Avukat tutanak tuttu: Bir polis memuru ‘it, haddini bil yoksa bildireceğim’ sözleri ile üzerime yürüdü

Avukat tutanak tuttu: Bir polis memuru ‘it, haddini bil yoksa bildireceğim’ sözleri ile üzerime yürüdü
Gazete Pencere Haber Merkezi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), avukat Berivan Barin’in Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde maruz kaldığını açıkladığı sözlü hakaret ve tehdide karşı hukuki süreci takip edeceklerini...

Gazete Pencere Haber Merkezi 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), avukat Berivan Barin’in Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde maruz kaldığını açıkladığı sözlü hakaret ve tehdide karşı hukuki süreci takip edeceklerini belirtti.

ÖHD üyesi avukat Berivan Barin, 8 Ekim’de TEM şubeye giderek müvekkilinin ifadesine katıldı. Müvekkilinin ifade işleminin ardından maruz kaldıklarına itiraz eden avukat Barin, sözlü tehdit ve hakarete maruz kaldığını belirterek yaşadıklarıyla ilgili tutanak tuttu.

Olayla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi.

“Müvekkilimin ifade işleminin bitmesi ile ifade tutanağını beklerken, ifade alma odasına ‘şef’ diye hitap edilen polis girerek, müvekkile ‘neden susma hakkını kullandın’ diyerek, üzerine yürümüş, psikolojik işkence uygulamıştır. Sonrasında diğer polislere müvekkilin yüzünü duvara dönerek ve ellerine arkasına alarak ayakta tutanağın suretini beklemesi talimatını vermiştir.

་Meslektaşımızın kolluğun psikolojik işkenceye itirazı üzerine tartışma yaşanmıştır. Akabinde ifade tutanağı, ifade işleminden farklı olarak, soruların yer almadığı 1 suretten ibaret olarak getirilmiş, meslektaşımızın ifade sırasında yer alan tutanak ile sureti getirilen tutanağın farklı olduğuna dair itirazı üzerine ‘şef’ diye tabir edilen polis memuru yeniden ifade alma odasına gelerek; ‘savcı böyle istedi zaten susma hakkını kullandı’ sözleri ile hukuka aykırı işlemi meşrulaştırmaya çalışmıştır. Meslektaşımızın ifade alma sırasındaki tutanak ile sureti getirilen tutanağın farklı olması sebebiyle imzalamayacağını beyan etmesi üzerine, meslektaşımızın üzerine yürüyerek ‘saygısız, it, haddini bil yoksa bildireceğim’ sözleri ile tehdit ve hakaretlerde bulunmuştur.”

ÖHD “Vatandaşlara karşı hukuka aykırı işlem uygulayan kolluğun işlemlerine itiraz eden avukatlar her gün emniyet birimlerinde şiddete maruz kalmaktadır” denilen açıklamasında Türkiye Barolar Birliği ve baroları göreve çağırdı.

ÖHD konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Öne Çıkanlar