sürede belirlenen Samast 20 Ocak 2007’de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast 2023 yılı şubat ayında cezasını çektiği Kandıra F Tipi Cezaevi’nden Bolu F Tipi Cezaevi’ne nakledildi. 16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın “iyi halinden” dolayı koşullu salıverme kapsamında cezası bir yıl önce dolmuştu. Cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olan Samast’ın koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.
Ogün Samast, Bolu F Tipi cezaevinden 15 Kasım 2023 saat 19.50’de tahliye edildi.
Türkiye’yi ayağa kaldıran Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’ın tahliyesi tepkilere neden oldu. Herkes “Eli kanlı katil nasıl serbest kalabilir?” yorumu yaptı. Ancak hukuki olarak tahliyesinin önünde engel yoktu. Tahliyeye giden yolda Dink davasında “terör örgütü” saptaması yapılmaması ve “adi örgüt” üyeliğinden yapılan yargılamada ise 12 yıllık zamanaşımı süresince mahkemenin örgütü ortaya çıkaramaması etkili oldu.
Hrant Dink cinayetinin üzerinden 18 yıl geçti. Yıllarca “örgüt” bulunamadı, zamanaşımı gündeme geldi. Samast tahliye oldu. FETÖ bağı ise Samast’ın ifadeleriyle kuruldu.
Peki, Samast’ın sümenaltı edilen itirafları ve cinayetteki silahlar nereye çıkıyordu?
Hrant Dink cinayetinde 18 yıl boyunca sır perdesi aralanamayan gelişmeleri aşağıdaki haberimizden okuyabilirsiniz:
Hrant Dink davasının iddianamesini Ogün Samast mı yazdı: Silahlardaki parmak izi
Kaynak:Haber Merkezi